Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Εκτενής αναφορά σε μελέτη του ΙΕΝΕ σε επίκαιρο άρθρο του Στέφανου Μάνου στην Καθημερινή

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020

Στο εξαιρετικά επίκαιρο άρθρο του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου με τίτλο "Η μετά τον κορωνοιό εποχή", που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή ανήμερα του Πάσχα, γίνεται εκτενής αναφορά στο ΙΕΝΕ. Ποιό συγκεκριμένα στο σημείο που ο διακεκριμένος πολιτικός θέτει το θέμα της ανάπτυξης και της οικονομίας στην μετά κορωνοιό περίοδο ξεχωρίζει το θέμα των τιμών του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα που σήμερα είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του ΙΕΝΕ παραθέτοντας σχετικά στοιχεία και μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για την περίοδο 30.3 έως 5.4.2020, οι τιμές χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώθηκαν σε περίπου 20 ευρώ / MWh για τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, 26 ευρώ / MWh για τις πρώην ανατολικοευρωπαϊκές και 34 ευρώ / MWh για την Ελλάδα! Σκεφτείτε, οι Γερμανοί βιομήχανοι ξεκινούν με χονδρική τιμή 19,59 ευρώ / MWh, οι Ελβετοί με 20,07 ευρώ / MWh και οι Έλληνες με 34,13 ευρώ / MWh!»

«Η Χρύσα Λιάγγου στην «Κ» της 10.04.2020 σε ρεπορτάζ της επιβεβαιώνει: «Την ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Σε σχέση μάλιστα με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος είναι κατά 50% ακριβότερη».

«Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε κατά 30% από εισαγόμενο φυσικό αέριο, 29% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), 29% από καθαρές εισαγωγές (!!!), 9% από λιγνίτη και μόλις κατά 3% από υδροηλεκτρικά έργα. Πέρα από το εξοντωτικό κόστος, αναλογισθείτε τις συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας. 30% από εισαγόμενο φυσικό αέριο και 29% από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μόνοι ευχαριστημένοι φαντάζομαι ότι είναι οι εισαγωγείς, που μάλλον θησαυρίζουν.»

«Αλλά ποιες είναι οι συνέπειες για τη βιομηχανία; Η μία μετά την άλλη μεγάλη εξαγωγική κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση (Βαρβαρέσος, Επίλεκτος, Ναυπάκτου) αναστέλλει τη λειτουργία της μην μπορώντας να ανταγωνιστεί. Η Ελλάδα παράγει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους εξαιρετικής ποιότητας βαμβάκι. Το περισσότερο εξάγεται στην Τουρκία για να επανέλθει ως έτοιμο προϊόν. Εκτός από τις κλωστοϋφαντουργίες, πλήττονται και οι μεγάλες μεταλλουργικές επιχειρήσεις (Μάνεσης) και γενικά όλες οι βιομηχανίες στις οποίες η ηλεκτρική ενέργεια είναι σημαντικό μέρος του κόστους του προϊόντος τους.»

«Στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης δεν διέκρινα την πρόθεση (για να παραφράσω τον Ντράγκι) «να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία να είναι στο μέσο επίπεδο της Δυτικής Ευρώπης». Περιμένω λοιπόν από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξισώσει την τιμή του ρεύματος στη βιομηχανία με την τιμή που ισχύει στη Δυτική Ευρώπη. Ωσπου να σκεφτεί κάτι καλύτερο, η κυβέρνηση θα μπορούσε με ΠΝΠ να θεσπίσει αρνητικό φόρο στην κατανάλωση βιομηχανικού ρεύματος, ώστε η τιμή να είναι ίση με την τιμή που πληρώνουν οι γερμανικές βιομηχανίες.»


 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron