Άρθρα-Αναλύσεις

Στην Τελική Ευθεία το FSRU Αλεξανδρούπολης Μετά την Υπογραφή για την Συμμετοχή της Bulgartransgaz στην Gastrade

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

του Κ.Ν. Σταμπολή 

Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του εισήλθε το πρωτοποριακό έργο της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, γνωστό ως Αλεξανδρούπολη FSRU, που πρόκειται να κατασκευασθεί και να διαχειριστεί από την εταιρεία Gastrade ΑΕ, μετά την υπογραφή την περασμένη Δευτέρα (24/8) της συμφωνίας για συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα της Βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz, που είναι ο διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας (εδώ).

Να θυμίσουμε ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι της Gastrade, η οποία ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε αρχικά από τον Όμιλο Κοπελούζου, περιλαμβάνουν την εξειδικευμένη πλοιοκτήτρια εταιρεία LNG την Gaslog με ποσοστό 20%, την ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%) και τον Όμιλο Κοπελούζου (40%).

Η σχεδίαση και ανάπτυξη του ανωτέρω έργου ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια όταν στην Gastrade, η οποία συστάθηκε στο πλαίσιο του Ν4001/2011, χορηγήθηκε Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) από το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στις 19/8/2011, με την σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ. Το έργο του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο και αυστηρών προδιαγραφών έργο υψηλής τεχνολογίας που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και από ένα σύστημα υποθαλασσίου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα ( Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές. 

Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία δυο σειρές market test, (με την πλέον πρόσφατη να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο εφέτος) με δεσμευτικές προσφορές για διακίνηση τουλάχιστον 2,6 δισ. κυβ. μέτρων τον χρόνο, η Gastrade αναπτύσσει τώρα στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI - Project of Common Interest - Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχουν η Βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, μητρική της Bulgartransgaz και η ΔΕΠΑ, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και από εκεί στις υπόλοιπες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Η συμμετοχή στο έργο της Bulgartransgaz, της δημόσιας εταιρείας που διαχειρίζεται και αναπτύσσει το δίκτυο και τις υποδομές φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας και στην απόφασή της να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.

Ταυτόχρονα, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του στρατηγικού ρόλου του νέου Σταθμού στην περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και στην ενίσχυση της ενεργειακής ρευστότητας και πλουραλισμού.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την Bulgartransgaz: «Η σημερινή υπογραφή είναι το επιστέγασμα των συζητήσεων που είχαμε με όλα τα επίπεδα της Βουλγαρικής ενεργειακής διοίκησης σε βάθος χρόνου. Η ένταξη της Bulgartransgaz στο έργο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού καταδεικνύει τον περιφερειακό χαρακτήρα του έργου και τη σημασία του για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Αποτελεί επίσης μια σημαντική διεθνή επένδυση στη χώρα μας και είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε σε αυτό. Γνωριζόμαστε πλέον πολύ καλά με τους νέους μας εταίρους και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία για την προώθηση της ενεργειακής ανάπτυξης στην περιοχή μας».

Την ιδιαίτερη σημασία του έργου εξήρε και ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, ο οποίος υπογράμμισε: «Η επένδυση που κάνει η Bulgartransgaz σήμερα στο έργο του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη, της αγοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την περιοχή. Αυτή θα εγγυηθεί τη ρευστότητα της αγοράς και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές. Ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη συμπληρώνει την υλοποίηση της ιδέας της βουλγαρικής κυβέρνησης - Balkan Gas Hub».

Η ένταξη του FSRU Αλεξανδρούπολη στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στις αρχές του 2023, όταν και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία, πρόκειται να ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδος ενώ θα συμβάλλει και στην ανάδειξη της περιοχής βορείου Ελλάδος ως ενός βασικού περιφερειακού κόμβου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου ενισχύοντας σημαντικά την γεωστρατηγική θέση της χώρας.

(από energia.gr, 26 Αυγούστου 2020)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron