Ενεργειακή Επικαιρότητα

Η Κομισιόν Ανησυχεί για τα Προβλήματα του ΕΛΑΠΕ- Αμελητέα τα Οφέλη για τους Καταναλωτές από τη Μείωση των ΥΚΩ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Το πρόβλημα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ως διαρθρωτικό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, που δημοσιοποίήθηκε προ ημερών. Η Κομισιόν, αναφέρεται στην αυξανόμενη ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την υπόθεση και τονίζει την ανάγκη να βρεθεί μια βιώσιμη λύση που να συνάδει με με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Χρειάζεται μια προβλέψιμη και ισχυρή προσέγγιση που δεν θα βασίζεται σε πρόχειρες παρεμβάσεις και θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», τονίζεται στην έκθεση. Αυτό περιλαμβάνει την προφύλαξη του επιπέδου και των όρων που χαρακτηρίζουν τα ανανεώσιμα έργα που έχουν λάβει ήδη στήριξη.

Η αναφορά της Κομισιόν έχει βαρύνουσα σημασία μετά και τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά τις εξαγγελίες του ΥΠΕΝ για προστασία του τελικού καταναλωτή από τα μέτρα για τον ΕΛΑΠΕ, προκύπτουν ορισμένοι κίνδυνοι για αυτόν, και τούτο όχι τόσο επειδή  οι προμηθευτές θα μετακυλήσουν στα τιμολόγια το έκτακτο τέλος χρέωσης που τους επιβάλλεται εφάπαξ για το τρέχον έτος, αλλά επειδή η μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), λόγω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών μας με το ηπειρωτικό σύστημα, θα αντισταθμιστεί με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που κατευθύνεται υποχρεωτικά στον ΕΛΑΠΕ (θυμίζουμε πως πρότου υπάρξουν τα σοβαρά προβλήματα με τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, έπρεπε, κανονικά, κάθε φορά που ολοκληρωνόταν μια διασύνδεση, να μειώνονται, αυτόματα και οι ΥΚΩ). Για παράδειγμα, το επόμενο έτος τα 50 εκατ. ευρώ από το ετήσιο όφελος που προβλέπεται να προκύψει από την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόνησσος θα κατευθυνθούν στον ΕΛΑΠΕ, όπως άλλωστε στον ίδιο λογαριασμό θα διοχετευθούν και τα 200 εκατ ευρώ ετησίως από τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττικής, όταν αυτή θα ολοκληρωθεί, από το 2024.

Όπερ σημαίνει πως ενώ «χρήματα υπάρχουν» για να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, εν τούτοις ο τελικός καταναλωτής δεν αναμένεται να επωφεληθεί από τη μείωση των ΥΚΩ που κομίζουν οι διασυνδέσεις.

Όπως είναι γνωστό, τις τελευταίες δεκαετίες, οι καταναλωτές επιδοτούν την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν τα νησιά μας, με την καταβολή, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος των υψηλών χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, ώστε οι νησιώτες να πληρώνουν τις ίδιες τιμές με τους καταναλωτές των ηπειρωτικών περιοχών.

Σε αντίθεση περίπτωση, δηλαδή, αν δεν επιδοτούταν η ακριβή παραγωγή ενέργειας στα νησιά,, οι καταναλωτές θα υποχρεώνονταν να πληρώνουν πολλαπλάσιες τιμές από εκείνους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε πρόσφατη έκθεσή της για τον αντίκτυπο των μέτρων του ΥΠΕΝ,  η Axia Research  επισημαίνει, με τη σειρά της, το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, ενώ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας μια σειρά προβλέψεων για τον αντίκτυπο των μέτρων στους κύριους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, «Ελλάκτωρ» (Ανεμος), η ΔΕΗ και η «Μυτιληναίος», που ανεβάζει στα περίπου 87 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα πρέπει να καταβάλει έκτακτη εισφορά για το 2020 που φθάνει στο 6% των συνολικών εσόδων της, για τα έργα προ του 2016 τα οποία υπολογίζονται σε 90 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Ακόμη, η επιβάρυνση για την «Ελλάκτωρ», εκτιμάται στα 2,5 εκατ. ευρώ για το 2020, ενώ για την ΔΕΗ προβλέπεται πως θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ εισφορά 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις  πωλήσεις της το 2021, ή ποσοστό σχεδόν 2% των εσόδων της. Υπ’ αυτή την έννοια, η εφάπαξ χρέωση της Επιχείρησης, κατά την Αxia θα ανέλθει στα 60-70 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Τέλος, ο Όμιλος  «Μυτιληναίος», υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθεί με ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ για το 2021.

(του Αδάμ Αδαμόπουλου, από energia.gr, 27/11/2020)

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron