Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Νέο Webinar του ΙΕΝΕ για τις Αγορές Φυσικού Αερίου σε Μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 25 Μαΐου 2021

Στο πλαίσιο του προγράμματος των εκδηλώσεών του, το IENE θα διοργανώσει ένα διαδικτυακό εργαστήριο με τίτλο «Αγορές αερίου σε μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» (“Gas Markets in Transition in SE Europe”), το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Ιουνίου, από τις 13:00 έως τις 18:00 (ώρα Αθήνας), μέσω livestreaming. Το Webinar θα επικεντρωθεί στις προοπτικές και τις προκλήσεις της αγοράς φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, φέρνοντας κοντά μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες της περιοχής. Το εργαστήριο είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε δει την άφιξη σημαντικών νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη με διαφορετική προέλευση (π.χ. TurkStream, TAP-TANAP, νέο LNG)

Ταυτόχρονα, υλοποιούνται πολλές βασικές διασυνδέσεις σε ολόκληρη την περιοχή, συμβάλλοντας στην αύξηση του εμπορίου φυσικού αερίου και στην ολοκλήρωση της αγοράς. Πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη του εργαστηρίου είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση ενόψει της μέχρι στιγμής αρνητικής αξιολόγησης του φυσικού αερίου εκ μέρους της ΕΕ όσον αφορά τη νέα ταξινόμησή του και τη δεσμευτική απόφαση της ΕΤΕπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση για όλα τα σχετικά με το φυσικό αέριο έργα από την 1η Ιανουαρίου 2021. Επομένως, το ζήτημα που αφορά την καταλληλότητα του φυσικού αερίου ως «γέφυρα» προς ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο ενεργειακό σύστημα αποκτά μια νέα σημασία καθώς και τον ρόλο του στη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Εάν θέλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν κατά κυριολεξία τις πολιτικές ενέργειας και κλίματος που έχουν διατυπωθεί από την ΕΕ σε σχέση με τους στόχους του 2030 και πέραν, υπάρχει σαφής προκατάληψη εναντίον τυχόν περαιτέρω επενδύσεων σε υποδομές φυσικού αερίου εν όψει της πλήρους εγκατάλειψής του τα επόμενα 10-15 χρόνια και την υποκατάστασή του με υδρογόνο και άλλα αέρια καύσιμα με βάση τις ΑΠΕ.

Εν τω μεταξύ, όλες οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης εμμένουν σταθερά στα σχέδιά τους για ενθάρρυνση της περαιτέρω χρήσης του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανική και εμπορική χρήση και για οικιακές εφαρμογές. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια ξεκάθαρη σύγκρουση προτεραιοτήτων, καθώς σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στη ΝΑ Ευρώπη θεωρούν τη χρήση φυσικού αερίου ως τον ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο για την απανθρακοποίηση. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούμε ήδη πολύ αυξημένη χρήση φυσικού αερίου στην περιοχή.

Δεδομένου ότι φαίνεται να υπάρχει έντονη ασυνέπεια μεταξύ των επιδιωκόμενων πολιτικών στόχων της ΕΕ όσον αφορά τη χρήση φυσικού αερίου και τις τοπικά εφαρμοζόμενες πολιτικές, οι οποίες ευνοούν την περαιτέρω χρήση φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα, αυτή η σοβαρή ασυμφωνία πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ανώτατο επίπεδο. Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια διόρθωση της στρατηγικής καθώς και συναφή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια δράσης.

Ένα άλλο ερώτημα ανακύπτει για το σε ποιο βαθμό οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να απαγορεύσουν τη χρήση φυσικού αερίου και ποια καύσιμα είναι έτοιμα να προωθήσουν στη θέση τους. Είναι το υδρογόνο μια πραγματική εναλλακτική λύση και πώς θα αντικαταστήσει το αέριο με ανταγωνιστικό κόστος; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν έντονα στο Webinar, όπου ορισμένα από τα ανώτερα στελέχη του κλάδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Στους συμμετέχοντες συγκαταλέγονται ανώτερα στελέχη από ευρωπαϊκές και ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, που δραστηριοποιούνται στις αγορές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς φυσικού αερίου, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες φυσικού αερίου, traders φυσικού αερίου, ακαδημαϊκοί και άλλοι σχετικοί ενδιαφερόμενοι.

Ήδη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι κκ. Andreas Guth (Policy Director Eurogas, Brussels),καθ. Andrey A. Konoplyanik  (Σύμβουλος του Γεν. Διευθυντή της Gazprom export LLC, Συμπρόεδρος, εκ μέρους της Ρωσίας στο Work Stream 2 “Internal Markets” Russia-EU Gas Advisory Council, Μέλος του Επιστ. Συμβουλίου Συστηματικής Έρευνας στον Τομέα της Ενέργειας στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών), Hans Kreisel (CEO της Nordion Energi, Σουηδία, και Πρόεδρος της GEODE, Βρυξέλλες), Δρ. Γεώργιος Παπαρσένος (Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος, Ελλάδα), Δρ. Gottfried Steiner (CEO του Central European Gas Hub, Αυστρία) κ. ά.

Lead Sponsor του διαδικτυακού σεμιναρίου φυσικού αερίου του IENE είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος της Ελλάδας, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η ιστοσελίδα energia.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες και δωρεάν εγγραφή, κάντε κλικ  εδώ.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron