Ενεργειακή Επικαιρότητα

Συνέντευξη Σταμπολή στα «Παραπολιτικά» FM: Ως τις Αρχές του ’22 οι Υψηλές Τιμές Αερίου – Η ΕΕ θα Αναγκαστεί να Βάλει «Νερό στο Κρασί της» για το Green Deal (Ηχητικό)

Ημ/νία δημοσίευσης: Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Μέχρι τις αρχές του 2022 εκτιμά ο Εκτελεστικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ότι θα διαρκέσουν οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο. Μιλώντας στο δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη και στον ρ/σ «Παραπολιτικά» FM 90.1, ο κ. Σταμπολής προβλέπει ότι από Φεβρουάριο-Μάρτιο οι τιμές αυτές θα αρχίσουν να υποχωρούν καθώς νέες ποσότητες θα βγουν στην αγορά, καθώς θα λειτουργήσει ο Nord Stream 2, αλλά και μικρότεροι αγωγοί όπως ο IGB.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι οι εταιρείες υδρογονανθράκων ξεκινούν και πάλι τις έρευνες σε άλλες χώρες, εκτός από την Ελλάδα, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «απέχει» και επισήμανε την περίπτωση της Repsol που επέλεξε να επιστρέψει την άδεια ερευνών αντί «να παίζει παιχνίδια και να συναντιέται στα …χαρακώματα».


Σχετικά με την «πράσινη» πολιτική της ΕΕ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες» και τον Λάμπρο Καλαρρύτη, υπογράμμισε ότι οι εταιρείες έχουν αρχίσει και προβληματίζονται και δεν σπεύδουν να κάνουνε έρευνες, δηλαδή να επενδύσουν κι άλλα χρήματα στις έρευνες λόγω της παύσης χρηματοδοτήσεων σε πρότζεκτ φυσικού αερίου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων, της EBRD και άλλων.

Όπως τόνισε, οι μανδαρίνοι των Βρυξελλών δεν θέλουν να καταλάβουν ότι οι «πράσινες» πολιτικές δεν οδηγούν απαραιτήτως σε μείωση της ζήτησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αντίθετα, προέβλεψε ότι η πολιτική αυτή θα οδηγήσει παγκοσμίως σε πολύ ψηλές τιμές και σε μερικά χρόνια θα υπάρξει πραγματική έλλειψη, διότι οι εταιρείες δεν θα έχουν επενδύσει, όταν έπρεπε, στην έρευνα και παραγωγή από νέα κοιτάσματα. Και, κυρίως, όπως τόνισε ο κ. Σταμπολής, θα πληγεί η Ευρώπη και η οικονομία της, καθώς οι άλλες περιοχές του πλανήτη (Ασία, Αμερική, Αφρική) θα συνεχίσουν να αναζητούν φθηνή ενέργεια καθώς αποβλέπουνε στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Τέλος, αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, προέβλεψε ότι οι κοινωνικές αναταραχές που θα προκληθούν θα οδηγήσουν σε ανατροπή της πολιτικής του Green Deal, το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, θα γίνει …«Grey Deal», καθώς η ΕΕ θα αναγκαστεί να βάλει «νερό στο κρασί της» για να μπορέσουν να προχωρήσουν κάποιες «πράσινες» πολιτικές. Όπως τόνισε ο κ. Σταμπολής, αυτές οι πολιτικές είναι σωστό να προχωρήσουνε μακροπρόθεσμα αλλά όχι βεβιασμένα, «όπως εμείς κάνουμε βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση».

(από energia.gr, 17/09/2021)

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2022 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron