Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Επιταχύνουν Green Aegean και Gregy -Εντός του Έτους Αναμένεται ότι θα Επιλεγούν οι Ανάδοχοι

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ωρίμανση των δύο μεγάλων καλωδίων που θα συνδέσουν την Ελλάδα με την Αίγυπτο και τη Γερμανία. Ειδικότερα, εντός του έτους αναμένεται ότι θα επιλεγούν οι ανάδοχοι που θα «τρέξουν» τις απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες «γραφείου» για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο Gregy ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και η μελέτη σκοπιμότητας για εκείνη με τη Γερμανία (Green Aegean). Αυτά ανέφεραν από το βήμα του 28ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

ο διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου κ. Γιάννης Καρύδας και ο αντιπρόεδρος της Grant Thornton Business Solutions κ. Νικόλαος Φρυδάς αντίστοιχα.

Ειδικότερα, εντός του 2024 αναμένεται ότι θα επιλεγούν οι ανάδοχοι που θα «τρέξουν» τις απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες «γραφείου» για το έργο με στόχο η τελική επενδυτική απόφαση να ληφθεί το 2025 με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου έως το 2031. Παράλληλα, με το καλώδιο, έως το 2031 σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του  50% των 9,5 GW (γιγαβάτ) έργων ΑΠΕ τα οποία θα τροφοδοτούν την ηλεκτρική διασύνδεση με «πράσινο» ρεύμα.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον κ. Καρύδα, περιλαμβάνει σταδιακή κατασκευή 7,2 GW αιολικών πάρκων και 2,3 GW ηλιακών (75% / 25%).  Την υλοποίησή τους θα αναλάβει εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα συσταθεί το επόμενο διάστημα και θα είναι ανοιχτή στην είσοδο τρίτων επενδυτών για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ενώ στις επιδιώξεις της θα είναι και η σύναψη  διμερών συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Το έργο θα συνδέσει ηλεκτρικά με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3 MW και μήκους περίπου 950 χιλιομέτρων την Αίγυπτο με την Ελλάδα.

Όσο για το καλώδιο Green Aegean που θα συνδέει ηλεκτρικά την Ελλάδα με τη Γερμανία η μελέτη σκοπιμότητας βρίσκεται σε εξέλιξη από την Grant Thornton Business Solutions και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μελετητών, υπό συγκεκριμένες υπό ορισμένες συνθήκες και παραδοχές, «το έργο θα μπορούσε να παρουσιάσει θετικό ισοζύγιο ωφελειών», όπως επεσήμανε ο κ. Φρυδάς. Η ηλεκτρική διασύνδεση  Green Aegean θα έχει ελάχιστη χωρητικότητα 3 GW, ενώ ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ, ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος, ενδέχεται να φτάσει στα 12 δισ. ευρώ καθώς θα απαιτηθεί τεχνολογικά αναβαθμισμένος εξοπλισμός που θα διασφαλίζει μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια.

Η διασύνδεση θα ξεκινά από Δυτική Ελλάδα και υποθαλάσσια θα φτάνει στην Ίστρια της Σλοβενίας, μέσω Αδριατικής και θα συνεχίζει τη χερσαία διαδρομή της προς την  Αυστρία, καταλήγοντας τελικά στη Βαυαρία. Σύμφωνα με τον κ. Φρυδά, το καλώδιο μπορεί να διασυνδέει απευθείας Ελλάδα και Γερμανία, αλλά ενδεχομένως να είναι και πολύ-τερματικό με σημεία εξόδου σε Κροατία, Σλοβενία και Αυστρία.

Η μελέτη εξετάζει διαφορετικά σενάρια που οδηγούν στο net zero το 2050 από διαφορετικές διαδρομές, προκειμένου να αποτυπώσει το όφελος του έργου. Το ένα  περιλαμβάνει μεγάλη διείσδυση υδρογόνου και τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, με τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς Κεντρική Ευρώπη να φαίνονται λιγότερα. Επίσης, εξετάζεται το οικονομικό αποτύπωμα από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, των εκπομπών CO2 και των περικοπών από την υλοποίηση της διασύνδεσης.

Μάλιστα, με παρέμβασή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στο 7ο Athens Investment Forum  για την αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος μεσοπρόθεσμα,  στάθηκε στις διεθνείς διασυνδέσεις, έργα που, όπως είπε, θα υποστηρίξουν την εθνική στρατηγική για εξαγωγές ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, όπως ο ηλεκτρικός διάδρομος που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ προς τη Γερμανία, αλλά και ένας νέος άξονας μεταφοράς ενέργειας που σχεδιάζεται προς την Ανατολική Ευρώπη με αφετηρία την Ελλάδα, καθώς και οι δεύτερες διασυνδέσεις με την Ιταλία και την Αλβανία.

(της Μάχης Τράτσα, από energia.gr, 11  Νοεμβρίου 2024)

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron