Δελτία Τύπου

Η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και της βιομηχανίας στο επίκεντρο διαδικτυακής ημερίδας του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό και βιομηχανικό τομέα - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης - θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά το ολοήμερο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα: Επιχειρήσεις, Βιομηχανία και Δημόσια Κτίρια» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) την ερχόμενη Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021.

Αναλυτικά

Ενεργειακές αγορές, LNG, ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας στο επίκεντρο του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020

Οι αναγκαίες καινοτομίες και οι υποδομές για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι προκλήσεις της απανθρακοποίησης στη ΝΑ Ευρώπη, το παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων ως ολοκληρωμένης εταιρείας ενέργειας, η παγκόσμια και περιφερειακή διάσταση των ενεργειακών εξελίξεων αλλά και ο γεωπολιτικός ρόλος της ενέργειας στον ευρωπαϊκό χώρο απασχόλησαν τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για την ΝΑ Ευρώπη με κεντρικό θέμα «Αναζητώντας μια Νέα Ενεργειακή Κατεύθυνση στη ΝΑ Ευρώπη» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος αποκλειστικά διαδικτυακά, ολοκληρώθηκε χθες, 10 Δεκεμβρίου, έχοντας καταφέρει να προσελκύσει για ακόμη μία χρονιά το ενδιαφέρον κορυφαίων policy makers, ενεργειακών στελεχών και αναλυτών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και ανωτάτων στελεχών σημαντικών ενεργειακών και χρηματοοικονομικών οργανισμών και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά

12ος Ενεργειακός Διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη: Σημαντικοί εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα από 18 χώρες συμμετείχαν στο Διαδικτυακό Συνέδριο του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020

Οι διεθνείς εξελίξεις και προοπτικές του ενεργειακού τομέα αλλά και ο αντίκτυπος της πανδημίας και των προκλήσεων της περιόδου στις χώρες των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης απασχόλησαν τις εργασίες της πρώτης ημέρας (9/12) του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη (12th SE Europe Energy Dialogue) που διοργανώνει το Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Η φετινή εκδήλωση - η οποία εξαιτίας της πανδημίας πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά διαδικτυακά - με ιδιαίτερο θέμα «Αναζητώντας μια Νέα Ενεργειακή Κατεύθυνση στη ΝΑ Ευρώπη» (In Search of a New Energy Direction) κατάφερε να συγκεντρώσει 52 σημαντικούς ομιλητές από 18 διαφορετικές χώρες, παρά τις δυσκολίες που επιφέρει η πανδημία, όπως σημείωσε κατά το εισαγωγικό του σχόλιο ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής.

Αναλυτικά

Ο 12ος Ενεργειακός Διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη ξεκίνησε «Αναζητώντας μια Νέα Ενεργειακή Κατεύθυνση στη ΝΑ Ευρώπη»

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη (12th SE Europe Energy Dialogue) που διοργανώνει για μια ακόμη φορά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και πραγματοποιείται αυτή τη φορά αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2020. Το ΙΕΝΕ διοργανώνει μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις στον κλάδο, επισφραγίζοντας έτσι τον ρόλο του ως καθοριστικός παράγοντας της ενεργειακής ατζέντας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πρόκειται για τη 12η έκδοση του Eνεργειακού Διαλόγου που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007 από τη Θεσσαλονίκη, με απώτερο σκοπό τη συμβολή των ειδικών του κλάδου στην αντιμετώπιση των μεγάλων ενεργειακών και περιβαλλοντικών προκλήσεων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και την ανάδειξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως ενεργειακής γέφυρας.

Αναλυτικά

12ο SEE Energy Dialogue: Αναζητώντας μια νέα ενεργειακή κατεύθυνση στη ΝΑ Ευρώπη

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Στις ραγδαίες αλλαγές στο οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον και την ανάδειξη της ενεργειακής μετάβασης σε κορυφαία προτεραιότητα για την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρόκειται να εστιάσει το 12ο SE Europe Energy Dialogue (Ενεργειακός Διάλογος ΝΑ Ευρώπης) με θέμα "In Search of a New Energy Direction”, το οποίο διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά

Το δυναμικό ενεργειακό τοπίο της χώρας ανέδειξε η Ετήσια Έκθεση του ΙΕΝΕ για το 2020

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Κλίμα υψηλών προσδοκιών για μία νέα δυναμική ανάπτυξης στην ελληνική αγορά ενέργειας διαμορφώθηκε τη φετινή χρονιά, παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που είχε ο κορωνοϊός στην εγχώρια ζήτηση, όπως φαίνεται στην Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για το 2020, η οποία και παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση που έλαβε χώρα σήμερα Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ελληνικού ενεργειακού τομέα και εκπροσώπων του Τύπου.

Αναλυτικά

Εξελίξεις, προοπτικές και ευκαιρίες στον ελληνικό ενεργειακό τομέα- Ετήσια Έκθεση ΙΕΝΕ 2020

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020

Οι εξελίξεις που διαμορφώνουν το ελληνικό ενεργειακό τοπίο, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προκύπτουν σε εγχώριο και περιφερειακό επίπεδο και οι προοπτικές του ενεργειακού κλάδου καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στην Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για το 2020, η οποία και πρόκειται να παρουσιαστεί σε διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, στις 12:00.

Αναλυτικά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο του ΙΕΝΕ για τη Νέα Αγορά Ηλεκτρισμού και το Target Model

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Στις ριζικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την έναρξη της εφαρμογής του Target Model της ΕΕ εστίασε το διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), υπό την αιγίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και με την αποκλειστική χορηγία της Elpedison.

Αναλυτικά

Ισχυροποιείται η θέση του ΙΕΝΕ στη ΝΑ Ευρώπη

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Η ουσιαστική διεύρυνση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις χώρες της περιφέρειας αποτελεί πλέον γεγονός. Μετά και την πραγματοποίηση της 32ης Γενικής Συνέλευσης των εταίρων την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η οποία οργανώθηκε διαδικτυακά με την παρουσία όλων σχεδόν των εταίρων του Ινστιτούτου, το ΙΕΝΕ διαθέτει πλέον εκπροσώπηση και φυσική παρουσία στις 13 χώρες που αποτελούν την ευρύτερη περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται. Εκτός από την Ελλάδα, όπου και έχει την έδρα του το ΙΕΝΕ, περιλαμβάνονται όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρειο Μακεδονία), η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Κύπρος.

Αναλυτικά

Τα στελέχη της ενεργειακής αγοράς ενημερώνονται για τη Νέα Αγορά Ηλεκτρισμού

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

Η επικείμενη έναρξη της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την 1ηΝοεμβρίου θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διαδικτυακού εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και με την αποκλειστική χορηγία της Elpedison.

Αναλυτικά

ΙΕΝΕ: Έρευνα και καινοτομία, εκπαίδευση, στήριξη τοπικών κοινωνιών καθοριστικές για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα ενεργειακή εποχή

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2020

Τα πολλαπλά οφέλη της ενεργειακής μετάβασης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τις δυνατότητες προσαρμογής των λιγνιτικών περιοχών, αλλά και μια σειρά από καλές πρακτικές και αναγκαίες παρεμβάσεις για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης ανέδειξε, μεταξύ άλλων, η μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η οποία αποτελεί μέρος του υποστηρικτικού υλικού του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. Σκοπός της μελέτης με τίτλο «Υφιστάμενη κατάσταση και Προοπτικές για τις περιοχές σε ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα» - την οποία το ΙΕΝΕ εκπόνησε μετά από ανάθεση από τη Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου - είναι να συμβάλει στην ολοκλήρωση του Master Plan της απολιγνιτοποίησης, αλλά και του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.

Αναλυτικά

Τα Νέα Δεδομένα στην Αγορά Ηλεκτρισμού

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη χώρα μας, με την επικείμενη έναρξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΗEnEx), όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στελέχη του κλάδου στο πλαίσιο του διήμερου εκπαιδευτικού διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΗEnEx, Δρ. Γιώργος Ιωάννου, ο οποίος και άνοιξε τις εργασίες του σεμιναρίου, υπογράμμισε κατά την εισήγησή του τον εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα της εκπαιδευτικής εκδήλωσης, αφού το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1η Νοεμβρίου.

Αναλυτικά

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron