Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Σημαντική Αύξηση του Μεριδίου των ΑΠΕ στο Μίγμα Ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Η εγκατεστημένη ισχύς των συστημάτων ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, με τα τοπικά συστήματα να ξεπερνούν τα 85.56 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2019, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του IENE που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης μελέτης αναφοράς «SEE Energy Outlook 2020/2021» του Ινστιτούτου, που πρόκειται να δημοσιευτεί στις αρχές του 2021.

Αναλυτικά

Μια μικρή επέτειος για το ΙΕΝΕ που γιορτάζει 17 χρόνια συνεχούς πορείας και προσφοράς

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Το ΙΕΝΕ εορτάζει αυτήν την εβδομάδα 17 χρόνια από την ίδρυση και δραστηριοποίησή του. Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003 ως Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα στην Αθήνα και με την επωνυμία Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Το ΙΕΝΕ ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ιδρυτικών εταίρων, 14 ανεξάρτητων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και στελεχών επιχειρήσεων που ησχολούντο επαγγελματικά στον ενεργειακό τομέα*.

Αναλυτικά

3ος Σεμιναριακός Κύκλος από το ΙΕΝΕ για την «Λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι δύο πρώτοι κύκλοι που οργάνωσε το ΙΕΝΕ πέρυσι για την «Νέα Αγορά Ηλεκτρισμού», το Ινστιτούτο προχωρά στην οργάνωση του Γ’ Σεμιναριακού Κύκλου, ο οποίος προγραμματίζεται για τις 15 & 16 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα Αγγλικά.

Αναλυτικά

Τα Δεινοπαθήματα της Λιβύης που Προσπαθεί να Αποκαταστήσει τις Εξαγωγές Πετρελαίου της εν Μέσω των Συγκρούσεων Αναδείχτηκαν στο τελευταίο Δελτίο Γεωπολιτικής του IENE

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Είτε με τη μορφή επικείμενης εξερεύνησης υδρογονανθράκων από τον TPAO της Τουρκίας σε υπεράκτιες περιοχές, όπως ορίζεται από τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, η οποία ως εκ τούτου έχει κηρυχθεί παράνομη από την Ελλάδα καθώς παραβιάζει την ΑΟΖ της, είτε μέσω των προσπαθειών που καταβάλει η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης να ξαναρχίσει την πλήρη παραγωγή αργού, το πετρέλαιο συνεχίζει να παίζει βασικό ρόλο στις περιφερειακές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Αναλυτικά

Συμμετοχή ΙΕΝΕ στη Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2029 του ΕΣΜΗΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Συμμετέχοντας ενεργά στην δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), το ΙΕΝΕ κατέθεσε τα σχόλιά του πάνω στο σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) για τα έτη 2020-2029, το οποίο υπέβαλε στη ΡΑΕ ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Αναλυτικά

Ακριβότερη στην Ευρώπη η Χονδρική Αγορά Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, Σύμφωνα με Τελευταία Ανάλυση του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά ήταν οι υψηλότερες στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Παρόλο που πρόκειται για ένα πρόβλημα που μόλις εσχάτως προσήλκυσε το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών και του εγχώριου Τύπου, εν τούτοις είναι ένα διαρκές ζήτημα, που εντατικοποιήθηκε το 2019.

Αναλυτικά

Το IENE Προάγει τον Διάλογο για τη Χρήση Φ. Αερίου στις Αγορές Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης με την Δημοσίευσης δύο Νέων Working Papers

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Καθώς αυξάνεται η αντίθεση στη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα στην προσπάθεια για την απανθρακοποίηση, στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι περισσότερες ενεργειακές εταιρείες που χρησιμοποιούν άνθρακα ή λιγνίτη για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στην ΝΑ Ευρώπη, προσβλέπουν στη μετάβαση στο φυσικό αέριο, καθώς αυτός είναι ο γρηγορότερος και αποδοτικότερος τρόπος για να παραμείνουν βιώσιμες.

Αναλυτικά

Συμμετοχή ΙΕΝΕ στη Δημόσια Διαβούλευση του ΥΠΕΝ για την Ηλεκτροκίνηση

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020

Συμμετέχοντας ενεργά στην δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το ΙΕΝΕ κατέθεσε τα σχόλιά του πάνω στο κείμενο του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο: «Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών: Μέτρα προώθησης και λειτουργία της αγοράς ηλεκτροκίνησης».

Αναλυτικά

Το IENE Δίνει Ώθηση στον Διάλογο για τα Καίρια Ενεργειακά Ζητήματα της Εποχής Μέσα από μια Σειρά Διαδικτυακών Σεμιναρίων

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020

Αφότου ξεκίνησε η πρώτη σειρά των Webinars του ΙΕΝΕ, στις 14 Μαΐου, οργανώθηκαν συνολικά έντεκα ανάλογες διαδικτυακές εκδηλώσεις, προσελκύοντας ένα σχετικά μεγάλο αριθμό μελών και συνεργατών του IENE που συνδέθηκαν και παρακολούθησαν τις συζητήσεις και τις παρουσιάσεις.

Αναλυτικά

Την Πέμπτη 18/6, το ένατο Webinar του IENE για τον ρόλο των ΑΠΕ στη μετά Κορωνοϊό εποχή

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020

Το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριοποίησής του και της έρευνας του για τις επιπτώσεις της κρίσης του Κορωνοϊού στον ενεργειακό τομέα, οργανώνει το 9ο Webinar με ειδικό θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Μέρος ΙΙΙ).

Αναλυτικά

Η Πολιτική της Κυβέρνησης για Καθαρές Μεταφορές Μέσω της Υιοθέτησης της Ηλεκτροκίνησης –Καθοριστική η Πρωτοπόρος Μελέτη του ΙΕΝΕ το 2018

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020

Η Ελλάδα στις 5 Ιουνίου αποκάλυψε το νομικό πλαίσιο και τα φορολογικά κίνητρα για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και ποδηλάτων, στο πλαίσιο του 10ετούς προγράμματος για το κλίμα για τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα λιγότερα από 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε κυκλοφορία, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, όπου αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του στόλου των οχημάτων στους δρόμους.

Αναλυτικά

Την Πέμπτη 11/6, το όγδοο Webinar του IENE για τις επιπτώσεις από τον Κορωνοϊό στον ενεργειακό τομέα

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020

Το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριοποίησής του και της έρευνας του για τις επιπτώσεις της κρίσης του Κορωνοϊού στον ενεργειακό τομέα, οργανώνει το 8ο Webinar με βασική θεματική την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στην Ελλάδα.

Αναλυτικά

Σελίδες: Επόμενη

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron