Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ειδική Έκθεση ΙΕΝΕ: «Οι Επιπτώσεις του Κορωνοϊού στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας»

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) παρουσιάστηκαν οι βασικές επισημάνσεις και τα συμπεράσματα της ειδικής μελέτης που εκπόνησε το ΙΕΝΕ για να αξιολογήσει τις Επιπτώσεις της Κρίσης του Κορωνοϊού στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας.

Αναλυτικά

15 και 16 Σεπτεμβρίου: Εκπαιδευτικό Διαδικτυακό Σεμινάριο του ΙΕΝΕ για τη Νέα Αγορά Ηλεκτρισμού της Ελλάδας

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020

Σε μία πολύ επίκαιρη συγκυρία για την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, το ΙΕΝΕ πραγματοποιεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου ένα διήμερο εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Introduction to Greece’s New Electricity Market» («Εισαγωγή στην Νέα Αγορά Ηλεκτρισμού της Ελλάδας»), καθώς στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά επίσημα της λειτουργία της η Νέα Αγορά Ηλεκτρισμού από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Αναλυτικά

Η Ελλάδα Αναλαμβάνει Φιλόδοξες Πρωτοβουλίες για την Αύξηση της Ενεργειακής Απόδοσης στον Κτηριακό Τομέα - το IENE Διοργανώνει Σημαντικό Συνέδριο τον Νοέμβριο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

Η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης στον τομέα των κτιρίων ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης που καλύπτει μέχρι και 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες και μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ ανά νοικοκυριό. Το πρόγραμμα "Εξοικονομώ - Αυτονομώ", με συνολικό προϋπολογισμό 850 εκατομμύρια ευρώ, στο οποίο μπορούν να συμπεριληφθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, ενσωματώνει

Αναλυτικά

Oι Financial Times Δημοσιεύουν Επιστολή του Προέδρου του IENE με Θέμα το Κόστος της Απανθρακοποίησης

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020

Στις 4 Αυγούστου, οι Financial Times δημοσίευσαν επιστολή, τόσο στις ηλεκτρονικές όσο και στις έντυπες εκδόσεις τους, του Προέδρου του IENE, κ. Κωστή Σταμπολή, στην οποία υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. έχει αναλάβει τη δέσμευση να αποζημιώσει πλήρως όλες τις τοπικές κοινότητες που επηρεάζονται από τα φιλόδοξα σχέδιά της για την απανθρακοποίηση.

Αναλυτικά

Σημαντική Αύξηση του Μεριδίου των ΑΠΕ στο Μίγμα Ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Η εγκατεστημένη ισχύς των συστημάτων ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, με τα τοπικά συστήματα να ξεπερνούν τα 85.56 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2019, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του IENE που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης μελέτης αναφοράς «SEE Energy Outlook 2020/2021» του Ινστιτούτου, που πρόκειται να δημοσιευτεί στις αρχές του 2021.

Αναλυτικά

Μια μικρή επέτειος για το ΙΕΝΕ που γιορτάζει 17 χρόνια συνεχούς πορείας και προσφοράς

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Το ΙΕΝΕ εορτάζει αυτήν την εβδομάδα 17 χρόνια από την ίδρυση και δραστηριοποίησή του. Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003 ως Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα στην Αθήνα και με την επωνυμία Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Το ΙΕΝΕ ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ιδρυτικών εταίρων, 14 ανεξάρτητων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και στελεχών επιχειρήσεων που ησχολούντο επαγγελματικά στον ενεργειακό τομέα*.

Αναλυτικά

3ος Σεμιναριακός Κύκλος από το ΙΕΝΕ για την «Λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι δύο πρώτοι κύκλοι που οργάνωσε το ΙΕΝΕ πέρυσι για την «Νέα Αγορά Ηλεκτρισμού», το Ινστιτούτο προχωρά στην οργάνωση του Γ’ Σεμιναριακού Κύκλου, ο οποίος προγραμματίζεται για τις 15 & 16 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα Αγγλικά.

Αναλυτικά

Τα Δεινοπαθήματα της Λιβύης που Προσπαθεί να Αποκαταστήσει τις Εξαγωγές Πετρελαίου της εν Μέσω των Συγκρούσεων Αναδείχτηκαν στο τελευταίο Δελτίο Γεωπολιτικής του IENE

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Είτε με τη μορφή επικείμενης εξερεύνησης υδρογονανθράκων από τον TPAO της Τουρκίας σε υπεράκτιες περιοχές, όπως ορίζεται από τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, η οποία ως εκ τούτου έχει κηρυχθεί παράνομη από την Ελλάδα καθώς παραβιάζει την ΑΟΖ της, είτε μέσω των προσπαθειών που καταβάλει η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης να ξαναρχίσει την πλήρη παραγωγή αργού, το πετρέλαιο συνεχίζει να παίζει βασικό ρόλο στις περιφερειακές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Αναλυτικά

Συμμετοχή ΙΕΝΕ στη Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2029 του ΕΣΜΗΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Συμμετέχοντας ενεργά στην δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), το ΙΕΝΕ κατέθεσε τα σχόλιά του πάνω στο σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) για τα έτη 2020-2029, το οποίο υπέβαλε στη ΡΑΕ ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Αναλυτικά

Ακριβότερη στην Ευρώπη η Χονδρική Αγορά Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, Σύμφωνα με Τελευταία Ανάλυση του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά ήταν οι υψηλότερες στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Παρόλο που πρόκειται για ένα πρόβλημα που μόλις εσχάτως προσήλκυσε το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών και του εγχώριου Τύπου, εν τούτοις είναι ένα διαρκές ζήτημα, που εντατικοποιήθηκε το 2019.

Αναλυτικά

Το IENE Προάγει τον Διάλογο για τη Χρήση Φ. Αερίου στις Αγορές Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης με την Δημοσίευσης δύο Νέων Working Papers

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Καθώς αυξάνεται η αντίθεση στη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα στην προσπάθεια για την απανθρακοποίηση, στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι περισσότερες ενεργειακές εταιρείες που χρησιμοποιούν άνθρακα ή λιγνίτη για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στην ΝΑ Ευρώπη, προσβλέπουν στη μετάβαση στο φυσικό αέριο, καθώς αυτός είναι ο γρηγορότερος και αποδοτικότερος τρόπος για να παραμείνουν βιώσιμες.

Αναλυτικά

Συμμετοχή ΙΕΝΕ στη Δημόσια Διαβούλευση του ΥΠΕΝ για την Ηλεκτροκίνηση

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020

Συμμετέχοντας ενεργά στην δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το ΙΕΝΕ κατέθεσε τα σχόλιά του πάνω στο κείμενο του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο: «Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών: Μέτρα προώθησης και λειτουργία της αγοράς ηλεκτροκίνησης».

Αναλυτικά

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron