Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Σημαντική Αύξηση του Μεριδίου των ΑΠΕ στο Μίγμα Ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Η εγκατεστημένη ισχύς των συστημάτων ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, με τα τοπικά συστήματα να ξεπερνούν τα 85.56 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2019, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του IENE που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης μελέτης αναφοράς «SEE Energy Outlook 2020/2021» του Ινστιτούτου, που πρόκειται να δημοσιευτεί στις αρχές του 2021.

Αναλυτικά

Μια μικρή επέτειος για το ΙΕΝΕ που γιορτάζει 17 χρόνια συνεχούς πορείας και προσφοράς

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Το ΙΕΝΕ εορτάζει αυτήν την εβδομάδα 17 χρόνια από την ίδρυση και δραστηριοποίησή του. Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003 ως Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα στην Αθήνα και με την επωνυμία Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Το ΙΕΝΕ ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ιδρυτικών εταίρων, 14 ανεξάρτητων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και στελεχών επιχειρήσεων που ησχολούντο επαγγελματικά στον ενεργειακό τομέα*.

Αναλυτικά

3ος Σεμιναριακός Κύκλος από το ΙΕΝΕ για την «Λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας»

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι δύο πρώτοι κύκλοι που οργάνωσε το ΙΕΝΕ πέρυσι για την «Νέα Αγορά Ηλεκτρισμού», το Ινστιτούτο προχωρά στην οργάνωση του Γ’ Σεμιναριακού Κύκλου, ο οποίος προγραμματίζεται για τις 15 & 16 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα Αγγλικά.

Αναλυτικά

Τα Δεινοπαθήματα της Λιβύης που Προσπαθεί να Αποκαταστήσει τις Εξαγωγές Πετρελαίου της εν Μέσω των Συγκρούσεων Αναδείχτηκαν στο τελευταίο Δελτίο Γεωπολιτικής του IENE

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Είτε με τη μορφή επικείμενης εξερεύνησης υδρογονανθράκων από τον TPAO της Τουρκίας σε υπεράκτιες περιοχές, όπως ορίζεται από τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, η οποία ως εκ τούτου έχει κηρυχθεί παράνομη από την Ελλάδα καθώς παραβιάζει την ΑΟΖ της, είτε μέσω των προσπαθειών που καταβάλει η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης να ξαναρχίσει την πλήρη παραγωγή αργού, το πετρέλαιο συνεχίζει να παίζει βασικό ρόλο στις περιφερειακές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Αναλυτικά

Ενεργειακή Επικαιρότητα

Επείγει η Ενεργειακή Θωράκιση του Καστελόριζου

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Οι τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και ιδιαίτερα η προαγγελία μέσω NAVTEX, της διενέργειας σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος "Ορούτς Ρέι" εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε μια ευρεία περιοχή νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, έφεραν για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της προσοχής μας το ακριτικό αυτό νησί

Αναλυτικά

Bioenergy Europe: Φθηνότερη Θέρμανση και Νέες Ροές Εσόδων για Αγρότες με τη Χρήση Βιομάζας

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020

Μόνο η ταχεία ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μπορεί να βοηθήσει την Ε.Ε. να πετύχει τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση επισημαίνει η Bioenergy Europe χαιρετίζοντας τη στρατηγική της ΕΕ για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος.

Αναλυτικά

Εντός Χρονοδιαγράμματος Υλοποιείται η Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Στις 8 Ιουλίου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο, στο πλαίσιο της παραγωγής του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 135 χλμ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, προχωρά

Αναλυτικά

Νέα Ανακάλυψη Πεδίου Φυσικού Αερίου στο Δέλτα του Νείλου Ανακοίνωσε η ΕΝΙ

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

Ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας ENI ανακοίνωσε την Τετάρτη τη γεώτρηση του πρώτου πηγαδιού εξερεύνησης στο πεδίο North El Hammad στα συμβατικά αιγυπτιακά ύδατα του Δέλτα του Νείλου στο Bashrush, σε συνεργασία με την BP και την Total.

Αναλυτικά

Άρθρα-Αναλύσεις

Ζητούμενο της Ανάκαμψης το Χαμηλό Κόστος Ενέργειας για Στήριξη της Βιομηχανίας

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Ο παραγκωνισμός της ελληνικής βιομηχανίας εξαιτίας των αποφάσεων που έλαβε η ελληνική πολιτική ηγεσία κατά το παρελθόν έχει, σήμερα, στον απόηχο της μεγάλης υγιεινομιικής κρίσης του κορονοϊού, ακόμη μεγαλύτερη σημασία και επιπτώσεις στην οικονομία

Αναλυτικά

Η Αιφνιδιαστική Διακοπή Εξαγωγών Πετρελαίου από τη Λιβύη Προάγγελος Επερχόμενης Νέας Στρατιωτικής Σύρραξης

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020

Η αιφνιδιαστική αποχώρηση της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης, που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, από την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία με την National Oil Corporation ( NOC) για επανέναρξη παραγωγής πετρελαίου και την επανάληψη των εξαγωγών Λιβυκού αργού, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές σηματοδοτεί μια νέα ρήξη και θέτει οριστικό τέρμα στις προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση της κρίσης και την εξεύρεση πολιτικής λύσης και συμφωνίας ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

Αναλυτικά

ΡΑΕ: Ο Ελλειμματικός ΕΛΑΠΕ, oι Λογαριασμοί Ρεύματος και τα Αγκάθια … για τη Νέα Διοίκηση

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα βγήκαν χθες από την παρουσίαση στην ειδική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής της νέας διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί με την απολιγνιτοποίηση, τον ελλειμματικό ΕΛΑΠΕ και την πρόκληση για επενδύσεις στις ΑΠΕ και αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα διοίκηση.

Αναλυτικά

Παγκόσμιος Γεωθερμικός Χάρτης: Ποια η Θέση της Ελλάδας στο Μέλλον;

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας από τις ΗΠΑ, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες επισκιάζει αυτή της Ευρώπης.

Αναλυτικά

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron