Δελτία Τύπου

Ισχυροποιείται η θέση του ΙΕΝΕ στη ΝΑ Ευρώπη

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Η ουσιαστική διεύρυνση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις χώρες της περιφέρειας αποτελεί πλέον γεγονός. Μετά και την πραγματοποίηση της 32ης Γενικής Συνέλευσης των εταίρων την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η οποία οργανώθηκε διαδικτυακά με την παρουσία όλων σχεδόν των εταίρων του Ινστιτούτου, το ΙΕΝΕ διαθέτει πλέον εκπροσώπηση και φυσική παρουσία στις 13 χώρες που αποτελούν την ευρύτερη περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται. Εκτός από την Ελλάδα, όπου και έχει την έδρα του το ΙΕΝΕ, περιλαμβάνονται όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρειο Μακεδονία), η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Κύπρος.

Αναλυτικά

Τα στελέχη της ενεργειακής αγοράς ενημερώνονται για τη Νέα Αγορά Ηλεκτρισμού

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

Η επικείμενη έναρξη της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την 1ηΝοεμβρίου θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διαδικτυακού εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και με την αποκλειστική χορηγία της Elpedison.

Αναλυτικά

ΙΕΝΕ: Έρευνα και καινοτομία, εκπαίδευση, στήριξη τοπικών κοινωνιών καθοριστικές για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα ενεργειακή εποχή

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2020

Τα πολλαπλά οφέλη της ενεργειακής μετάβασης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τις δυνατότητες προσαρμογής των λιγνιτικών περιοχών, αλλά και μια σειρά από καλές πρακτικές και αναγκαίες παρεμβάσεις για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης ανέδειξε, μεταξύ άλλων, η μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η οποία αποτελεί μέρος του υποστηρικτικού υλικού του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση. Σκοπός της μελέτης με τίτλο «Υφιστάμενη κατάσταση και Προοπτικές για τις περιοχές σε ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα» - την οποία το ΙΕΝΕ εκπόνησε μετά από ανάθεση από τη Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου - είναι να συμβάλει στην ολοκλήρωση του Master Plan της απολιγνιτοποίησης, αλλά και του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.

Αναλυτικά

Τα Νέα Δεδομένα στην Αγορά Ηλεκτρισμού

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη χώρα μας, με την επικείμενη έναρξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΗEnEx), όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στελέχη του κλάδου στο πλαίσιο του διήμερου εκπαιδευτικού διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΗEnEx, Δρ. Γιώργος Ιωάννου, ο οποίος και άνοιξε τις εργασίες του σεμιναρίου, υπογράμμισε κατά την εισήγησή του τον εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα της εκπαιδευτικής εκδήλωσης, αφού το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1η Νοεμβρίου.

Αναλυτικά

Ειδική Έκθεση ΙΕΝΕ: «Οι Επιπτώσεις του Κορωνοϊού στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας»

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) παρουσιάστηκαν οι βασικές επισημάνσεις και τα συμπεράσματα της ειδικής μελέτης που εκπόνησε το ΙΕΝΕ για να αξιολογήσει τις Επιπτώσεις της Κρίσης του Κορωνοϊού στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας.

Αναλυτικά

Μια μικρή επέτειος για το ΙΕΝΕ που γιορτάζει 17 χρόνια συνεχούς πορείας και προσφοράς

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Το ΙΕΝΕ εορτάζει αυτήν την εβδομάδα 17 χρόνια από την ίδρυση και δραστηριοποίησή του. Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003 ως Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα στην Αθήνα και με την επωνυμία Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Το ΙΕΝΕ ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ιδρυτικών εταίρων, 14 ανεξάρτητων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και στελεχών επιχειρήσεων που ησχολούντο επαγγελματικά στον ενεργειακό τομέα*. Στο πέρασμα των χρόνων η ομάδα αυτή διευρύνθηκε σημαντικά και σήμερα αριθμεί 39 εταίρους που προέρχονται από όλους τους χώρους του ενεργειακού τομέα. Οι εταίροι, οι οποίοι και συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του Ινστιτούτου προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα αλλά και από αρκετές χώρες της ΝΑ Ευρώπης όπου και δραστηριοποιείται το Ινστιτούτο (Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ισραήλ, Κύπρος, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία κ.α.)

Αναλυτικά

3ος Σεμιναριακός Κύκλος από το ΙΕΝΕ για την «Λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι δύο πρώτοι κύκλοι που οργάνωσε το ΙΕΝΕ πέρυσι για την «Νέα Αγορά Ηλεκτρισμού», το Ινστιτούτο προχωρά στην οργάνωση του Γ’ Σεμιναριακού Κύκλου, ο οποίος προγραμματίζεται για τις 15 & 16 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα Αγγλικά.

Αναλυτικά

Το IENE Προάγει τον Διάλογο για τη Χρήση Φ. Αερίου στις Αγορές Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης με την Δημοσίευσης δύο Νέων Working Papers

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Καθώς αυξάνεται η αντίθεση στη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα στην προσπάθεια για την απανθρακοποίηση, στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι περισσότερες ενεργειακές εταιρείες που χρησιμοποιούν άνθρακα ή λιγνίτη για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στην ΝΑ Ευρώπη, προσβλέπουν στη μετάβαση στο φυσικό αέριο, καθώς αυτός είναι ο γρηγορότερος και αποδοτικότερος τρόπος για να παραμείνουν βιώσιμες.

Αναλυτικά

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η Κλιματική Κρίση Αφορά Όλους μας

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται από το 1972 και κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου, και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η φετινή θεματική του Οργανισμού αφορά στην προστασία τηςΒιοποικιλότητας.

Αναλυτικά

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron