Δελτία Τύπου

Η Εκπαίδευση στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του πάνω στα ενεργειακά δρώμενα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης καθώς και τη διαρκή επαφή του με την ενεργειακή κοινότητα, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) αναπτύσσει το εκπαιδευτικό του έργο σε εξειδικευμένους τομείς της Ενέργειας, όπως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι ΑΠΕ, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η ψηφιοποίηση, οι αγορές φυσικού αερίου και άλλα.

Αναλυτικά

Αύριο το Webinar του ΙΕΝΕ «Αγορές Φυσικού Αερίου σε Μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη»

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021

Αύριο, Τρίτη 8 Ιουνίου, από τις 13:00 έως τις 18:00 πραγματοποιείται το διαδικτυακό Webinar «Αγορές αερίου σε μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» (“Gas Markets in Transition in SE Europe”), που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕNE), μέσω livestreaming. Το webinar θα εστιάσει στις προοπτικές και τις προκλήσεις της αγοράς φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, φέρνοντας κοντά μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες της περιοχής, αφού στις συνεδρίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιό του θα συμμετάσχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτικά

Αγορές Φυσικού Αερίου σε Μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη – Τα κρίσιμα ερωτήματα

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της αγοράς φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαδικτυακού εργαστηρίου με τίτλο «Αγορές αερίου σε μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» (“Gas Markets in Transition in SE Europe”), που διοργανώνει το Iνστιτούτο Eνέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕNE) την Τρίτη 8 Ιουνίου, από τις 13:00 έως τις 18:00 (ώρα Αθήνας), μέσω livestreaming. Το webinar θα φέρει κοντά μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες της περιοχής, αφού στις συνεδρίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιό του θα συμμετάσχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτικά

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Αλλαγή Ημερομηνίας

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

Οι τελευταίες εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του διαδικτυακού εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) από τις 19 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου 2021. Διακεκριμένοι στον χώρο τους επιστήμονες και ειδικοί τόσο από την Επιτροπή ΑΠΕ του ΙΕΝΕ όσο και από τον ευρύτερο τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα εισάγουν τις βασικές ενότητες των ΑΠΕ και θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες μεθόδους σε κάθε ξεχωριστό τομέα των ΑΠΕ, καθώς και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τη μεθοδολογία για τη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων.

Αναλυτικά

Αποθήκευση Ενέργειας και Ενεργειακή Μετάβαση

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021

Τον καθοριστικό ρόλο της αποθήκευσης ενέργειας στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ηλεκτρικό δίκτυο καθώς και στην Ενεργειακή Μετάβαση ανέλυσαν οι περισσότεροι από τους 20 ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη που συμμετείχαν στο διαδικτυακό Workshop με θέμα: «Ο Ρόλος της Αποθήκευσης Ενέργειας στην Προώθηση της Μεγάλης Κλίμακας Διείσδυσης ΑΠΕ» (“The Role of Energy Storage in Advancing Large Scale RES Penetration”), το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE) στις 27 Απριλίου 2021 με Lead Sponsors τις HUAWEI και SKE. Στο Συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν περισσότερα από 400 άτομα από τη χώρα μας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τις τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι συνθήκες διαμόρφωσης του κατάλληλου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την περαιτέρω προώθηση όλων των μορφών αποθήκευσης ενέργειας.

Αναλυτικά

Ο Ρόλος της Αποθήκευσης Ενέργειας στην Προώθηση της Μεγάλης Κλίμακας Διείσδυσης ΑΠΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

Η εκτεταμένη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Ωστόσο, όσο αυξάνεται το μερίδιο των ΑΠΕ, και δεδομένου του στοχαστικού χαρακτήρα των πιο ώριμων τεχνολογιών αξιοποίησης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για αποθήκευση, ώστε να επιτυγχάνεται εξισορρόπηση μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτά θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του διαδικτυακού Workshop που διοργανώνει το IENE με θέμα: «Ο Ρόλος της Αποθήκευσης Ενέργειας στην Προώθηση της Μεγάλης Κλίμακας Διείσδυσης ΑΠΕ» (“The Role of Energy Storage in Advancing Large Scale RES Penetration”), στις 27 Απριλίου 2021.

Αναλυτικά

Το IENE πάροχος πιστοποίησης για την έκδοση Πράσινων Ομολόγων (Green Bonds)

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021

Το Συμβούλιο Πρότυπων Κλιματικών Ομολόγων (Climate Bonds Standard Board) της Climate Bonds Initiative, που εδρεύει στο Λονδίνο, (UK) ενέκρινε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE) ως Πάροχο Πιστοποίησης σύμφωνα με το Πρότυπο Κλιματικών Ομολόγων (Climate Bonds Standard). Μετά την πολύ θετική αυτή εξέλιξη, το IENE επεκτείνει τις δραστηριότητες του παρέχοντας υπηρεσίες αξιολόγησης και επαλήθευσης (verification) για την έκδοση πράσινων ομολόγων από εταιρείες και οργανισμούς, σύμφωνα με το Πρότυπο Κλιματικών Ομολόγων.

Αναλυτικά

Προκλήσεις και ευκαιρίες στον δρόμο προς την απολιγνιτοποίηση

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021

Τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προκύπτουν για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες από την απολιγνιτοποίηση θα βρεθούν στο επίκεντρο του webinar που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 από τις 15:00 έως τις 19:00. Στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης είναι να συμβάλει στον εποικοδομητικό διάλογο, μέσω της αμοιβαίας προβολής τόσο των θέσεων της κυβέρνησης και του ολοκληρωμένου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) όσο και των απόψεων και των προβληματισμών των τοπικών κοινοτήτων. Ενδιαφερόμενοι φορείς, εν δυνάμει επενδυτές, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και κορυφαίοι ειδικοί θα συζητήσουν για τις εξελίξεις γύρω από την απολιγνιτοποίηση.

Αναλυτικά

Κρίσιμη η ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων και βιομηχανίας στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα στα Κτίρια και τη Βιομηχανία, έναν από τους βασικούς στόχους της ΕΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal, θα εστιάσει το διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τις 3 έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Αναλυτικά

Πράσινα υγρά καύσιμα: Το μέλλον είναι εδώ

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Τις πολλαπλές χρήσεις και προοπτικές των πράσινων υγρών καυσίμων, τις προκλήσεις που προκύπτουν καθώς και τον ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν τα πράσινα υγρά καύσιμα στην ενεργειακή μετάβαση – ιδιαίτερα στη Βιομηχανία και τις Μεταφορές – εξέτασε το διήμερο διαδικτυακό συνέδριο “Green Liquid Fuels of the Future” που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) την προηγούμενη εβδομάδα (11 και 12 Φεβρουαρίου 2021) με Κύριο Χορηγό την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Στο συνέδριο, σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και του επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζήτησαν πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αναφορικά με τα υγρά καύσιμα. Aπό το πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτό τίθεται χάρη στο ευρωπαϊκό Green Deal και στους στόχους για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 έως την απανθρακοποίηση της Βιομηχανίας και από τον μετασχηματισμό των οδικών μεταφορών έως το ενεργειακό – και όχι μόνο – μέλλον της ναυτιλίας και των αερομεταφορών, οι ομιλητές του Συνεδρίου κατόρθωσαν να δώσουν μία εξαιρετικά σφαιρική εικόνα σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά καύσιμα και το δυναμικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Αναλυτικά

“Green Liquid Fuels of the Future”: Συζήτηση για το μέλλον των αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Οι ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ναυτιλία και αερομεταφορές και η σημασία των πράσινων υγρών καυσίμων για ένα «καθαρότερο» μέλλον στους δύο κλάδους απασχόλησαν τη συζήτηση κατά την τέταρτη και τελευταία συνεδρία του διαδικτυακού συνεδρίου “Green Liquid Fuels of the Future” που διοργάνωσε στις 11 & 12 Φεβρουαρίου το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με κύριο Χορηγό την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Τη συνεδρία με τίτλο: «The future of Aviation and Shipping Fuels», συντόνισε ο Κωστής Γερόπουλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας New Europe.

Αναλυτικά

Οι προκλήσεις των Νέων Τεχνολογιών στις Οδικές Μεταφορές στο επίκεντρο της τρίτης συνεδρίας του “Green Liquid Fuels of the Future” του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Στον κρίσιμο ρόλο των πράσινων υγρών καυσίμων για την ενεργειακή μετάβαση στις οδικές μεταφορές και στις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών στην οδική κινητικότητα εστίασε η τρίτη συνεδρία του διήμερου διαδικτυακού συνεδρίου “Green Liquid Fuels of the Future” του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, 12 Φεβρουαρίου 2021. Κεντρικός ομιλητής στη συζήτηση με τίτλο: «Road transport: The challenges of new technologies» ήταν ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά

Σελίδες: Επόμενη

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron