Άρθρα-Αναλύσεις

Παρά τις Αμερικανικές Κυρώσεις και τις Εντεινόμενες Πιέσεις, το Ιράν Αναπτύσσει Σταθερά τον Ενεργειακό του Πλούτο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

Η ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίων του Ιράν, της NIOC, πριν από λίγες ημέρες για την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων 13, 22, 23 και 24 του γιγάντιου υποθαλασσίου κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars που ευρίσκεται στην περιοχή του Περσικού Κόλπουήρθε να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητα του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Αναλυτικά

Η Αναδιανομή της Παγκόσμιας Παραγωγής Οδηγεί σε Ανάκαμψη των Τιμών του Αργού

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε μία αξιοθαύμαστη ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου που πολλοί παράγοντες της αγοράς, από το στρατόπεδο των παραγωγών, έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν ως "νέα άνοιξη", τόσο σε συμβολικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο, αφού η παρατηρούμενη άνοδος συμπίπτει με την εποχή του χρόνου η οποία παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αναζωογόνηση και αναγέννηση της φύσης και την δημιουργία γενικότερα.

Αναλυτικά

Αλλάζουν Πράγματι οι Γεωπολιτικές Ισορροπίες με την Ανακάλυψη του Κοιτάσματος ‘Γλαύκος’ στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Δεν πέρασαν ούτε δυο 24ωρα από την ανακοίνωση (28/2) της πετρελαϊκής ExxonMobil για την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην τοποθεσία ‘Γλαύκος’ στο ερευνητικό τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για να κατακλυσθούμε από περισπούδαστες θεωρίες -από ειδικούς και μη- περί της συντελούμενης δήθεν αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Κύπρου.

Αναλυτικά

Energy Institute: Ουσιαστικός και Απαραίτητος ο Ρόλος της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας στην Ενεργειακή Μετάβαση

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 1500 στελεχών επιχειρήσεων και κυβερνητικών παραγόντων απ’ όλο το εύρος του ενεργειακού τομέα ολοκληρώθηκαν εχθές το βράδυ οι εργασίες του International Petroleum Week που οργανώνει κάθε χρόνο στο Λονδίνο το Energy Institute της Μεγάλης Βρετανίας.

Αναλυτικά

Σε Ανοδική Τροχιά οι Τιμές του Αργού, Αλλά για Πόσο Διάστημα;

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Μετά από μία μάλλον απρόσμενη και απότομη πτώση 30% κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, εδώ και τρεις εβδομάδες οι τιμές του αργού πετρελαίου και στις δυο όχθες του Ατλαντικού δείχνουν να έχουν επανέλθει σε ανοδική τροχιά

Αναλυτικά

Το Νομοσχέδιο για τη Διάσπαση της ΔΕΠΑ Προκαλεί Αντιδράσεις

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

Με διαδικασίες εξπρές εμφανιζόταν, έως και την προηγούμενη εβδομάδα, διατεθειμένο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να εισάγει το σχέδιο νόμου για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση.

Αναλυτικά

Μέχρι το Τέλος του Eτους η Πλήρης Λειτουργία του Ελληνικού Κόμβου Εμπορίας Φυσικού Αερίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

Αποκλειστικό energia.gr: Όπως έγινε γνωστό στο πρόσφατο συνέδριο «European Gas Conference», που οργανώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στην Βιέννη, το Ελληνικό Σημείο Εμπορίας (φυσικού αερίου), γνωστό ως Hellenic Trading Point (HTP), που ήδη λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, αναμένεται να εξελιχθεί σε πλήρες trading hub μέχρι το τέλος του έτους.Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σε περιφερειακό επίπεδο και θα καταστήσει την Ελλάδα ως πρωταρχικό σημείο αναφοράς στην διαμόρφωση τιμών φυσ. αερίου.

Αναλυτικά

Η Νέα Πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Αγοράς Φυσικού Αερίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019

Τόσο από πλευράς κατασκευής νέων υποδομών, όσο και από την πλευρά οργάνωσης και λειτουργίας της ίδιας της αγοράς, η Ευρώπη εδώ και δύο χρόνια έχει εισέλθει σε μια νέα μεταβατική περίοδο η οποία όταν ολοκληρωθεί, σε περίπου ένα χρόνο με 18 μήνες από σήμερα, θα σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα εποχή.

Αναλυτικά

ΛΑΡΚΟ: Από Παγκόσμιος Ηγέτης, Βαλκάνιος Επαίτης

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019

H υπόθεση ΛΑΡΚΟ αργοσέρνεται χρόνια, τώρα, στο βάλτο της ελληνικής νομοθετικής κωλυσιεργίας, η οποία καθορίζεται, ανέκαθεν, από το περιβόητο «πολιτικό κόστος». Πάνω σε αυτό βασίζεται η βιομηχανία για να διατηρηθεί στη ζωή. Όμως, μετά τη χρονίζουσα διαμάχη της με την ΔΕΗ, για την εξόφληση των σωρευμένων οφειλών για το ρεύμα, έρχεται, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, σχετικά με τη μη εφαρμογή, από την χώρα

Αναλυτικά

Στο «Μικροσκόπιο» των Τεχνικών Κλιμακίων οι Αποκρατικοποιήσεις στον Τομέα της Ενέργειας

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

Ξεκίνησαν χθες οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το ενδιαφέρον μονοπώλησε το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων, ενώ υπήρξε ενημέρωση σε σχέση με την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.

Αναλυτικά

Οι Προκλήσεις για τη ΔΕΗ, το Αγκάθι των Χρεών – Οι Πιέσεις για τις Λιγνιτικές Μονάδες

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019

Η νέα χρόνια ξεκίνησε με σημαντικές προκλήσεις για την εταιρεία ηλεκτρισμού, όπως τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο των οικιακών καταναλωτών όσο και των βιομηχανικών και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των λιγνιτικών μονάδων.

Αναλυτικά

Προβάδισμα Βουλγαρίας στην Κούρσα Μεταφοράς Ρωσικού Αερίου από TurkishStream Προς Ευρώπη

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019

Σαφές προβάδισμα φαίνεται ότι διαθέτει πλέον η Βουλγαρία έναντι της Ελλάδος στο σχέδιο για την μεταφορά Ρωσικού αερίου, που θα προέλθει από τον αγωγό TurkishStream, προς τις αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από τις κινήσεις της Σόφιας τις τελευταίες εβδομάδες που αφορούν την κατασκευή αγωγών που θα διασχίζουν την χώρα με κατεύθυνση προς βορρά, την αναβάθμιση του συστήματος υπόγειων δεξαμενών στο Ciren, καθώς και την δημιουργία ενός κόμβου

Αναλυτικά

Σελίδες: Επόμενη

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron