Άρθρα-Αναλύσεις

Κλίμα Απογοήτευσης στην ΔΕΗ και «το Πικρό Ποτήρι που Κανείς δεν Θέλει Να Πιει»

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

"Tο αδιέξοδο στο οποίο έχει φθάσει η ΔΕΗ αποτυπώθηκε, προ ωρών, σε επαφή του Εnergia.gr με ανώτατο στέλεχος της Επιχείρησης. Εγκλωβισμένη ανάμεσα στις υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι κανόνες μιας αγοράς που δεν καλύπτει ούτε καν αυτές τις δαπάνεςλειτουργίας της, αλλά και τις επιλογές μιας πολιτικήςηγεσίας η οποία αρνήθηκε στην Δημόσια Επιχείρηση το «όπλο» των αυξήσεων στα τιμολόγιά της

Αναλυτικά

Παρά την Εκρυθμη Κατάσταση στον Αραβικό Κόλπο, οι Γεωπολιτικοί Παράγοντες Αδυνατούν να Επηρεάσουν τις Τιμές του Αργού

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Η χθεσινή ημέρα (13/6), αν και ήταν μεστή σε δράμα με κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ιράν και άκρως επεισοδιακή με τον τορπιλισμό δύο πετρελαιοφόρων πλοίων στον Κόλπο του Ομάν -με το ένα εξ αυτών να βυθίζεται-, δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει άρδην την εικόνα απαισιοδοξίας που επικρατεί τελευταία στην αγορά αργού.

Αναλυτικά

Η Γερμανία Κάνει Λάθος για την Πυρηνική Ενέργεια

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019

Tο "λάδι στη φωτιά" δεν είναι κάτι άγνωστο στον Herbert Diess, ο οποίος πολλές φορές το ρίχνει απρόκλητα. Με την αυστηρή κριτική του κατά της γερμανικής πολιτικής για το κλίμα, ο επικεφαλής της Volkswagen έχει προκαλέσει ακόμη μία διαμάχη.

Αναλυτικά

Φόβοι για Επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας και Υψηλά Αποθέματα Σπρώχνουν τις Τιμές του Αργού Σε Νέα Χαμηλά

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019

Υψηλές απώλειες σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου και στις δύο ακτές του Ατλαντικού την περασμένη εβδομάδα με πλέον εντυπωσιακή την «βουτιά» κατά $5,8 το βαρέλι ή 8,2% που σημειώθηκε για τα συμβόλαια Brent στο ICE του Λονδίνου την περασμένη Πέμπτη (30/5). Για να συνεχιστεί η πτώση την επόμενη ημέρα (31/5) κατά $2,18 το βαρέλι εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις στην παγκόσμιο οικονομία και στο εμπόριο από τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Αναλυτικά

Η Νέα Ενεργειακή Τάξη

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

Είναι εύκολο για το σημερινό παρατηρητή των ενεργειακών αγορών να αισθάνεται ελαφρά σαστισμένος, μη μπορώντας να καταλάβει από πού ακριβώς προέρχονται τα μηνύματα και οι κατευθύνσεις που επηρεάζουν τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, είτε αυτές αφορούν το πετρέλαιο, τον άνθρακα, το φυσικό αέριο ή τον ηλεκτρισμό. Με τις τιμές των ενεργειακών αγαθών να αλλάζουν συνεχώς ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, τη διαμόρφωση της ζήτησης (ισχυρή ή σθεναρή) και κυρίως τον ανταγωνισμό

Αναλυτικά

Τύμπανα Πολέμου Ακούγονται Καθώς Κλιμακώνεται η Διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

Η μονομερής απόσυρση των ΗΠΑ το Μάιο του 2018 από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γνωστή ως JCPOA, παρά το γεγονός ότι ουδεμία από τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες δεν κατήγγειλε την εν λόγω συμφωνία, δρομολόγησε μια σειρά από εξελίξεις εις βάρος της Τεχεράνης με πλέον σημαντική τις κυρώσεις που επέβαλεη Ουάσινγκτον σε κράτη και εταιρείες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

Αναλυτικά

Η Ολιγωρία της Αθήνας Βασικός Παράγων στην Κλιμάκωση της Τουρκικής Προκλητικότητας

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Όταν πριν από περίπου δέκα ημέρες έγινε γνωστό ότι η Τουρκία κατέθεσε συντεταγμένες στην Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, που είναι επιφορτισμένη με τα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας(UNCLOS), για την θαλάσσια περιοχή δυτικάτης Κύπρου, διεκδικώντας έτσι όλητην περιοχή νοτίως των παραλίων της μεταξύ 28ου και 32ου μεσημβρινού, η Λευκωσία έπραξε το αυτονόητο και κατέθεσε συντεταγμένες στα ΗΕ για τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και δυτικά της Κύπρου.

Αναλυτικά

Μ. Σέφτσοβιτς: Η Ευρώπη Χρειάζεται Στρατηγική για την Ανάπτυξη Μπαταριών – Στην Πρωτοπορία Σουηδία, Πολωνία, Γερμανία, Βέλγιο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019

Να κινητοποιηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ε.Ε. για να αναπτυχθεί ο τομέας των μπαταριών, ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μ. Σέφτσοβιτς κατά τη διάρκειασυνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίαςγια την μπαταρία. Υποστήριξε δε, ότι «στόχος μας είναι να δούμε τους πρωταθλητές της Ευρώπης στον συγκεκριμένο κλάδο να αποκτούν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».

Αναλυτικά

Υπό Πίεση οι Τιμές των Καυσίμων στην Εσωτερική Αγορά

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Όπως έχει επαλειμμένα γραφτεί τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχουν πάρει την ανιούσα λόγω των διεθνών πετρελαϊκών εξελίξεων με την σταθερή αύξηση των τιμών του αργού τους τελευταίους 3 μήνες.

Αναλυτικά

Η Αγνωστη Ιστορία του East Med

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Με τον αγωγό East Med έχουμε κατ’ επανάληψη ασχοληθεί στο energia.gr, παρακολουθώντας και καταγράφοντας συστηματικά την εξέλιξη του εμβληματικού αυτού έργου από τότε που ανακοινώθηκε, το 2011. Αποτέλεσμα σύμπραξης της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison, οι οποίες οραματίστηκαν, σχεδίασαν και προώθησαν το έργο ως μια νέα και μεγάλη ενεργειακή αρτηρία που θα μεταφέρει ένα μέρος του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.

Αναλυτικά

Ισχυρή Παγκόσμια Ζήτηση και Περιορισμένη Παραγωγή Οδηγούν τις Τιμές του Αργού σε Υψηλότερα Επίπεδα

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Από τις αρχές του έτους παρατηρείται μια σταθερή και αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα σήμερα το Brent, το διεθνές benchmark που διαπραγματεύεται στο ICE του Λονδίνου, να αποτιμάται στα $71,07 το βαρέλι (τιμές κλεισίματος της 11/4), έχοντας ανατιμηθεί σχεδόν κατά $20 από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά

Υπερπροσφορά και Αδιάθετες Ποσότητες LNG στις Ασιατικές Αγορές Οδηγούν τις Ευρωπαϊκές Τιμές Φυσικού Αερίου σε Νέα Χαμηλά

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Τόσο η ιδιαίτερα ανταγωνιστική πολιτική που ακολουθεί η Gazprom τους τελευταίους μήνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης, όσο και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ασίας έχουν επηρεάσει καταλυτικά τις τιμές αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με αυτές να σημειώνουν νέα χαμηλά.

Αναλυτικά

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron