Άρθρα-Αναλύσεις

Τύμπανα Πολέμου Ακούγονται Καθώς Κλιμακώνεται η Διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

Η μονομερής απόσυρση των ΗΠΑ το Μάιο του 2018 από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γνωστή ως JCPOA, παρά το γεγονός ότι ουδεμία από τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες δεν κατήγγειλε την εν λόγω συμφωνία, δρομολόγησε μια σειρά από εξελίξεις εις βάρος της Τεχεράνης με πλέον σημαντική τις κυρώσεις που επέβαλεη Ουάσινγκτον σε κράτη και εταιρείες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

Αναλυτικά

Η Ολιγωρία της Αθήνας Βασικός Παράγων στην Κλιμάκωση της Τουρκικής Προκλητικότητας

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Όταν πριν από περίπου δέκα ημέρες έγινε γνωστό ότι η Τουρκία κατέθεσε συντεταγμένες στην Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, που είναι επιφορτισμένη με τα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας(UNCLOS), για την θαλάσσια περιοχή δυτικάτης Κύπρου, διεκδικώντας έτσι όλητην περιοχή νοτίως των παραλίων της μεταξύ 28ου και 32ου μεσημβρινού, η Λευκωσία έπραξε το αυτονόητο και κατέθεσε συντεταγμένες στα ΗΕ για τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και δυτικά της Κύπρου.

Αναλυτικά

Μ. Σέφτσοβιτς: Η Ευρώπη Χρειάζεται Στρατηγική για την Ανάπτυξη Μπαταριών – Στην Πρωτοπορία Σουηδία, Πολωνία, Γερμανία, Βέλγιο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019

Να κινητοποιηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ε.Ε. για να αναπτυχθεί ο τομέας των μπαταριών, ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μ. Σέφτσοβιτς κατά τη διάρκειασυνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίαςγια την μπαταρία. Υποστήριξε δε, ότι «στόχος μας είναι να δούμε τους πρωταθλητές της Ευρώπης στον συγκεκριμένο κλάδο να αποκτούν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».

Αναλυτικά

Υπό Πίεση οι Τιμές των Καυσίμων στην Εσωτερική Αγορά

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Όπως έχει επαλειμμένα γραφτεί τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχουν πάρει την ανιούσα λόγω των διεθνών πετρελαϊκών εξελίξεων με την σταθερή αύξηση των τιμών του αργού τους τελευταίους 3 μήνες.

Αναλυτικά

Η Αγνωστη Ιστορία του East Med

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Με τον αγωγό East Med έχουμε κατ’ επανάληψη ασχοληθεί στο energia.gr, παρακολουθώντας και καταγράφοντας συστηματικά την εξέλιξη του εμβληματικού αυτού έργου από τότε που ανακοινώθηκε, το 2011. Αποτέλεσμα σύμπραξης της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison, οι οποίες οραματίστηκαν, σχεδίασαν και προώθησαν το έργο ως μια νέα και μεγάλη ενεργειακή αρτηρία που θα μεταφέρει ένα μέρος του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.

Αναλυτικά

Ισχυρή Παγκόσμια Ζήτηση και Περιορισμένη Παραγωγή Οδηγούν τις Τιμές του Αργού σε Υψηλότερα Επίπεδα

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Από τις αρχές του έτους παρατηρείται μια σταθερή και αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα σήμερα το Brent, το διεθνές benchmark που διαπραγματεύεται στο ICE του Λονδίνου, να αποτιμάται στα $71,07 το βαρέλι (τιμές κλεισίματος της 11/4), έχοντας ανατιμηθεί σχεδόν κατά $20 από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά

Υπερπροσφορά και Αδιάθετες Ποσότητες LNG στις Ασιατικές Αγορές Οδηγούν τις Ευρωπαϊκές Τιμές Φυσικού Αερίου σε Νέα Χαμηλά

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Τόσο η ιδιαίτερα ανταγωνιστική πολιτική που ακολουθεί η Gazprom τους τελευταίους μήνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης, όσο και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ασίας έχουν επηρεάσει καταλυτικά τις τιμές αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με αυτές να σημειώνουν νέα χαμηλά.

Αναλυτικά

Παρά τις Αμερικανικές Κυρώσεις και τις Εντεινόμενες Πιέσεις, το Ιράν Αναπτύσσει Σταθερά τον Ενεργειακό του Πλούτο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

Η ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίων του Ιράν, της NIOC, πριν από λίγες ημέρες για την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων 13, 22, 23 και 24 του γιγάντιου υποθαλασσίου κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars που ευρίσκεται στην περιοχή του Περσικού Κόλπουήρθε να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητα του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Αναλυτικά

Η Αναδιανομή της Παγκόσμιας Παραγωγής Οδηγεί σε Ανάκαμψη των Τιμών του Αργού

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε μία αξιοθαύμαστη ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου που πολλοί παράγοντες της αγοράς, από το στρατόπεδο των παραγωγών, έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν ως "νέα άνοιξη", τόσο σε συμβολικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο, αφού η παρατηρούμενη άνοδος συμπίπτει με την εποχή του χρόνου η οποία παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αναζωογόνηση και αναγέννηση της φύσης και την δημιουργία γενικότερα.

Αναλυτικά

Αλλάζουν Πράγματι οι Γεωπολιτικές Ισορροπίες με την Ανακάλυψη του Κοιτάσματος ‘Γλαύκος’ στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Δεν πέρασαν ούτε δυο 24ωρα από την ανακοίνωση (28/2) της πετρελαϊκής ExxonMobil για την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην τοποθεσία ‘Γλαύκος’ στο ερευνητικό τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για να κατακλυσθούμε από περισπούδαστες θεωρίες -από ειδικούς και μη- περί της συντελούμενης δήθεν αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Κύπρου.

Αναλυτικά

Energy Institute: Ουσιαστικός και Απαραίτητος ο Ρόλος της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας στην Ενεργειακή Μετάβαση

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 1500 στελεχών επιχειρήσεων και κυβερνητικών παραγόντων απ’ όλο το εύρος του ενεργειακού τομέα ολοκληρώθηκαν εχθές το βράδυ οι εργασίες του International Petroleum Week που οργανώνει κάθε χρόνο στο Λονδίνο το Energy Institute της Μεγάλης Βρετανίας.

Αναλυτικά

Σε Ανοδική Τροχιά οι Τιμές του Αργού, Αλλά για Πόσο Διάστημα;

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Μετά από μία μάλλον απρόσμενη και απότομη πτώση 30% κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, εδώ και τρεις εβδομάδες οι τιμές του αργού πετρελαίου και στις δυο όχθες του Ατλαντικού δείχνουν να έχουν επανέλθει σε ανοδική τροχιά

Αναλυτικά

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron