Άρθρα-Αναλύσεις

Υπό Πίεση οι Τιμές των Καυσίμων στην Εσωτερική Αγορά

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Όπως έχει επαλειμμένα γραφτεί τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχουν πάρει την ανιούσα λόγω των διεθνών πετρελαϊκών εξελίξεων με την σταθερή αύξηση των τιμών του αργού τους τελευταίους 3 μήνες.

Αναλυτικά

Η Αγνωστη Ιστορία του East Med

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Με τον αγωγό East Med έχουμε κατ’ επανάληψη ασχοληθεί στο energia.gr, παρακολουθώντας και καταγράφοντας συστηματικά την εξέλιξη του εμβληματικού αυτού έργου από τότε που ανακοινώθηκε, το 2011. Αποτέλεσμα σύμπραξης της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison, οι οποίες οραματίστηκαν, σχεδίασαν και προώθησαν το έργο ως μια νέα και μεγάλη ενεργειακή αρτηρία που θα μεταφέρει ένα μέρος του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.

Αναλυτικά

Ισχυρή Παγκόσμια Ζήτηση και Περιορισμένη Παραγωγή Οδηγούν τις Τιμές του Αργού σε Υψηλότερα Επίπεδα

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Από τις αρχές του έτους παρατηρείται μια σταθερή και αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα σήμερα το Brent, το διεθνές benchmark που διαπραγματεύεται στο ICE του Λονδίνου, να αποτιμάται στα $71,07 το βαρέλι (τιμές κλεισίματος της 11/4), έχοντας ανατιμηθεί σχεδόν κατά $20 από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά

Υπερπροσφορά και Αδιάθετες Ποσότητες LNG στις Ασιατικές Αγορές Οδηγούν τις Ευρωπαϊκές Τιμές Φυσικού Αερίου σε Νέα Χαμηλά

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Τόσο η ιδιαίτερα ανταγωνιστική πολιτική που ακολουθεί η Gazprom τους τελευταίους μήνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης, όσο και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ασίας έχουν επηρεάσει καταλυτικά τις τιμές αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με αυτές να σημειώνουν νέα χαμηλά.

Αναλυτικά

Παρά τις Αμερικανικές Κυρώσεις και τις Εντεινόμενες Πιέσεις, το Ιράν Αναπτύσσει Σταθερά τον Ενεργειακό του Πλούτο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

Η ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίων του Ιράν, της NIOC, πριν από λίγες ημέρες για την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων 13, 22, 23 και 24 του γιγάντιου υποθαλασσίου κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars που ευρίσκεται στην περιοχή του Περσικού Κόλπουήρθε να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητα του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Αναλυτικά

Η Αναδιανομή της Παγκόσμιας Παραγωγής Οδηγεί σε Ανάκαμψη των Τιμών του Αργού

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε μία αξιοθαύμαστη ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου που πολλοί παράγοντες της αγοράς, από το στρατόπεδο των παραγωγών, έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν ως "νέα άνοιξη", τόσο σε συμβολικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο, αφού η παρατηρούμενη άνοδος συμπίπτει με την εποχή του χρόνου η οποία παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αναζωογόνηση και αναγέννηση της φύσης και την δημιουργία γενικότερα.

Αναλυτικά

Αλλάζουν Πράγματι οι Γεωπολιτικές Ισορροπίες με την Ανακάλυψη του Κοιτάσματος ‘Γλαύκος’ στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Δεν πέρασαν ούτε δυο 24ωρα από την ανακοίνωση (28/2) της πετρελαϊκής ExxonMobil για την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην τοποθεσία ‘Γλαύκος’ στο ερευνητικό τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για να κατακλυσθούμε από περισπούδαστες θεωρίες -από ειδικούς και μη- περί της συντελούμενης δήθεν αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Κύπρου.

Αναλυτικά

Energy Institute: Ουσιαστικός και Απαραίτητος ο Ρόλος της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας στην Ενεργειακή Μετάβαση

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 1500 στελεχών επιχειρήσεων και κυβερνητικών παραγόντων απ’ όλο το εύρος του ενεργειακού τομέα ολοκληρώθηκαν εχθές το βράδυ οι εργασίες του International Petroleum Week που οργανώνει κάθε χρόνο στο Λονδίνο το Energy Institute της Μεγάλης Βρετανίας.

Αναλυτικά

Σε Ανοδική Τροχιά οι Τιμές του Αργού, Αλλά για Πόσο Διάστημα;

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Μετά από μία μάλλον απρόσμενη και απότομη πτώση 30% κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, εδώ και τρεις εβδομάδες οι τιμές του αργού πετρελαίου και στις δυο όχθες του Ατλαντικού δείχνουν να έχουν επανέλθει σε ανοδική τροχιά

Αναλυτικά

Το Νομοσχέδιο για τη Διάσπαση της ΔΕΠΑ Προκαλεί Αντιδράσεις

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

Με διαδικασίες εξπρές εμφανιζόταν, έως και την προηγούμενη εβδομάδα, διατεθειμένο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να εισάγει το σχέδιο νόμου για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση.

Αναλυτικά

Μέχρι το Τέλος του Eτους η Πλήρης Λειτουργία του Ελληνικού Κόμβου Εμπορίας Φυσικού Αερίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

Αποκλειστικό energia.gr: Όπως έγινε γνωστό στο πρόσφατο συνέδριο «European Gas Conference», που οργανώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στην Βιέννη, το Ελληνικό Σημείο Εμπορίας (φυσικού αερίου), γνωστό ως Hellenic Trading Point (HTP), που ήδη λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, αναμένεται να εξελιχθεί σε πλήρες trading hub μέχρι το τέλος του έτους.Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σε περιφερειακό επίπεδο και θα καταστήσει την Ελλάδα ως πρωταρχικό σημείο αναφοράς στην διαμόρφωση τιμών φυσ. αερίου.

Αναλυτικά

Η Νέα Πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Αγοράς Φυσικού Αερίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019

Τόσο από πλευράς κατασκευής νέων υποδομών, όσο και από την πλευρά οργάνωσης και λειτουργίας της ίδιας της αγοράς, η Ευρώπη εδώ και δύο χρόνια έχει εισέλθει σε μια νέα μεταβατική περίοδο η οποία όταν ολοκληρωθεί, σε περίπου ένα χρόνο με 18 μήνες από σήμερα, θα σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα εποχή.

Αναλυτικά

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron