Άρθρα-Αναλύσεις

Πιο Ζεστός Καιρός, Πιο Χαμηλή Ζήτηση για Φ. Αέριο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022

του Αδάμ Αδαμόπουλου

Άρκεσε η μεταβολή των καιρικών συνθηκών προς το ηπιότερο, για να τροφοδοτήσει μια καλοδεχούμενη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν εκλείψει και οι ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι, προϊόντος του χειμώνα. Επί του παρόντος, οι ήπιες θερμοκρασίες από την αρχή του Νοεμβρίου σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν άμεση επίπτωση στη ζήτηση που διατηρείται σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, με τους παραγωγούς από τις ΗΠΑ να μεταφέρουν σημαντικές ποσότητες του καυσίμου στις αποθήκες, κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα. Όπως έχει εκτιμήσει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας (EIA) η αγχώρια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε 99,4 bcm την ημέρα στη διάρκεια των χειμερινών μηνών, από περίπου 98 δισ. bcm ημερησίως σε μηνιαία βάση από τον περασμένο Ιούνιο.

Σήμερα οι τιμές των futures στον ολλανδικό κόμβο TTF κινούνται πρακτικώς αμετάβλητες σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσμό τους (πέρι της ζώνης διακύμανσης των 114,0 ευρώ ανά μγαβατώρα, από 113,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη).

Στις πτωτικές πιέσεις που δέχονται οι τιμές του αερίου θα πρέπει να προστεθούν, εκτός από τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη και οι προειδοποιήσεις που αφορούν στη ζήτηση από την Κίνα. Ήδη στην Ευρώπη, οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν φτάσει σχεδόν στα όρια της μέγιστης χωρητικότητάς τουςωκαι παραμένουν πλήρεις έως αυτή την περίοδο που διανύουμε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Επίσης, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που συγκρατεί τις τιμές είναι και ο μεγάλος αριθμός πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) –το energia.gr έχει αναδείξει το θέμα ήδη από τις 24 Οκτωβρίου, ΕΔΩ- που αναμένουν να εκφορτώσουν στους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης. Την περασμένη εβδομάδα, τα τελευταία δεδομένα ήθελαν, στα ανοικτά των ευρωπαϊκών ακτών, να αναμένουν άνω των 30 δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν LNG αξίας σχεδόν 2 δισεκ. δολαρίων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ιδιοκτήτες των φορτίων στα δεξαμενόπλοια που παραμένουν αρόδο αναμένουν, προφανώς μια αύξηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου για να εκφορτώσουν, αλλά, σήμερα, οι πιθανότητες είναι εναντίον τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υφιστάμενες προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που διέβλεπαν οι αναλυτές τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές του καυσίμου στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς είχαν προσεγγίσει τα 100 δολάρια ανά MMBtu, εξαιτίας της αιφνίδιας πτώσης της προσφοράς από την Ρωσία.

Ακόμη, τελευταία έκθεση της Goldman Sachs επιβεβαιώνει τις αρνητικές προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου τον χειμώνα, καθώς αναφέρει πως αυτές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη και κατά 30% από τα σημρινά επίπεδά τους. Οι λόγοι για τους οποίους η κορυφαία επενδυτική τράπεζα έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα είναι η αφενός η τρέχουσα υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και αφετέρου, οι γεμάτες δεξαμενές αποθήκευσης όπως και η καθυστερημένη έναρξη της περιόδου θέρμανσης στην Γηραιά ήπειρο. Σε κάθε περίπτωση η μείωση του κόστους του αερίου αποτελεί καλοδεχούμενη είδηση για τις κυβερνήσεις και τους καταναλωτές των χωρών της Ευρώπης, έπειτα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και υψηλών τιμών στην ενέργεια.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι τιμές στο Henry Hub εκτιμάται ότι δεν θα μεταβληθούν σημαντικά στο εγγύς μέλλον, χάρη στις συνεχιζόμενες αυξημένες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς το βόρειο ημισφαίριο, αλλά και την επανέναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού Freeport LNG. Σημειώνουμε ακόμη πως παρά τις αυξημένες εξαγωγές LNG, εν τούτοις, τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν, τον περασμένο μήνα, Οκτώβριο, μόλις κατά 4% χαμηλότερα από τον μέσο όρο τους της τελευταία πενταετίας. Μάλιστα, η ΕΙΑ προβλέπει πως οι τιμές στο Henry Hub θα κυμανθούν πέριξ των 6,05 δολαρίων ανά MMBtu για τον προσεχή χειμώνα.

(από energia.gr, 10/11/2022)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron