Ενεργειακή Επικαιρότητα

Οι Βρυξέλλες Ανοίγουν τη Στρόφιγγα των Επιδοτήσεων Λόγω του Ενεργειακού Σοκ του Πολέμου με το Ιράν

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2026

 της Βάνας Στέλλου


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για ένα μεγάλο πακέτο κρατικών επιδοτήσεων υπό γερμανική ηγεσία, ως απάντηση στο ενεργειακό σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος ΗΠΑ–Ισραήλ–Ιράν. Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να καλύπτουν έως και το 70% της αύξησης των λογαριασμών καυσίμων, ενώ και στην ενεργοβόρο βιομηχανία η ένταση ενίσχυσης για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αυξηθεί από 50% έως και 70%, καλύπτοντας έως το 50% της συνολικής κατανάλωσης, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις.

 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αποκτήσουν μεγάλη ευχέρεια να αντιδράσουν στην άνοδο των τιμών καυσίμων που προκλήθηκε από τον πόλεμο ΗΠΑ–Ισραήλ–Ιράν, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια κίνηση που ενδέχεται να αναζωπυρώσει παλιές εντάσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

Κατά τις πρώτες 60 ημέρες του πολέμου, οι Ευρωπαίοι πλήρωσαν επιπλέον 27 δισεκατομμύρια ευρώ για καύσιμα. Οι κυβερνήσεις, από την άλλη πλευρά, έχουν δαπανήσει μόλις 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσουν αυτό που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που έχει υπάρξει ποτέ.

Η Τερέζα Ριμπέρα, επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, δήλωσε ότι τα μέτρα είναι «αναλογικά με τις τρέχουσες επιπτώσεις της κρίσης».

«Τα κράτη-μέλη ζήτησαν απλούς και ευέλικτους κανόνες για τη στήριξη τομέων που εξαρτώνται από εισαγόμενα καύσιμα, καθώς και ισχυρότερη στήριξη για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες», είπε η Ριμπέρα.

Το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την κρίση στη Μέση Ανατολή, γνωστό ως Middle East Temporary State Aid Framework, θα παραμείνει σε ισχύ έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι η διάρκειά του θα εξαρτηθεί από το πόσο θα παραταθεί η κρίση.

Αγρότες, αλιείς και μεταφορικές εταιρείες φορτηγών που έχουν δει τους λογαριασμούς καυσίμων τους να εκτοξεύονται, μπορούν να αποζημιωθούν για το 70% του επιπλέον κόστους.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν επίσης να επιδοτηθούν έως και κατά 70% για το ήμισυ της κατανάλωσης μιας επιχείρησης, με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο μεγαλύτερος ωφελημένος, ωστόσο, θα είναι η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας. Μετά από μήνες πιέσεων από το Βερολίνο, η Γερμανία θα λάβει άδεια να χορηγεί επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις τόσο για το αυξημένο κόστος που προκαλεί η τιμή άνθρακα της ΕΕ όσο και μέσω μιας νέας επιδοτούμενης «βιομηχανικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας».

«Είναι θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τη χαλάρωση των περιορισμών», δήλωσε στα μέσα Απριλίου η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Κατερίνα Ράιχε.

Η αλλαγή αυτή, που συνεχίζει την πρακτική της ΕΕ για έκτακτα πλαίσια κρατικών ενισχύσεων από την εποχή της πανδημίας του 2020, είναι πιθανό να αναζωπυρώσει παλιές εντάσεις μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και μικρότερων κρατών της ΕΕ.

«Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να είναι προσωρινό», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Ράιχε, ωστόσο, δείχνει να σκέφτεται μακροπρόθεσμα.

«Άλλωστε, όσο περισσότερο μπορούν οι επιχειρήσεις να βασίζονται στην ύπαρξη αυτών των μέτρων ανακούφισης, τόσο καλύτερα μπορούν να σχεδιάζουν τις βιομηχανικές τους διαδικασίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

(από energia.gr, 29/04/2026)



 

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2026 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron