Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Συνέδριο ΙΕΝΕ: Στο Επίκεντρο της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής η Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Έμφαση στα Κτήρια

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, το Συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τίτλο «Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα».

Περισσότεροι από 25 ομιλητές και 100 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ανέδειξαν τις σοβαρές προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας, στον κτιριακό και βιομηχανικό τομέα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η σημασία της Ενεργειακής Αποδοτικότητας για μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι προφανής εν όψει των νέων υψηλών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για την βελτίωση κατά 30% της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο 40%, κατά την ίδια χρονική περίοδο. Εξίσου σημαντική θεωρείται η όλη συζήτηση στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ενέργεια, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται πριν από το καλοκαίρι του 2019.

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Ενεργειακή Αποδοτικότητα στο πλαίσιο χάραξης της μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής της χώρας, υπογράμμισε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος. Η Ενεργειακή Αποδοτικότητα ως ιδέα και ως πρακτική αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής πολιτικής των περισσοτέρων χωρών ενώ έχει ήδη αρχίσει να έχει θετικά αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή ήτο από τις βασικές παρατηρήσεις της εκπροσώπου του ΙΕΑ, κας Jessica Gli cker, η οποία ανέφερε ότι, βάσει τελευταίων στοιχείων που έχει επεξεργασθεί ο εν λόγω οργανισμός, η ευρεία χρήση εφαρμογών ενεργειακής αποδοτικότητας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης το 2016 κατά 12%, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με ειδική αναφορά στα κτίρια και τη βιομηχανία αλλά και τις επιχειρήσεις, η ειδική εκδήλωση του ΙΕΝΕ, με τη συμμετοχή και βοήθεια έμπειρων στελεχών της αγοράς και γνωστών εμπειρογνωμόνων, χαρτογράφησε τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ συνέβαλε στο να διατυπωθούν εκτιμήσεις για τις επερχόμενες αλλαγές, σε θεσμικό, τεχνικό και επενδυτικό επίπεδο. Μεταξύ των άλλων σημαντικών ζητημάτων που απασχόλησαν τους Συνέδρους, ήταν και το επίκαιρο θέμα της ενεργειακής φτώχειας, τα μέτρα και οι στρατηγικές που ήδη εφαρμόζονται, ή μελετώνται, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.Στο Συνέδριο εξετάστηκε ακόμη το ζήτημα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ, παράλληλα έγινε μια συζήτηση για το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα.

Ξεχωριστή ενότητα στο πλαίσιο του Συνεδρίου αποτέλεσε το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και, ιδίως, ο ρόλος των κτιρίων του Δημοσίου Τομέα (κεντρική διοίκηση, περιφέρειες, δήμοι), ενώ έγινε ανασκόπηση όλων των εν εξελίξει προγραμμάτων (π.χ. ο ρόλος του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ενεργειακές παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια και δήμους, προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α).

Η επιχειρούμενη κλίμακα παρεμβάσεων στον τομέα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στη χώρα μας κατά την επόμενη 12ετία κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη, εάν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, θα διενεργηθούν και ενεργειακές παρεμβάσεις σε περίπου 25.000 κατοικίες ετησίως, ενώ έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, θα έχουν ανακαινιστεί,. Συνολικά, 300.000 κατοικίες, με τις κατοικίες που θα ανεγερθούν να υπολογίζονται στις περίπου 200.000. Έτσι, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς του Υπουργείου, το 2030 το προς ανακαίνιση κτιριακό απόθεμα θα έχει μειωθεί από 4,3 εκατ. που είναι σήμερα, σε 3,8 εκατ. Μπορεί τα ανωτέρω νούμερα να μοιάζουν συντηρητικά, αφού προϋποθέτουν μια μάλλον χαμηλή οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,0%, ωστόσο αυτό μπορεί μνα αλλάξει εάν η ελληνική οικονομία επανέλθει σε πιο υγιείς αναπτυξιακούς ρυθμούς, οπότε θα δούμε περισσότερες εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες να καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα.

Στο συνέδριο του ΙΕΝΕ εξετάστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες για τη βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις, καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, σημαντική στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η συμμετοχή στελεχών του Τραπεζικού Τομέα, τα οποία εξέθεσαν τις πρωτοβουλίες του χρηματοοικονομικού τομέα στα Χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και την Εξοικονόμηση Ενέργεια σε κτήρια και επιχειρήσεις, τις πράσινες προμήθειες, αλλά και το ρόλο των ΕΕΥ ( ESCO) για την επίτευξη των στόχων που θέτουν οι οδηγίες και οι αντίστοιχοι ελληνικοί νόμοι για το θέμα.

Υποστηρικτές του Συνεδρίου του ΙΕΝΕ ήταν η Εθνική Τράπεζα και η ενεργειακή εταιρεία ENSCO, ενώ βασικοί Χορηγοί Επικοινωνίας η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», το πρωτοπόρο ελληνικό ενεργειακό portal« energia. gr» καθώς και τα portal energypress, B2 Green, energyworld, M- mc2, και naftemporiki . gr

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron