Ενεργειακή Επικαιρότητα

Για να μη Μείνει η Κρήτη Από Ρεύμα: Άρθρο του Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, Προέδρου του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018

Ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας έκανε ο Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με το άρθρο του για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Σύστημα. Το σημαντικό αυτό έργο για την πλήρη ηλεκτροδότηση του νησιού, μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, βρίσκεται επιτέλους, στη φάση των τελικών αποφάσεων. Είναι ένα δύσκολο και ακριβό έργο και θα χρειασθεί τον απαιτούμενο χρόνο του για την σωστή υλοποίηση, αναφέρει ο κ. Χατζηβασιλειάδης στο άρθρο του. Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ επισημαίνει, παράλληλα, πως προωθείται η κατασκευή της «μικρής διασύνδεσης», από Πελοπόννησο, ικανότητας περί τα 150MW, αλλά τονίζει ότι με την έναρξη ισχύος της Οδηγίας, από 01/01/2020, θα πρέπει να παύσει η λειτουργία των θερμικών μονάδων πετρελαίου με τις υψηλές εκπομπές CO2, οπότε η Κρήτη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας παραγωγής ακόμη και αν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει η μικρή διασύνδεση, το 2020

 

Ο κ. Χατζηβασιλειάδης προσθέτει πως οι ΑΠΕ συμμετέχουν, ήδη, με περίπου 22% σε ετήσια βάση, στην κάλυψη της συνολικής κατανάλωσης της Κρήτης, που ξεπερνά τις 3TWh, ενώ επισημαίνει πως το μέσο μηνιαίο κόστος παραγωγής των μονάδων πετρελαίου κυμαίνεται (2017) από 162 έως 197€/MWh, δηλαδή τριπλάσιο από την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) στην ανταγωνιστική αγορά, ενώ το μέσο μεταβλητό κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 118 έως 149€/MWh.

 

Παρατηρείται εδώ και καιρό ότι το πρόβλημα της Κρήτης αντιμετωπίζεται με τις πρακτικές του περασμένου αιώνα και με υψηλό κόστος, παραβλέποντας τους στόχους και τις εξελίξεις στον 21ο αιώνα. Το πιο απογοητευτικό είναι ότι λείπουν οι σχετικές έρευνες και οι εξειδικευμένες μελέτες για την μετάβαση στον 21ο αιώνα και στο μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ανταγωνιστικότητα και στην αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της χώρας. Η Κρήτη προσφέρεται τώρα για τέτοιες εφαρμογές με σχετικούς διαγωνισμούς, αρκεί η ΡΑΕ και η πολιτική ηγεσία να χαράξουν την πορεία προς το μέλλον με τα αναμενόμενα πολλαπλά οφέλη, αναφέρει στο άρθρο του ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron