Ενεργειακή Επικαιρότητα

‘Κλείσιμο’ της Παγκόσμιας Αγοράς Πετρελαίου Προβλέπουν οι Αναλυτές

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο OPEC αποφάσισε την Κυριακή να κρατήσει τους «άσους στο μανίκι του», με την απόφασή του να μην αλλάξει τα επίπεδα της πετρελαϊκής παραγωγής του, ωστόσο η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναμένεται να εμφανίσει σημάδια πίεσης, καθώς η προσφορά από μερικούς μεγάλους παραγωγούς πρόκειται να μειωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC και η Ρωσία αποφάσισαν την Κυριακή στην Αλγερία να μην αλλάξουν τα επίπεδα παραγωγής τους, γεγονός που δημιούργησε ανησυχίες για την προσφορά στην παγκόσμια αγορά και ενίσχυσε τις τιμές του αργού την εβδομάδα αυτή, με το Brent να αναρριχάται σε σχεδόν $ 81 το βαρέλι τη Δευτέρα, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό του από το Νοέμβριο του 2014.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εντός και εκτός OPEC που συμμετέχουν στη συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής αποφάσισαν τον Ιούνιο να ενισχύσουν την παραγωγή αργού κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια αύξησης των τιμών του πετρελαίου και διατήρησης της παγκόσμιας προσφοράς σταθερής, ιδίως λόγω της μείωσης της παραγωγής από τη Βενεζουέλα και της πιθανότητας οι ιρανικές εξαγωγές να μειωθούν εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Ωστόσο, η συνάντηση του OPEC και των συμμάχων του την Κυριακή στο Αλγέρι έγινε σε άλλη βάση. Το καρτέλ περιμένει την κατάλληλη συγκυρία για να αυξήσει την παραγωγή του, σύμφωνα όσα δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτατος αναλυτής της αμερικανικής εταιρείας Price Futures, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Κρατώντας τις σφαίρες στη θαλάμη»

«Αν είχαν αποφασίσει την αύξηση της παραγωγής τους το Σαββατοκύριακο, δε θα ήταν σε θέση να επιτύχουν μία νέα αύξηση το Δεκέμβριο, οπότε και θα υπάρξει πραγματική ανάγκη για να αυξηθεί η προσφορά. Έτσι, ήθελαν να κρατήσουν τις «σφαίρες τους στη θαλάμη», αναμένοντας μία περισσότερο πρόσφορη συγκυρία για την αγορά. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουν στους περιορισμούς της παραγωγής», υποστήριξε ο Flynn.

«Θέλουν να κρατήσουν κρυφά τα χαρτιά τους και να μην ανακοινώσουν μία πρόωρη αύξηση της παραγωγής. Επειδή τα όπλα που διαθέτουν εξαντλούνται, γνωρίζουν ότι εάν τα χρησιμοποιήσουν πρόωρα, ενδέχεται τελικά να βλάψουν τους ίδιους», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Flynn, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο OPEC και η Ρωσία θα αποφασίσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους -κατά 500.000 έως ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως- όταν συναντηθούν στη Βιέννη, στις 3 Δεκεμβρίου, ειδικά εάν έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι κυρώσεις κατά του Ιράν.

«OPEC και Ρωσία δε διαθέτουν επαρκή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να επιταχύνουν... Για το λόγο αυτό, θα δούμε μια από τις πιο ‘σφικτές’ αγορές πετρελαίου που έχουμε δει πιθανώς εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», πρόσθεσε.

 

Η παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί

Ο Michael Lynch, πρόεδρος της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Strategic Energy & Economic Research (SEER) με έδρα τη Μασαχουσέτη, επίσης πιστεύει ότι ο OPEC και η Ρωσία θα αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους στις 3 Δεκεμβρίου. «Αναμένεται να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για ακόμη χαμηλότερη παραγωγή από τη Βενεζουέλα, καθώς και χαμηλότερες εξαγωγές από το Ιράν, γεγονός που θα τους ενθαρρύνει να αυξήσουν την παραγωγή τους», ανέφερε στο πρακτορείο Anadolu.

«Οι ιρανικές εξαγωγές φαίνεται να έχουν μειωθεί ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν. Αυτό αυξάνει την ανησυχία ότι κατά τους επόμενους μήνες η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι πιο «σφικτή», πρόσθεσε.

Ο Lynch αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 600.000-700.000 βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, αύξηση που θα τροφοδοτηθεί κυρίως από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα και τον Κόλπο του Μεξικού.

Αν και έχει καταστεί πιο δύσκολο να μεταφερθεί το αργό από τη λεκάνη Permian, την πλέον παραγωγική περιοχή των ΗΠΑ, εξαιτίας του ότι οι αγωγοί έχουν αγγίξει το μέγιστο της χωρητικότητάς τους, ο Lynch πιστεύει ότι «μερικά πεδία που θα ξεκινήσουν την παραγωγή τους αναμένεται να αυξήσουν τη συνολική προσφορά αργού των ΗΠΑ».

 

Τα $95 ενδέχεται να φτάσει το Brent το 2019

Οι δύο ειδικοί, από την άλλη πλευρά, αποκλίνουν στις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου το 2019, αλλά και στις εκτιμήσεις τους για το ποιοι θα είναι οι λόγοι που οδηγήσουν την πορεία των τιμών.

Ο Lynch πιστεύει ότι το Brent θα παραμείνει πάνω από τα $ 80 το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους. «Και το επόμενο έτος, αναμένω ότι θα δούμε κάποια μείωση, εν μέρει επειδή είμαι λίγο απαισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία. Νομίζω ότι η μείωση αυτή θα οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη ζήτηση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι τιμές του πετρελαίου θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα $ 70 - 75 το βαρέλι το 2019. Ο Flynn, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι «πολύ ισχυρότερη από ότι αναμένεται».

«Το επόμενο έτος θα δούμε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον πλανήτη να καταναλώνεται. Και η προσφορά στην παγκόσμια αγορά θα βιώσει τη μεγαλύτερη πίεση εδώ και πολύ καιρό. Η μείωση των επενδύσεων στα παραδοσιακά προϊόντα πετρελαίου θα αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά εμφανής το 2019 και πρόκειται να αυξήσει τις τιμές», ανέφερε.

Ο Flynn εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, ενώ σημειώνει ότι η αυξημένη παραγωγή εκ μέρους του OPEC και της Ρωσίας δεν θα ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, λόγω των κυρώσεων κατά του Ιράν και της μείωσης της παραγωγής στη Βενεζουέλα.

Ο Flynn καταλήγει λέγοντας ότι αναμένει το Brent να κινηθεί κατά μέσο όρο στα $ 84 το βαρέλι φέτος και $ 95 το βαρέλι το 2019, ενώ το αμερικανικό benchmark West Texas Intermediate να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα $ 85 το βαρέλι το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τη Μηνιαία Έκθεση για την Πετρελαϊκή Αγορά που εξέδωσε ο OPEC το Σεπτέμβριο, η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εντός του 2019 προβλέπεται για πρώτη φορά τώρα ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως και θα φτάσει τα 100,23 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron