Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

6o Ενεργειακό Συμπόσιο: Η Κύπρος Αναμένει το Έμπρακτο Αμερικανικό Ενδιαφέρον για Συμμετοχή στην Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου που οργάνωσε για μία ακόμη χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η κυπριακή εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων Financial Media Way (FMW). Το Συμπόσιο που θεωρείται ως το πιο σημαντικό ενεργειακό γεγονός για την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton Park στην Λευκωσία. Tο φετινό Συμπόσιο είχε ως ειδικό θέμα: «Κύπρος: Μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις για την ενέργεια» και εστίασε στα ενεργειακά δρώμενα και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Νησί και την ευρύτερη περιοχή, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις διακρατικές συνεργασίες στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Περισσότεροι από 25 διακεκριμένοι ομιλητές και πάνελιστ, μεταξύ των οποίων κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες, αναλυτές, ακαδημαϊκοί και υψηλόβαθμα στελέχη ενεργειακών εταιρειών, κατέθεσαν τις γνώσεις, την εμπειρία και τους προβληματισμούς τους, για την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ, στην εμβληματική για την Κύπρο, εκδήλωση του ΙΕΝΕ. 

Την αισιοδοξία του για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο.

«Οι ΗΠΑ αναμένεται, σύντομα, να εκδηλώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ», εκτίμησε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι οι μηχανισμοί συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για τα συνεργαζόμενα κράτη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον και από χώρες της ΕΕ για συμμετοχή και επέκτασή τους. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Γαλλία για συμμετοχή στις τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και όχι μόνο και πρόσθεσε ότι, εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να συνέλθει η σύνοδος των 7 Μεσογειακών χωρών στην Λευκωσία, γεγονός που αναδεικνύει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Ο κ. Αναστασιάδης, δεν παρέλειψε να προσκαλέσει την Τουρκία να καταστεί και η ίδια μέρος της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή, υιοθετώντας για το σκοπό αυτό την απαραίτητη εποικοδομητική στάση που συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο, ενώ έδωσε έμφαση στο ότι οι συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες, δεν στρέφονται εναντίον κανενός και πως ο πλούτος στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της περιοχής.

Στον ιδιαίτερα σημαντικό χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επεσήμανε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας βασίζονται στην αξιοποίηση του υδρογονανθρακικού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την παράλληλη συμβολή στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξεύρεση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρόμων. Επιπροσθέτως, ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στη νέα ερευνητική γεώτρηση από τις εταιρείες – κολοσσούς Exxon Mobil- Qatar Petroleum, της οποίας τα αποτελέσματα αναμένονται, όπως είπε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και στην ενεργοποίηση της διαδικασίας αναφορικά με τη χορήγηση άδειας έρευνας και στο Τεμάχιο 7 της ΑΟΖ, όπου η κοινοπραξία Total – Eni εξέφρασε σχετικό ενδιαφέρον.

Καταλήγοντας στον χαιρετισμό του, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ενισχυτικός των προσπαθειών για δημιουργία των απαραίτητων συνεργειών που απαιτούνται για την υλοποίηση του Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο αγωγός EastMed, ενώ έκανε ειδική μνεία στην κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ (EuroAsia Interconnector), αλλά και η προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με Ελλάδα και Αίγυπτο (EuroAfrica Interconnector).

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του η Προϊστάμενη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, κα. Γιούλη Μπογιατζοπούλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι οι εργασίες των τεχνικών ομάδων για τη διαμόρφωση του κειμένου της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, αποτελεί «ένα έργο στρατηγικής σημασίας τόσο για την Ευρώπη, όσο για την Ελλάδα και την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του εμβληματικού ενεργειακού έργου που ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πλέον ωριμάσει».

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά αποτελούν «πρόκληση για μας, αλλά είναι και ευκαιρία για ένα επανασχεδιασμό πιο γενικό με βάση την ενέργεια, ακόμα που άπτεται ίσως και του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε χαιρετισμό του συμπόσιο. 

Επίσης, σε δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Μιχάλης Μιχαήλ ανέφερε σχετικά με τον τομέα ενέργειας είπε ότι «έχει εξελιχθεί σε βαρόμετρο για την μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας». Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε και στην ανάγκη, σε συνδυασμό με την στροφή στο φυσικό αέριο για μια γενναία επενδυτική στροφή και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, ανέφερε στον χαιρετισμό του, ότι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος της Κύπρου και η μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή και αειφόρο ανάπτυξη αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις μαζί με την έρευνα, παραγωγή μεταφορά φυσικού αερίου, ενώ η επέκταση του διασυνδεδεμένου ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου προς Ανατολάς και η διασύνδεση της Κύπρου, αποτελεί μια αναγκαία και χρήσιμη στρατηγική επιλογή.

Χαιρετίζοντας το συμπόσιο ο Ντίνος Μιτσίδης εκ μέρους του ΚΕΒΕ, εξέφρασε την εκτίμηση του επιμελητηρίου ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της γεωστρατηγικής και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας.

«Με κύρια στόχευση την καλύτερη και την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων του 6ο ενεργειακό συμπόσιο επιδιώκει να διερευνήσει το τοπίο και στους τρεις πυλώνες της ενέργειας δηλαδή το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε σε εισαγωγικό χαιρετισμό του ο εκ των διοργανωτών του Διευθύνων Σύμβουλος της FMW Financial Media Way, Ιωσήφ Ιωσήφ.

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος συντόνισε την πρώτη Συνεδρία του Συμποσίου Θεσμός για τα ενεργειακά πράγματα της Κύπρου, είπε ότι το ενεργειακό στίγμα του Νησιού γίνεται όλο και πιο έντονο δημιουργώντας έντονες προσδοκίες ότι μπορεί να συμβάλλει στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβάθμιση και διάχυση της πληροφόρησης γύρω από τα ενεργειακά συμβάλει στην ενίσχυση του αισθήματος ενεργειακής ασφάλειας και ενδυναμώνει τις βάσιμες προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη του Κυπριακού, όπου ο παράγων ενέργεια υπεισέρχεται ως ένα απόλυτα θετικό στοιχείο.

Μιλώντας στο Συμπόσιο, ο Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου της Κύπρου (ΔΕΦΑ), κ. Συμεών Κασσιανίδης είπε πως το έργο για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο, θεωρείται υλοποιήσιμο, μετά και τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕTΕπ), αλλά και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από εταιρείες.

Ο κ. Κασσιανίδης ανέφερε ότι σε αντίθεση με τους προηγούμενους διαγωνισμούς που δεν καθιστούσαν εφικτή την έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο διαχωρισμός του έργου υποδομής από την προμήθεια φυσικού αερίου, έχει τεκμηριωθεί στην ασφάλεια της τροφοδοσίας που εφαρμόζεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και και όχι μόνο στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, κ. Ανδρέας Πουλλικκάς αναφέρθηκε στο ρόλο του φυσικού αερίου προς την επίτευξη των αειφόρων ενεργειακών συστημάτων, ενώ αποκάλυψε ότι η ΡΑΕΚ έχει, ήδη, δώσει εντολές στους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς και Διανομής για επανασχεδιασμό του ηλεκτρικού συστήματος ώστε να γίνει αμφίδρομο, για να μπορεί να υπάρξει όσο το δυνατό πιο πολλή διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Το μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) κ. Μάικ Ευθυμίου ανέφερε, από την πλευρά του, ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά ώστε να μπουν οι σωστές βάσεις που θα επιτρέψουν την είσοδο των ενεργειακών εταιρειών στην Κύπρο.

Τέλος, σημαντικές παρεμβάσεις για τα ενεργειακά πράγματα της Κύπρουκαι εν γένει την Αν. Μεσογείου έκαναν οι: Δρ. Charles Ellinas, CEO &Founder, EC Natural Hydrocarbons Company Ltd (eCNHC), Cyprus, καθ. Κων/νος Παπαλουκάς, Επίκουρος Λέκτορας Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Δημητρίου, Αντιπρόεδρος ΚΕΒΕ – Υπηρεσιών και μόνιμο μέλος της Επιτροπής Ενέργειας ΚΕΒΕ, κ. Masis Der Parthogh, Εκπρόσωπος της Euroasia Interconnector, κ. Αντρέας Φρίξου, Λειτουργός Α΄ Παρακολούθηση Αγοράς και Ανταγωνισμού ΡΑΕΚ, κ. Αριστείδης Τασούλης, Επιτελικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Διευθυντής Μελετών ΙΕΝΕ, κα. Ανθή Χαραλάμπους, Προϊστάμενη Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος ΟΕΒ, κα. Δέσποινα Σεργίδου, Καθηγήτρια Energy, Environment and Water Research Center (EEWRC), The Cyprus Institute, κ. Άκης Έλληνας, Πρόεδρος Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου και κ. Φάνος Καραντώνης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron