Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το IENE Συμμετέχει Ενεργά στο Ενεργειακό Φόρουμ του ΕΒΕΑ

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Στη δεύτερη συνεδρίαση των μελών του φόρουμ για την ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε χθες (20/2) στο ΕΒΕΑ, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, αλλά και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, το ΙΕΝΕ εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του τμήματος μελετών κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι ηΕλλάδα είναι γνωστό ότι διαθέτει μια σειρά από γεωγραφικά και γεωμορφολογικά πλεονεκτήματα, αλλά και ανάγκες, που ανοίγουν το δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, κατά τα επόμενα χρόνια.Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι εκτιμώμενες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα κατά την δεκαετία 2018-2027 αναμένεται να ανέλθουν σε €45,5 δις, σύμφωνα με στοιχεία της πρώτης Ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ για το 2019, όσον αφορά στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, της οποίας η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (14/2). Το μεγαλύτερο μέρος των εκτιμώμενων επενδύσεων αφορά στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της επενδυτικής ενεργειακής «πίτας», αναμένεται να κατευθυνθεί σε επενδύσεις ΑΠΕ - συγκεκριμένα €8,2 δισ. σε αιολικά και €5,5 δισ. σε φωτοβολταϊκά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεζαρτάσογλου.

Η επικείμενη προκήρυξη εξειδικευμένων δράσεων του ΕΣΠΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση των ΑΠΕ στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις, αποτελεί ένα θετικό βήμα με σκοπό τη διευκόλυνση των σχετικών επενδύσεων. Ωστόσο, με δεδομένο το ύψος των αναγκών, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν περισσότερα συνδυασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη συμμετοχή των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθούν καινοτόμες μέθοδοι χρηματοδότησης ενεργειακών έργων, όπως είναι οι Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας.

Όσον αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού, αλλά ταυτόχρονα βιώσιμου και σταθερού πλαισίου, το οποίο θα διακρίνεται από ξεκάθαρους κανόνες και απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ειδικού χωροταξικού σχεδίου, το οποίο θα καθιστά σαφές το πού μπορεί κανείς να επενδύσει και με ποιούς όρους. Επιπλέον, ιδιαίτερες προοπτικές παρουσιάζουν και οι επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα, με σημαντικά έργα διασύνδεσης, όπως είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων, αλλά και της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.

Τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στην συγκεκριμένη, δεύτερη συνεδρίαση του ενεργειακού φόρουμ, αφορούσαν στην τιμολογιακή πολιτική, με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να αναμένεται ότι θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα καλύτερες τιμές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας και κυρίως τις σημαντικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί στις αγορές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, το περασμένο έτος. Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ενεργειακής ένωσης, το επενδυτικό περιβάλλον και τις προοπτικές των ΑΠΕ, αλλά και μέτρα και δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν μέλη ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών κοινοτήτων, εκπρόσωποι κυρίως από φορείς των ΑΠΕ, από την ΔΕΗ, αλλά και από την ενεργοβόρα βιομηχανία, οι οποίοι επικέντρωσαν τις εισηγήσεις τους προς τον κ. Σταθάκη, υποβάλλοντας σχετικά ερωτήματα προς τον Υπουργό.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron