Ενεργειακή Επικαιρότητα

Επενδύσεις-Μαμούθ 300 δισ. Δολαρίων στις Μπαταρίες Η/Ο στην Προσεχή 10ετία

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

H στροφή στην ηλεκτροκίνηση είναι πλέον, γεγονός. Οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκικήτων εξακολουθούν να αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με την γερμανική Daimler να διοχετεύει 100 εκατ. δολάρια σε ιδιωτική εταιρεία κατασκευής μπαταριώνπου εδρεύει στην Καλιφόρνια. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, πρόκειται για μίααπό τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες της επόμενης 25ετίας.

«Η στροφή στην ηλεκτροκλινηση συνεχίζει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Μετά την επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ στην ανάπτυξη του ηλεκτρικού στόλου και στην επέκταση του παγκόσμιου δικτύου μπαταριών μας, πραγματοποιούμε, τώρα, το επόμενο βήμα. Με την αγορά μπαταριών να αντιστοιχεί σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ, προωθούμε συστηματικά τη μετάβαση στο ηλεκτρικό μέλλον της εταιρείας μας. Επιπλέον, θα διαθέτουμε ηλεκτρικά φορτηγά και λεωφορεία», δήλωσε ο πρόεδρος της Daimler, Dieter Zetsche.

Παράλληλα, το πρακτορείο Reutersαναφέρει ότι τα ποσά που επενδύονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες προς την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων θα ανέλθουν, σε ορίζοντα δεκαετίας, στα 300 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα "εξωφρενικό", ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ της Αιγύπτου και της Χιλής!

Στο ερώτημα γιατί μεγάλο μέρος των επενδυτικών χρημάτων κατευθύνονται στις μπαταρίες, η απάντηση είναι σαφής.Η έλλειψη κερδοφορίας από τα ηλεκτρικά οχήματα οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο απαγορευτικό κόστος των μπαταριών, που απαρτίζουν το 30% με 50% του συνολικού κόστους ενός ηλεκτρικού οχήματος.Για παράδειγμα, μια μπαταρία ικανή να κινεί ένα Η/Ο σε απόσταση 500 χλμ. κοστίζει περίπου 20.000 δολάρια, όταν η αντίστοιχη του βενζινοκινητήρα στα 5.000 χιλιόμετρα! Δεδομένου του κόστους μπαταρίας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αποδυθεί σε έναν σκληρό αγώνα προκειμένου να βρούν πρώτες τη λύση στο πρόβλημα, εξ ού και η γιγαντιαία επένδυση της Daimler

 

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron