Άρθρα-Αναλύσεις

Μ. Σέφτσοβιτς: Η Ευρώπη Χρειάζεται Στρατηγική για την Ανάπτυξη Μπαταριών – Στην Πρωτοπορία Σουηδία, Πολωνία, Γερμανία, Βέλγιο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019

Να κινητοποιηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ε.Ε. για να αναπτυχθεί ο τομέας των μπαταριών, ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μ. Σέφτσοβιτς κατά τη διάρκειασυνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίαςγια την μπαταρία. Υποστήριξε δε, ότι «στόχος μας είναι να δούμε τους πρωταθλητές της Ευρώπης στον συγκεκριμένο κλάδο να αποκτούν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή». Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την μπαταρία συμμετείχαν η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Σουηδία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβολή της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας και του Βελγίου. «Εκτιμώ τη συνεισφορά της Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την μπαταρία, καθώς οι εταιρείες της, είναι πρωτοπόροι στην παραγωγή κυψελών και πρώτων υλών, ανέφερε ο κ. Σέφτσοβιτς σε ένα μήνυμά του στο twitter, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Σουηδό υφυπουργό επιχειρήσεων Έμιλ Χόγκμπεργκ. Επιπλέον, υποστήριξε πως οι μπαταρίες είναι ένας βασικός στρατηγικός τομέας για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και μπορεί να συνεισφέρει στην βιομηχανική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την μπαταρία συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2017, με πρωτοβουλία των επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στην παραγωγή μπαταριών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της χαρακτήρισε τις μπαταρίες ως μια στρατηγική αλυσίδα αξίας, όπου η Ε.Ε. πρέπει να εντείνει τις επενδύσεις και την καινοτομία στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης στρατηγικής βιομηχανικής πολιτικής με στόχο την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης και ανταγωνιστικής βιομηχανίας. Μετά την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου δράσης για τις μπαταρίες, τον Μάιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με πολλά κράτη μέλη και βασικούς φορείς του κλάδου για την οικοδόμηση ενός ανταγωνιστικού, βιώσιμου και καινοτόμου οικοσυστήματος μπαταριών στην Ευρώπη, καλύπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, συμπεριλαμβάνοντας την εξόρυξη πρώτων υλών. Η Ε.Ε. επισημαίνει πως εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου τομέα παραγωγής μπαταριών, υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη να μείνει πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές της στην παγκόσμια αγορά. Για αυτό το λόγο χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη θα χρειαστεί να κατασκευαστούν αρκετά εργοστάσια παραγωγής μπαταριών. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ παρέχει ήδη σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των μπαταριών. Το πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020» για την περίοδο 2014-2020, χορήγησε 1,34 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας αρκετοί αναλυτές έχουν επισημάνει την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως και στο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα γίνεται αναφορά στην ανάγκη επενδύσεων στον τομέα αυτό. «Προκειμένου να επιτευχθούν τόσο υψηλά επίπεδα διείσδυσης μεταβλητών ΑΠΕ με βέλτιστο οικονομικά τρόπο (επαρκώς χαμηλές περικοπές της παραγωγής τους), προκύπτουν ανάγκες σε αποθήκευση ενέργειας (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μετατροπή σε αέριο, κ.α.)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron