Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ημερίδα ΙΕΝΕ για τις “Προκλήσεις στη Λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας”

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) οργανώνει, την Πέμπτη 9 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, Ημερίδα με θέμα:“Οι Προκλήσεις στη Λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας”. Στη σημαντική αυτή εκδήλωση του Ινστιτούτου θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του ηλεκτρισμού και θα αναλυθούν οι βασικές παράμετροι που αφορούν στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Φιλοδοξία του ΙΕΝΕ είναι να συμβάλει σε μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές αυτού του ζωτικής σημασίας κλάδου.

Οι συντονισμένες ενέργειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με κύριο εργαλείο το μοντέλο-στόχος (target model) για την σύζευξη των αγορών. Παράλληλα, οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οδηγούν στο ριζικό μετασχηματισμό του ηλεκτρικού συστήματος. Ενώ όμως η ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην Δυτική και την Βόρεια Ευρώπη έχει ολοκληρωθεί, στην ΝΑ Ευρώπη, οι ρυθμοί σύγκλισης είναι ανεπαρκείς.

Βασικός στόχος της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, μέσω της διαμόρφωσης και σταδιακής σύγκλισης των τιμών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση μηχανισμών, όπως το ενεργειακό χρηματιστήριο και της ενίσχυσης και επέκτασης των διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών –μελών, για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς.

Το ΙΕΝΕ, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, επιθυμεί να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της οργάνωσης της εν λόγω Ημερίδας στην οποία συμμετέχουν βασικοί φορείς της Ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Η Ημερίδα θα επικεντρωθεί παράλληλα και στην προσεχή έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2019), καθώς και των αλλαγών που μέλλουν να συμβούν στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια ενιαία αγορά, προς όφελος των συμμετεχόντων σε αυτήν, αλλά και των τελικών καταναλωτών.

Στην ειδική αυτή εκδήλωση του ΙΕΝΕ θα συζητηθούν, επίσης, οι δρομολογούμενες, αναγκαίες μεταβολές στην οργάνωση και λειτουργία της εγχώριας λιανικής αγοράς, ενόψει της επικείμενης μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ και την είσοδο νέων παικτών στο ενεργειακό τοπίο. Βασικά ερωτήματα για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς και τον ανταγωνισμό στη λιανική, θα δώσουν την αφορμή για μία ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ φορέων και παικτών της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ΑΠΕ, αλλά και βιομηχανικών καταναλωτών.

Στην Ημερίδα αυτή του ΙΕΝΕ θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις και τον κομβικό ρόλο τους στις διασυνοριακές συναλλαγές και στην σύζευξη των αγορών και το πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στην επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών για την βιομηχανία και την οικονομία.

Στους εισηγητές της Ημερίδας συγκαταλέγονται ορισμένα από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη του Ελληνικού ενεργειακού τομέα, εμπειρογνώμονες με βαθιά γνώση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και εκπρόσωποι του νεοσύστατου Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο κ. Aνδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, ο κ. Μιχ. Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Νίκος Μπουλαξής, Πρόεδρος, ΡΑΕ, ο κ. Σωτήρης Χατζημιχαήλ, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού, ΔΕΗ, ο καθ. κ. Παντελής Κάπρος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, ΙΕΝΕ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ε3Μ Lab, ΕΜΠ, ο Δρ. Ιωάννης Καμπούρης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς, ΑΔΜΗΕ, ο κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, PROTERGIA, του Ομίλου Μυτιληναίος Α.Ε, η κα. Αλεξάνδρα Ψυρρή, Διευθύντρια Κλάδου Μακροπρόθεσμων Ενεργειακών Συναλλαγών, ΔΕΗ και ο Δρ Κωνσταντίνος Μπασλής, Διευθυντής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Ενέργειας, ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική.

Ακόμη, συμμετέχουν ο κ. Κων/νος Αθανασιάδης, Πρόεδρος ΔΣ, ΕΣΕΠΗΕ, ο κ. Αντώνης Κοντολέων, Μέλος ΔΣ, ΕΒΙΚΕΝ, ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, Εμπορικός Διευθυντής, ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ο κ. Ιωάννης Ψαρρός, Director of Trading Dpt., ΚΕΝ, η κα. Μαρία Κουλουβάρη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια, ΔΑΠΕΕΠ, ο Δρ. Διονύσιος Παπαχρήστου, Συντονιστής Ομάδας Διαγωνισμών ΑΠΕ, ΡΑΕ, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Δ/ντής, ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Στυλιανός Λουμάκης, Πρόεδρος, ΣΠΕΦ και ο κ. Βασίλης Ράλλης, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος.

Χορηγοί της Ημερίδας είναι η ΔΕΗ, η Εlpedison και το EnEx, υποστηρικτές η KG Law Firm και το EnergyLive, ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι το Energia.gr και το Εnergypress. Ακαδημαϊκοί υποστηρικτές το ΕΜΠ και το Ε3Μ Lab.

 

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron