Ενεργειακή Επικαιρότητα

Ισχυρές Προοπτικές Ανάπτυξης, Κέρδη και Υψηλά Μερίσματα Προβλέπει για τον ΑΔΜΗΕ η Έκθεση της Edison

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Στην τελευταία έκθεση της Edison για τον ΑΔΜΗΕ, ο ανεξάρτητος διαχειριστής χαρακτηρίζεται ως επενδυτική ευκαιρία, χάρη στο επενδυτικό πρόγραμμα των 4 δισ. ευρώ κάτι που θα αποφέρει αποτέλεσμα κερδών ανά μετοχή της τάξης του 11%, για τη χρονική περίοδο 2018 – 2027. Η Edison προβλέπει, επίσης, ότι το ΕΒΙΤΒΑ για την πενταετία 2019-2023 θα διαμορφωθεί στο 18%.Στην έκθεση αναφέρεται ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής του ΑΔΜΗΕ διαπραγματεύεται με discount της τάξης του 40%, σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια και με discount υψηλότερο του 20% σε σύγκριση με τα P/E των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προοπτικές ανάπτυξης για τον ανεξάρτητο διαχειριστή είναι ισχυρές με βάση το πρόγραμμα επενδύσεων των 4 δισ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί υποδανεισμένο ισολογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμά του. Προβλέπεται, ακόμη, ότι η σχέση δανεισμού προς EBITDA, από 0.9 που ήταν στα τέλη του 2018, θα φτάσει στο 5, το 2025, που θεωρείται ότι κινείται εντός των πλαισίων της κεφαλαιακής δομής των υπολοίπων ομοειδών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Ευρώπης

Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, ένας ανοδικός RAB (regulator asset base), ήτοι ο δείκτης -κλειδί για τη βιομηχανία υποδομών, που εποπτεύεται με βάση το πλαίσιο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας που δημιουργήθηκε στο λονδρέζικο Σίτι, σε συνδυασμό με τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και τη μείωση του εταιρικού φόρου, μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα κατά 11% τα κέρδη ανά μετοχή για την περίοδο 2019 – 2023.

Επομένως, με βάση μια σταθερή πολιτική διανομής του 50% των κερδών του, ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να διανείμει μέρισμα ύψους 8,8 σεντς το 2019, ή μερισματική απόδοση της τάξης του 5%.Ο μοναδικός παράγοντας ρίσκου είναι μια τυχόν καθυστέρηση της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος του ανεξάρτητου διαχειριστή, που θα οδηγήσει σε χαμηλότερα κέρδη και μερίσματα.

Το ευτύχημα για τον ΑΔΜΗΕ είναι ότι ευνοείται από το συνδυασμό των υπό εκτέλεση μεγάλων έργων και του γεγονότος ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τελεί σε φάση μετασχηματισμού, χάρη στη σταδιακή αλλά δυναμική διείσδυση των ΑΠΕ και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τα ελληνικά νησιά, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για ραγδαίες αναβαθμίσεις του δικτύου διανομής ενέργειας.

 

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron