Ενεργειακή Επικαιρότητα

Ο Φορολογικός...Γολγοθάς της Λιανικής Τιμής των Καυσίμων στην Ελλάδα

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019

Η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη τετράδα των ευρωπαϊκών χωρών με τις υψηλότερες τιμές πώλησης καυσίμων, εξαιτίας, της επαχθούς φορολογίας, που αντιπροσωπεύει περισσότερο του 50% της τελικής τιμής. Το ράλι που έχει καταγράψει η τιμή του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, συμβάλει, με τη σειρά του, στη διατήρηση των ανοδικών πιέσεων των τιμών στην Ελλάδα, κατ’ εξοχήν χώρα εισαγωγής καυσίμων.

Καθώς η θερινή περίοδος πλησιάζει, τα ακριβά καύσιμα θα αποδειχθούν, πιθανώς, σε τροχοπέδη για τις οδικές μετακινήσεις, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση που θα απολαύσει, κατά τα φαινόμενα, και φέτος η χώρα.

Πέρυσι, οι επιχειρήσεις του κλάδου υπέφεραν εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες, με αρκετές εξ αυτών να αναστέλλουν τη λειτουργία τους και κανείς να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να μειωθεί η φορολογία.

Η μέση λιανική τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 1,645 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης φτάνει στο 1,418 ευρώ ανά λίτρο, με τις τιμές στις τουριστικές περιοχές να παραμένουν μακράν οι πιο υψηλές. Με βάση τη μέση τιμή λιανικής που ίσχυε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τα Δωδεκάνησα, η Κεφαλονιά, η Λέσβος, όπως και η Ευρυτανία, βλέπουν τη βενζίνη να εκτοξεύεται πάνω από 2 ευρώ το λίτρο!

Σύμφωνα με το globalpetrolprices.com, η μέση τιμή βενζίνης ανά τον κόσμο είναι 1,14 δολάρια ΗΠΑ ανά λίτρο. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διαφορά στις τιμές μεταξύ των χωρών. Κατά γενικό κανόνα, οι πλουσιότερες χώρες έχουν υψηλότερες τιμές, ενώ οι φτωχότερες χώρες και οι χώρες που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΕΠΕ, η λιανική τιμή της βενζίνης στην αντλία επιβαρύνεται κατά περίπου 70% από φόρους και δασμούς που περιλαμβάνουν, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε σταθερό ποσό (€ ανά 1000 λίτρα): βενζίνη, 670 ευρώ, πετρέλαιο κίνησης, 330 ευρώ, πετρέλαιο θέρμανσης, 280 ευρώ, υγραέριο κίνησης, 330 ευρώ, οικιακό υγραέριο, 60 ευρώ, βιομηχανικό υγραέριο, 120 ευρώ. Τον ΦΠΑ που ανέρχεται σε 24%, τα ΔΕΤΕ (0,05%), την ειδική εισφορά 1,2% του ν. 3054/2002, και το τέλος της ΡΑΕ, που ανέρχεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Οι λιανικές τιμές και συνακόλουθα, το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιριών και των πρατηρίων, εξαιρουμένου του κόστους του προϊόντος καθαυτού, περιλαμβάνουν το κόστος μεταφοράς, τα χρηματοοικονομικά έξοδα που προκύπτουν, όπως το κόστος αποθεμάτων, οι πιστώσεις, και οι επενδύσεις, καθώς και το κόστος εμπορίας, ήτοι, ο εκτελωνισμός, η αποθήκευση και η διακίνηση.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron