Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το ΙΕΝΕ Συμμετείχε στη Διάσκεψη “The Clean Energy Package and Energy Investments” στην Στάρα Ζαγόρα

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

Στις Αρχές Απριλίου, το ΙΕΝΕ συμμετείχε σε μια πρωτοποριακή διάσκεψη για την "Καθαρή Ενέργεια" που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ενέργειας ( EMI) της Σόφιας, και πραγματοποιήθηκε ανθρακοφόρο περιοχή Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

Το συνέδριο « The Clean Energy Package and Energy Investments Realities and Challenges» πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Απριλίου, στη Στάρα Ζαγόρα, στη Βουλγαρία, με το IENE να συμμετέχει κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του ΕΜΙ, κ. Slavtcho Neykov, μέσω του κ. Αλέξανδρου Περέλλη, ερευνητή του Ινστιτούτου, ο οποίος έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η οποία έδωσε έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των επενδυτικών διαδικασιών, σε διεθνή, ευρωπαϊκή, περιφερειακή και εθνική βάση, υπό το πρίσμα του καθεστώτος των επενδύσεων στην ενέργεια και των μεγάλων ανοιχτών θεμάτων για τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των όρων της αλλαγής του κλίματος.

Όπως επισήμανε ο κ. Περέλλης, «η περιοχή εξακολουθεί να επενδύει στον άνθρακα, ενώ βρίσκονται υπό ανάπτυξη, νέα έργα άνθρακα ισχύος περίπου 7,2 GW, είτε σε προαδειοδοτούμενη, είτε σε φάση αδειοδότησης, εξαιρουμένης της Τουρκίας, η οποία έχει δρομολογήσει έργα ισχύος 36,6 GW. Επομένως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η τρέχουσα ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη. Ακόμη και αν τα προγραμματισμένα έργα άνθρακα ακυρωθούν, στο τέλος, η περιοχή θα συνεχίσει να διασυνδέεται με την οικονομία άνθρακα για τουλάχιστον τα προσεχή 15 χρόνια.»

Στη συνέχεια, εξέθεσε τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, όσον αφορά στις ενεργειακές επενδύσεις, υπογραμμίζοντας την τρέχουσα ανάπτυξη των ΑΠΕ και την πρόσφατη αλλαγή του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων και επισήμανε πως, παρόλο που οι μηχανισμοί υποστήριξης δεν υλοποιήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε, εν τούτοις, οι πτωτικές τιμές των συστημάτων ΑΠΕ εξακολούθησαν να καθοδηγούν το ρυθμό της ανάπτυξής τους, κυρίως σε ό,τι αφορά στα ηλιακά φωτοβολταϊκά, στη χώρα.

Aκολούθως, προσδιόρισε, με βάση το παράδειγμα της Ελλάδας, το ότι η προτεραιότητα για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την καθαρή ενέργεια, έχει ως τελικό στόχο, τη μείωση του χρηματοοικονομικού κινδύνου που ενέχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που σύμφωνα με την IRENA, θα μπορούσε να έχει αποφέρει πενταπλάσια ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, το 2016, σε σύγκριση με την πραγματική αποτίμηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι οι σταθερές πολιτικές και ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός αποτελούν τα μέσα που θα εξασφαλίσουν χαμηλό οικονομικό ρίσκο για τις ΑΠΕ στην περιοχή.

Καταλήγοντας, ο κ. Περέλλης εστίασε στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή, όπως είναι Πρωτοβουλία South East Europe Regional που διαχειρίζεται η IRENA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η πλατφόρμα για τις περιοχές εντάσεως άνθρακα της ΕΕ, που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, και οι οποίες βρίσκονται επί του παρόντος, στο στάδιο της υποβολής προσφορών από την Κομισιόν.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Στάρα Ζαγόρα, η οποία βρίσκεται σε φάση ενεργειακής μετάβασης, καθώς αποτελεί την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, στα νοτιοκεντρικά της Βουλγαρίας, όπου βρίσκεται το συγκρότημα Maritsa Iztok, το μεγαλύτερο ενεργειακό συγκρότημα στη ΝΑ Ευρώπη.

Το συγκρότημα αποτελείται από τρεις θερμικούς σταθμούς που λειτουργούν με λιγνίτη και βρίσκεται σε μια μεγάλη λεκάνη εξόρυξης λιγνίτη, η οποία περιλαμβάνει πολλά ορυχεία και εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του ορυκτού. Ο διάλογος για την απανθρακοποίηση είναι πολύ έντονος στην περιοχή, καθώς περίπου 12.000 άτομα απασχολούνται, σήμερα, στη βιομηχανία άνθρακα / λιγνίτη, ενώ πολλά περισσότερα εμπλέκονται, εμμέσως, στην περιφερειακή οικονομία που λειτουργεί με βάση τον άνθρακα. Επομένως, η διαδρομή προς τη μείωση της χρήσης άνθρακα διέρχεται από τη συνολική μεταμόρφωση της τοπικής οικονομίας.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων εξετάστηκε διεξοδικά, καθώς και μια «οικονομική και δίκαιη μετάβαση για τους κατοίκους της περιοχής, η οποία πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτερη», όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric κ. Kristian Ruby. Πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομία της περιοχής της Στάρα Ζαγόρα παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με άλλες περιοχές με έντονο αποτύπωμα άνθρακα στην ΝΑ Ευρώπη, όπως είναι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα και το Κοσσυφοπέδιο, και αντιμετωπίζουν παραπλήσιες προκλήσεις στο μονοπάτι που οδηγεί στην ενεργειακή μετάβαση.

Στο συνέδριο του EMI στη Στάρα Ζαγόρα συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας, των Eurelectric και Euracoal, της Energy Community Secretariat, του Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βουλγαρίας, του Ινστιτούτο Οικονομίας της Αγοράς ( IME), του WWF Βουλγαρίας, των συνδικάτων KNSB / CITUB, του Support Confederation of Labour- Bulgaria του Εθνικού Συμβουλίου Ειδημόνων για την Κλιματική Αλλαγή της Βουλγαρίας, καθώς και εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης από τοπικά και εθνικά δίκτυα, εκπρόσωποι της τοπικής οικονομίας και εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron