Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Συμμετείχε στο Φετινό Συμπόσιο της Σύμης

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

Ύστερα από πρόσκληση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας και ιδρυτού του Συμποσίου της Σύμης, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής, συμμετείχε στη φετινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μίλατο της Κρήτης, από τις 7 έως τις 11 Ιουλίου. Το φετινό Συμπόσιο της Σύμης είχε ως κεντρικό θέμα «Δημοκρατία και Εξουσία, Ύβρις και Νέμεσις: Αναζήτηση ενός Νέου Μοντέλου Εξουσίας για πιο Συμμετοχικές Κοινωνίες». Η θεματολογία του Συμποσίου αποσκοπούσε να εστιάσει στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπερσυγκέντρωση εξουσιών και την επακόλουθη αύξηση των ανισοτήτων.

Σήμερα, το δημοκρατικό πολίτευμα κινδυνεύει από το φαινόμενο της συγκέντρωσης εξουσιών, κάτι που ενισχύεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία, με τη σειρά της, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ο άνθρωπος αποκτά θεϊκές ιδιότητες και ως εκ τούτου υπάρχει επείγουσα ανάγκη για να μετανοήσουμε και να αφεθούμε να φανταστούμε τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν το μέλλον τους. Όπως επισήμανε στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Παπανδρέου: «Καθώς η συγκέντρωση της εξουσίας και η αυξανόμενη ανισότητα αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τις δημοκρατίες μας, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί την αυταπάτη ότι αποκτούμε θεϊκές ιδιότητες, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν το μέλλον τους. Οι Αρχαίοι Έλληνες περιέγραψαν εκτενώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην Ύβρη, την κατάχρηση της εξουσίας, και προκαλούν την παρέμβαση της Νέμεσης, της θείας δίκης.»

Είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομήσουμε λειτουργικές δημοκρατίες, να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες, να σχεδιάσουμε το μέλλον της εργασίας, να ρυθμίσουμε την πρόοδο των επιστημών και τις νέες τεχνολογίες, να εφαρμόσουμε ένα νέο πράσινο, οικονομικό και κοινωνικό συμβόλαιο, να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, μέσα από την καλλιέργεια μιας οικουμενικής συνείδησης ​​». Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς στο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης.

Δεδομένου ότι το κεντρικό θέμα του συμποσίου της Σύμης, 2019, ήταν η αναζήτηση ενός νέου προτύπου για τις συμμετοχικές κοινωνίες, ο ενεργειακός τομέας και η υφιστάμενη διαδικασία προς την ενεργειακή μετάβαση, αναδύθηκε ως πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάληψη κοινής δράσης και συνεργασίας, ακόμη και μεταξύ αντιπάλων. Επομένως, δεν ήταν τυχαίο που μια ολόκληρη σύνοδος του Συμποσίου ήταν αφιερωμένη στο "Ενεργειακό w Γρίφος στην Ανατολική Μεσόγειο: Ευλογία ή Κατάρα".

Ο Κωστής Σταμπολής συνεισέφερε με τις απόψεις του στα τρέχοντα ενεργειακά διλήμματα, καθώς η Ενεργειακή Μετάβαση συνταυτίζεται με το στόχο της πλήρους απανθρακοποίησης και των μηδενικών εκπομπών ρύπων που κυριαρχούν στην διεθνή ατζέντα. Μια ρεαλιστική θεώρηση της σημερινής κατάστασης, όπου η συμμετοχή του άνθρακα στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έχει μειωθεί μόλις κατά 1,% τα τελευταία 18 χρόνια, απαιτεί την ανάληψη πολύ περισσότερης προσπάθειας κατά τα επόμενα 20 - 30 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί η μερική απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη. Υπό αυτή την έννοια, όλο το φάσμα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, των πυρηνικών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και η ενεργειακή αποδοτικότητα, έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Οι νέες πηγές φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Α. Μεσόγειο θα μπορούσαν να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας, που συμβαίνει, ήδη ανάμεσα στην Αίγυπτος, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Το East Med Gas Forum αποτελεί ένα παράδειγμα και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι εταίροι σε αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία. Ωστόσο, ο ρόλος της Τουρκίας παραμένει «αμφιλεγόμενος», καθώς μοιάζει έτοιμη να βαδίσει στο δικό της μονοπάτι, αγνοώντας την ύπαρξη, τα δικαιώματα και την επιχειρησιακή πραγματικότητα των άλλων χωρών της περιοχής.

Ως εκ τούτου, ο ρόλος του φυσικού αερίου της Α. Μεσογείου, τόσο υπό την έννοια της προσφοράς ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου, όσο και ως ευκαιρία για την οικοδόμηση γεφυρών και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, συζητήθηκε διεξοδικά σε μια ειδική συνεδρία που συντόνισε ο κ. Κώστας Φίλης, επικεφαλής του ΙΔΙΣ. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συνεδρία ήταν η Gallia Lindenstrauss, του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, η Mona Makram, πρώην γερουσιαστής του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου και διακεκριμένη Λέκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο Soli Ozer, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Kadir Has University και ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ.

Ως συνήθως, το Συμπόσιο της Σύμης προσέλκυσε κορυφαίους στοχαστές από όλο τον κόσμο και έδωσε, για άλλη μια φορά, την ευκαιρία για ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Η πρωταρχική φιλοδοξία του Συμποσίου, είναι να προωθήσει ιδέες που θα βοηθήσουν τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο δίκαιες, αρωγοί στις ανάγκες των πολιτών και καλύτερα εξοπλισμένες για να υπερβαίνουν τις παγκόσμιες προκλήσεις

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron