Άρθρα-Αναλύσεις

Μπορούν οι ΑΠΕ να Βγάλουν Από την Κρίση την ΔΕΗ;

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019

του Δημήτρη Αβαρλή

Μπορεί στην επικαιρότητα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της επιβάρυνσης που θα υποστούν για ακόμη μια φορά τα νοικοκυριά, ωστόσο επισκιάζεται μια σημαντική παράμετρος, το αν η επιδιωκόμενη μεταστροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ θα συμβάλει στην έξοδο της από την κρίση. Διαφορετικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της εταιρείας θα επαναφέρουν τις συζητήσεις που σχετίζονται με την τιμολόγηση του ρεύματος

Στην ομιλία που είχε εκφωνήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, τον περασμένο Ιούλιο, είχε περιγράψει με μελανά χρώματα την πορεία της εταιρείας, ενώ είχε χαρακτηρίσει ντροπή το γεγονός πως το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο. Στη ΔΕΗ είναι δρομολογημένη η απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) από την ΔΕΗ, με τη διαδικασία, βέβαια, να έχει μπλοκάρει λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η εταιρεία. Σίγουρα το σκηνικό θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν θα εκδοθεί η νέα έκθεση της Ernst & Young. Πάντως, η προηγούμενη διοίκηση είχε προαναγγείλει τον δεκαπενταπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέχρι το 2030 και της κατασκευής έργων ισχύος 2GW. Μάλιστα, προσδοκά να έχει την πρωτοκαθεδρία σε όλες τις ΑΠΕ, δηλαδή τόσο στα αιολικά, στα φ/β, στη βιομάζα και στα υδροηλεκτρικά. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως η θυγατρική της εταιρείας ΔΕΗΑΝ είχε προχωρήσει σε συμπράξεις για την κατασκευή έργων και μένει να φανεί αν αυτές θα προχωρήσουν. Παρόλα αυτά η λήψη αποφάσεων γίνεται με καθυστέρηση αρκετών δεκαετιών. Θα έπρεπε να έχουν εκτιμηθεί οι εξελίξεις που διαμορφώνονται γύρω από την λιγνιτική παραγωγή νωρίτερα και να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην εκμετάλλευση για παράδειγμα των γεωθερμικών πεδίων της χώρας, όπως κάνει η γειτονική Τουρκία. Στο αποτέλεσμα αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Σε κάθε περίπτωση  η μεταστροφή της ΔΕΗ  και η αξιοποίηση των ανεξάντλητων πόρων της σε ΑΠΕ θα της δώσει την ώθηση να βγει από τον φαύλο κύκλο στον οποίον έχει εγκλωβιστεί.

Την ίδια ώρα, από τη συζήτηση που διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα στην επικαιρότητα κυριαρχεί το ερώτημα αν θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί οι αυξήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενώ θα μπορούσε να διαθέσει άμεσα 200 εκατ. ευρώ  στη ΔΕΗ λόγω παλαιότερων οφειλών του δημοσίου (ΥΚΩ) προτίμησε να προχωρήσει στις αυξήσεις. Παράλληλα, την κατηγορεί ότι με τις αυξήσεις θα διογκωθούν περαιτέρω οι οφειλές. Μένει, βέβαια, να φανεί εάν θα πετύχει ο σχεδιασμός της επιχείρησης ως προς την είσπραξή τους. Τέλος, άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρχει γενικευμένη αντίδραση από πλευράς των εργαζομένων. Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν πως βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις για την επιχείρηση του ηλεκτρισμού.

(από www.energia.gr, 30/08/2019)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron