Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Συμμετοχή του ΙΕΝΕ στην εκδήλωση της ΡΑΕ, στην 84η ΔΕΘ, με θέμα «Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και καινοτομίες στην ηλεκτρική αγορά»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Αποδεχόμενο πρόσκληση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) το ΙΕΝΕ συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ρυθμιστής. Πιο συγκεκριμένα το ΙΕΝΕ μέσω του ερευνητή του κ. Αλέξανδρου Περέλλη συμμετείχε στην ειδική εκδήλωση με θέμα «Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και καινοτομίες στην ηλεκτρική αγορά» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Ο κύριος Περέλλης στην παρουσίασή του ανέδειξε το πρόβλημα της υψηλής εξάρτησης των μη διασυνδεδεμένων νήσων από το πετρέλαιο και επομένως της τοπικής ηλεκτροπαραγωγής σε πολύ υψηλό κόστος και με μεγάλες εκπομπές αερίων ρύπων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης  για τουλάχιστον τα τέσσερα Ελληνικά νησιά (Καστελλόριζο, Αγ. Ευστράτιος, Οθωνοί και Ερεικούσσα) που δεν πρόκειται να διασυνδεθούν στο ηπειρωτικό σύστημα. Στην συνέχεια παρουσίασε την περίπτωση του Καστελλόριζου αναφερόμενος στην πρόσφατα ολοκληρωθείσα μελέτη του ΙΕΝΕ «Η Ενεργειακή Αυτάρκεια του Καστελλόριζου». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν τα κριτήρια σχεδιασμού ενός νέου ενεργειακού συστήματος για τη νήσο, τα οποία διαμόρφωσαν και ένα σενάριο βάσης για την εξέλιξη της ζήτησης με εκτενή εξηλεκτρισμό των αναγκών της νήσου και έτος αναφοράς το 2025.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μεθοδολογία διαστασιολόγησης του συστήματος ΑΠΕ και Αποθήκευσης ενώ παρουσιάστηκε και το πλήρες σύστημα με τα μεγέθη απόδοσης του, καθώς και προτάσεις για την τοποθέτηση και τοπολογία σύνδεσής του με το υπάρχον δίκτυο. Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο σύστημα αποτελεί ένα μικροδίκτυο με διεσπαρμένη ηλεκτροπαραγωγή από τρείς ανεμογεννήτριες (3 Χ Α/Γ 250kW) και τρία φωτοβολταϊκά πάρκα (2.300 kWp μονοκρυσταλικά Φ/Β) και την χρήση δύο μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες λιθίου (2 Χ 2.000 kWh / 2 Χ 1.000 kW). Επίσης προτείνεται η τεχνική απόκρισης ζήτησης, DSM στα ηλεκτρικά φορτία αφαλάτωσης ύδατος, και η συμμετοχή των καταναλωτών στην ηλεκτροπαραγωγή με φωτοβολταϊκά, με το ολοκληρωμένο σύστημα ΑΠΕ-Αποθήκευσης να επιτυγχάνει διείσδυση 93.3% στην ηλεκτροπαραγωγή της νήσου. Ακολούθησε αναφορά στην οικονομική αξιολόγηση της επένδυσης του νέου συστήματος, το οποίο κρίνεται επικερδές με το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, LCOE, να υπολογίζεται περίπου στα 150€/ MWh, το ένα τρίτο του σημερινού πλήρους κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την σύνοψη των κυρίων σημείων της μελέτης.       

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron