Ενεργειακή Επικαιρότητα

Μπορεί η Ελλάδα να Πετύχει το Κλείσιμο των Λιγνιτικών Μονάδων Μέχρι το 2028;

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Μπορεί η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της χώρας μας για δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων, όμως παραμένουν βασικά ερωτήματα: όπως εάν η μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας μέχρι τότε δεν θα θέσει ζήτημα τροφοδοσίας του συστήματος και τι αναπτυξιακό μοντέλο θα εφαρμοστεί στις περιοχές που θα υποστούν τις συνέπειες από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό σε καμία περίπτωση. Είναι μια πρόκληση πανευρωπαϊκή, ωστόσο και μόνο το δεδομένο πως σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης η Ελλάδα είναι εισαγωγέας ενέργειας σε ποσοστό 73,6%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 53,6% προκαλεί ερωτήματα εάν μέχρι το 2028 θα έχει η χώρα μας κάνει το επόμενο βήμα και θα μπορεί να παράγει ενέργεια από ΑΠΕ. Βασικό εργαλείο αποτελεί το Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο θα αναθεωρηθεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. «υπάρχει η πρόθεση να προστεθούν νέες φιλόδοξες πολιτικές, η κυβέρνηση αναθεωρεί το στόχο για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα από το 31% σε 35%». Για την επίτευξη των στόχων σημείωσε ο κ. Θωμάς είναι σημαντικό να υπάρχει απαραίτητη στήριξη με ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το ζήτημα της μετάβασης των περιοχών που είχαν συνδεθεί με το λιγνίτη στις καθαρές μορφές ενέργειας είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση, καθώς θα πρέπει να εκπονηθεί ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίξει την εργασία και την οικονομία των περιοχών. Ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς το μέλλον που διαγράφεται στις περιοχές αυτές έδωσαν οι ομιλητές του 1ου διεθνούς συνεδρίου για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη να τονίζει πως στις 9 Οκτωβρίου θα κατατεθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες από την περιφέρεια το σχέδιο της περιφέρειας για την παραγωγή υδρογόνου από ηλιακή ενέργεια. Η παραγωγή υδρογόνου σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές μπορεί να αντικαταστήσει μελλοντικά τους υδρογονάνθρακες. Αυτή τη στιγμή το 65% της ενεργειακής ζήτησης στην Ευρώπη αποτελείται από φυσικό αέριο και πετρελαϊκά προϊόντα και αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως μπορούν να αντικατασταθούν από το υδρογόνο. Παράλληλα η ανάπτυξη της τεχνολογίας της αποθήκευσης ενέργειας μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα που τίθεται κατά καιρούς κατά πόσο η μετάβαση δεν θα θέσει θέμα ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος. Στο ίδιο συνέδριο μάλιστα, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας είχε αναφέρει «εάν με τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μιλάμε μόνο για τις ΑΠΕ προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα που σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα ισχύος, ασφάλειας τροφοδοσίας του συστήματος». Επομένως είναι ερωτήματα τα οποία θα κληθεί να απαντήσει η σημερινή κυβέρνηση και σίγουρα ο χρόνος πιέζει.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron