Άρθρα-Αναλύσεις

Άρθρο- Παρέμβαση του Tάκη Αθανασόπουλου, Πρώην Προέδρου της ΔΕΗ, στο Energia.gr: Οι Παθογένειες της Επιχείρησης Οφείλονται στην Έλλειψη Χρηστής Διακυβέρνησης

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019

Ο  πρώην επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κ. Τάκης Αθανασόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Στέλεχος Επιχειρήσεων και Πρόεδρος ΙΟΒΕ παρεμβαίνει με εκτενές άρθρο του που έχει αναρτηθεί στην κατηγορία «Ενεργειακό Στίγμα» του energia.gr. στο οποίο απαντά στο δίλημμα του αν πρέπει, ή όχι, να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Ο κ. Αθανασόπουλος  αναλύει και επεξηγεί τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και προβαίνει σε προβαίνει σε προτάσεις για το ποια θα πρέπει να είναι η εταιρική δομή του Ομίλου, στηλιτεύοντας, παράλληλα την «ανεύθυνη» στάση και τις αποφάσεις των προηγούμενων διοικήσεων της Επιχείρισης που σώρρευσαν προβλήματα και επέφεραν τα σημερινά δεινά.

Γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασόπουλος: «Η ζημιογόνος χρήση της ΔΕΗ το 2018, που αντικατοπτρίζεται στη ζημία των 848,8 εκατομ. ευρώ, σε συνδυασμό με το αρνητικό ξεκίνημα του πρώτου τριμήνου του 2019 (ζημία 248,5 εκατομ. ευρώ), τους ανεξόφλητους λογαριασμούς των πελατών της, ύψους 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, την αδυναμία της να εξυπηρετήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τις τράπεζες και να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, αναπόφευκτα κατατάσσει την ΔΕΗ ψηλά στη λίστα των πιο κρίσιμων προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί η καινούργια κυβέρνηση.

Η ΔΕΗ, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας μας, αυτή που έχει συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία της, συμβολίζοντας την επιτομή της ελληνικής δημόσιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας. Είναι αυτή η ιδιότητα που σήμερα αμφισβητείται, λόγω των κακών επιδόσεών της, καθώς και η δυνατότητά της να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για την επανάκαμψη της οικονομίας μας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Επειδή η συμβολή της στη χώρα μας είναι πολύ σημαντική, για να αποφύγουμε να εμπλακούμε σε ατέρμονες συζητήσεις και σχολιασμούς που οδηγούν συνήθως σε λάθος συμπεράσματα, επιβάλλεται, πριν από οποιαδήποτε απόφαση που αφορά το μέλλον της, να μελετηθεί διεξοδικά ποιοι παράγοντες έχουν συντελέσει στο να έχει η ΔΕΗ καταστρέψει τόση μεγάλη αξία και να βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση.»

Και συνεχίζει, πιο κάτω: «Η λογική που επέβαλε τη δημιουργία της ΔΕΗ πριν από εβδομήντα χρόνια ήταν ότι για ένα τόσο σημαντικό για τους πολίτες αγαθό και για την ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας, η υπό τον δημόσιο έλεγχο επιχείρηση θα το εξασφάλιζε πιο οικονομικά και αποτελεσματικά. Όμως, η έλλειψη ικανότητας να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία μιας δημόσιας επιχείρησης στην παραγωγή και διάθεση ενός αγαθού, δεν προδιαθέτει ότι η ίδια αυτή πολιτεία θα είναι πιο αποτελεσματική αν αναθέσει την παραγωγή και διάθεση αυτού του αγαθού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.» 

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:  https://www.energia.gr/article/160298/dhmosia-h-idiotikh-deh

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron