Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Στις 24 Οκτωβρίου η παρουσίαση της Μελέτης του ΙΕΝΕ για την “Ενεργειακή Αυτάρκεια του Καστελλόριζου”

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου το ΙΕΝΕ οργανώνει ειδική εκδήλωση στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ, Ρηγίλλης 1, Αθήνα) με θέμα την “Ενεργειακή Αυτάρκεια του Καστελλόριζου”. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πρόσφατα ολοκληρωθείσα  μελέτη που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου και εντάσσεται στον ευρύτερο προβληματισμό που αναφέρεται στην υψηλή εξάρτηση των μη διασυνδεδεμένων νήσων από το πετρέλαιο και επομένως της τοπικής ηλεκτροπαραγωγής σε πολύ υψηλό κόστος και με μεγάλες εκπομπές ρύπων.

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και ανταποκρινόμενο στην αποστολή τον Σεπτέμβριο του 2017 ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία και με την χρηματοδότηση φορέων του ενεργειακού τομέα (ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΕΛΠΕ, ΔΕΔΔΗΕ) την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την ενεργειακή αυτάρκεια του Καστελόριζου, με ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Η μελέτη εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών που αναπτύσσει το ΙΕΝΕ για την ενεργειακή θωράκιση του νησιωτικού χώρου και την βιώσιμη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά το ΙΕΝΕ το 2012 πραγματοποίησε μία μελέτη για λογαριασμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με θέμα την «Στρατηγική Μελέτη Ηλεκτρικών Διασυνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη και ο Ρόλος της Ελλάδας» (Μελέτη ΙΕΝΕ Νο. Μ15) όπου αναφέρεται με λεπτομέρεια στις ανάγκες ηλεκτρικής διασύνδεσης των νήσων για την αποδέσμευσή τους από το πετρέλαιο. Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στο Καστελόριζο με την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία που αυτό έχει για τη χώρα.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με νήσους και νησίδες ανήκει στο νομό Δωδεκανήσου και αποτελεί το ανατολικό ακρότατο της Ελληνικής επικράτειας. Αποτελεί το κοντινότερο Ελληνικό έδαφος ως προς την Κύπρο και ως προς το Δέλτα του Νείλου και το Σουέζ. Η δε νήσος Μεγίστη έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την Ελλάδα, καθότι, ως κατοικημένη νήσος, επηρεάζει, προς όφελος της Ελλάδας, τη χάραξη της ΑΟΖ, επιτυγχάνοντας την επαφή της Ελληνικής με την Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Σκοποί της Μελέτης συνοψίζονται ως εξής:

  • Στόχευση για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού με μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
  • Να επιδιωχθεί η επίτευξη χαμηλού και σταθερού ενεργειακού κόστους με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αντί των υψηλών ΥΚΩ
  • Η μελέτη να αποτελέσει υπόδειγμα για την μετάβαση στο μέλλον με αειφόρο ανάπτυξη και με νέες οικονομικές δραστηριότητες.
  • Η μελέτη να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για μεταφορά και εφαρμογές στα άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11:00-13:00 και είναι ανοικτή μόνο για τα μέλη του ΙΕΝΕ. Μετά την παρουσίαση της μελέτης θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron