Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Με Μεγάλη Επιτυχία Στέφθηκε η Παρουσίαση της Μελέτης του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019

Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, η μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης με τίτλο "Ενεργειακή Αυτάρκεια του Καστελόριζου", σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα.

Την μελέτη παρουσίασαν ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ο επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, καθώς και ο ερευνητής του ΙΕΝΕ, κ. Αλέξανδρος Περέλλης.

Στην εκδήλωση που περιλάμβανε και γραπτό χαιρετισμό του γγ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, καθηγητή Κωνσταντίνου Αραβώση, παρουσιάστηκε διεξοδικά και με πλήρεις τεχνικές λεπτομέρειες η μελέτη για το Καστελλόριζο, που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων, σε συνδυασμό με σύστημα μπαταριών ώστε να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών της νήσου σε ηλεκτρική ενέργεια. 

Στην εισαγωγή του ο κ. Σταμπολής τόνισε πως η μελέτη του ΙΕΝΕ αποβλέπει στη δημιουργία ενός αυτόνομου ηλεκτρικού συστήματος βασισμένου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην αποθήκευση ενέργειας με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια.

«H γεωγραφική τοποθεσία, και όχι μόνο, του Καστελλόριζου και του συμπλέγματος νησιών και νησίδων που το περιβάλλει, είναι κομβικής σημασίας για τον καθορισμό της Ελληνικής  ΑΟΖ, η οποία υπό την επήρεια του Καστελλόριζου εκτείνεται νότια και φτάνει στο βορειοδυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ.

Στη συνέχεια μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων πως «η ηλεκτρική ενέργεια καθίσταται κύριος ενεργειακός φορέας με νέες εφαρμογές και αυξανόμενη ζήτηση, σε μια πορεία εξηλεκτρισμού των πάντων και η  υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό συνδέεται άμεσα με τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς και διανομής με νέα αρχιτεκτονική και καινοτόμες τεχνολογίες και με την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας.

Υπογράμμισε, ακόμη, πως η μελέτη για το Καστελλόριζο είναι στην ουσία ένας μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος του νησιού προς την καθαρή ενέργεια, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών του νησιού και την αφαλάτωση από τις ΑΠΕ για μακρό χρονικό ορίζοντα, με σταθερό και χαμηλό κόστος.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο κ. Αλέξανδρος Περέλλης, Ερευνητής του ΙΕΝΕ, ο οποίος παρουσίασε διεξοδικά όλες τις τεχνικές πτυχές της μελέτης.

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο νέο ηλεκτρικό σύστημα του Καστελλόριζου είπε πως οι προτεινόμενες Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ θα συνίστανται από ανεμογεννήτριες 750 kW (3x Α/Γ EWT 250kW), από  φωτοβολταϊκά, 2.300 kW, μια εφεδρική συμβατική μονάδα diesel 1.000 kW (2X500 kW/600KVA) και ένα σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες λιθίου 2 Χ 2.000 kWh / 2 Χ 1.000 kW.

Μπορείτε να διαβάσετε μια εκτενή περίληψη της μελέτης του ΙΕΝΕ στον κάτωθι σύνδεσμο: articlefiles/executive summary final.pdf

 

 

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron