Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Η Παρουσίαση του World Energy Outlook 2019 στις Κορυφαίες Στιγμές της Πρώτης Ημέρας του 24ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019

Σε μια από τις κορυφαίες στιγμές του εφετινού 24ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ αναδείχτηκε η παρουσίαση του World Energy Outlook 2019, που καταρτίζει σε ετήσια βάση η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), από τον επικεφαλής αναλυτή του ιδρύματος, Kieran McNamara. Σε αυτή, εντοπίζει βαθιές ανισότητες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, και αναφέρει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, με χαμηλότερους ρυθμούς αλλά με ορίζοντα κορύφωσής τους το έτος 2040

Τονίζει δε ότι η στροφή στην πράσινη ενέργεια παραμένει αναποτελεσματική και ανεπαρκής για να προφυλάξει την παγκόσμια οικονομία και τον αυξανόμενο πληθυσμό στον πλανήτη.

Ο κ. McNamara σημείωσε ότι η αγορά αντιμετωπίζει αντικρουόμενες καταστάσεις. Από τη μία, επικρατεί ηρεμία στο μέτωπο των τιμών του πετρελαίου και από την άλλη υπάρχει έντονη αναταραχή στην Μέση Ανατολή, την Σαουδική Αραβία και την Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο των πολιτικών που ασκούνται, η ζήτηση για ενέργεια βαίνει αυξανόμενη, με ρυθμούς της τάξης του 1% έως το 2040. Η καθαρή ενέργεια που καθοδηγείται από την ηλιακή, προσφέρει περισσότερο από το ήμισυ αυτού του ρυθμού ανάπτυξης και το φυσικό αέριο καταλαμβάνει το ένα τρίτο της αγοράς. Παράλληλα, η ζήτηση για πετρέλαιο σταθεροποιείται και κορυφώνεται το 2030, ενώ ο άνθρακας υποχωρεί.

Ο ηλεκτρισμός υπόκειται σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, συνέχισε ο επικεφαλής αναλυτής της ΙΕΑ. Οι χώρες εκείνες που οδεύουν ταχύτατα προς τα μηδενικά περιβαλλοντικά αποτυπώματα, αναδιαμορφώνουν το σύνολο των λειτουργιών της παροχής ενέργειας και της κατανάλωσης.

«Σήμερα, υπάρχουν 850 εκατ. άνθρωποι που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πολλά εκατομμύρια άλλων οι οποίοι δεν διαθέτουν πρόσβαση σε καθαρές μορφές μαγειρέματος, ενώ το 2040, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων θα παραμένουν χωρίς πρόσβαση στον ηλεκτρισμό», τόνισε ο ίδιος.

Η ΙΕΑ αναφέρει στο World Energy Outlook 2019, ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι, πρέπει να επισπευθούν ριζικές και ταχείες αλλαγές σε όλο το ενεργειακό σύστημα, αλλά υπογραμμίζει πως απαιτείται να ληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές και κυρίως, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να λάβουν τις κατάλληλες για το σκοπό αυτό.

Ο κ. McNamara σημείωσε πως η ενεργειακή μετάβαση είναι μεν εφικτή, υπενθύμισε όμως το γεγονός ότι το μέλλον είναι και μια συνάρτηση κλίμακας. «Το 1914 ο παγκόσμιος πληθυσμός ανερχόταν σε κάτι περισσότερους από 2 δισ. ανθρώπους, ενώ σήμερα κατοικούν τον πλανήτη περισσότεροι από 7 δισ. ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Ο επικεφαλής αναλυτής της ΙΕΑ επεσήμανε ότι η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 40% με ορίζοντα το 2040  και έκανε ειδική μνεία  στο σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ, που θα τους εξασφαλίσει πλειοψηφικά μερίδια στην αγορά κατά τα χρόνια. «Μια τέτοια εξέλιξη επηρεάζει όχι μόνο την αγορά, αλλά τη γεωπολιτική της ενέργειας, υπό την έννοια ότι  τα μερίδια του ΟPEC και της Ρωσίας θα υποστούν σημαντική μείωση και θα υποχωρήσουν, πιθανότατα στο 47% το 2030», τόνισε ο κ. ΜcNamara.

Σύμφωνα με το Βασικό σενάριο του World Energy Outlook 2019, οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 85% της αύξησης παγκόσμιας παραγωγής έως το 2030 και το 30% της αύξησης παραγωγής φυσικού αερίου, ενώ έως το 2025, το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ θα ξεπεράσει την Ρωσία στη συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επίσης, ο ηλεκτρισμός είχε μικρότερη ανάπτυξη από το πετρέλαιο, αλλά το μέλλον θα είναι διαφορετικό, είπε ο κ. McNamara, ο οποίος  έκανε εκτεταμένη αναφορά στην περίπτωση της Αφρικής, όπου «υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης, ιδίως για κλιματιστικά», όπως είπε.

«Η Αφρική θα ξεπεράσει πληθυσμιακά τόσο την Κίνα όσο και την Ινδία, έως το 2040, αφού προβλέπεται ότι θα διαθέτει περισσότερους από 2 δισ. κατοίκους. Έτσι, θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές στα νέα αστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν στην ήπειρο», συνέχισε ο ίδιος.   

Εκτός από τη μεγάλη διείσδυση του φυσικού αερίου, για μαγείρεμα και παραγωγή ενέργειας, μεγάλη ανάπτυξη θα έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αφρική. «Καθένα από πέντε νέα έργα ΑΠΕ στην αφρικανική ήπειρο είναι ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας χώρας όπως είναι η Ολλανδία», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της ΙΕΑ, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του οργανισμού για την Αφρική, αποκάλυψε ότι θα υπάρξει μια νέα έκδοση Energy Outlook, ειδικά για την Μαύρη ήπειρο. 

Ακόμη, αναφέρθηκε πως το 2018, ο ρυθμός αποτελεσματικής ενεργειακής προσαρμογής επιβραδύνθηκε στο 1,2% το 2018, σε σχέση με το 3% που είχε τεθεί ως μέσος στόχος, το 2010.

Παράλληλα, την τελευταία 20ετία, η Ασία αντιπροσωπεύει το 90% της συνολικής χωρητικότητας των μονάδων άνθρακα που έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως. Η χρήση άνθρακα θα βαίνει αυξανόμενη έως το 2040, αλλά θα εξισορροπηθεί από τη μείωση στο βόρειο ημισφαίριο.

Η πυρηνική ενέργεια θα διατηρήσει τα μερίδιά της, με αυξομειώσεις ανά ήπειρο, ενώ σε άνοδο θα βρεθούν και τα υδροηλεκτρικά έργα, με επίκεντρο την Αφρική, στην οποία θα σημειωθεί άλμα στην αιολική και φωτοβολταϊκή ενέργεια.

O κ. McNamara ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία και συνεννόηση με τα κράτη της Αφρικής, καθώς το «ενεργειακό μέλλον της Αφρικής επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο World Energy Outlook 2019, οι τομείς που προκαλούν τη μεγαλύτερη αύξηση της εκπομπής ρύπων είναι κατά σειράν, η βαριά βιομηχανία, τα οχήματα SUV, τα φορτηγά αυτοκίνητα, καθώς και οι αεροπορικές και ναυτιλιακές μεταφορές. 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron