Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Γ. Πολυχρονίου στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ: Απαιτούνται να Γίνουν Πολλά Περισσότερα για να Συμβαδίσει η Ελλάδα με τις Εξελίξεις στις Αγορές Φ. Αερίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019

Μιλώντας, χθες, κατά την πρώτη ημέρα του 24ου ετήσιου συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, ο Γιώργος Πολυχρονίου, Διευθυντής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ, ανέφερε πως η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσει το 2019, με ποσοστιαία αύξηση 15% και θα διαμορφωθεί στις 60 Τεραβατώρες από 52 που ήταν το 2018. Επιπλέον, όπως είπε το στέλεχος της ΔΕΠΑ, το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έχει αυξηθεί στο 35%, από 30% το περασμένο έτος.

Από τις διεθνείς τάσεις, συνέχισε ο κ. Πολυχρονίου, ξεχωρίζουν η διαρκώς αυξανόμενη διείσδυση του φυσικού αερίου στις επιμέρους αγορές, δημιουργώντας πλέον τους όρους για μια παγκοσμιοποιημένη αγορά φυσικού αερίου, ενώ οι βραχυχρόνιες συμβάσεις κερδίζουν έδαφος έναντι των μακροχρόνιων και από την εποχή των μεγάλων διασυνοριακών αγωγών εισερχόμαστε σε περισσότερο περιφερειακά έργα, ως αναγκαία υποδομή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς.

Επιπρόσθετα, σημαντική εξέλιξη-τάση συνιστά η εμφάνιση και υιοθέτηση νέων μοντέλων τροφοδοσίας αερίου, όπου ολοένα και περισσότερες εταιρείες αερίου γίνονται και εταιρείες ενέργειας, παρέχοντας μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων, με κεντρικό τους στόχο να μεταβούν στην μελλοντική αγορά, προσαρμοζόμενες στα νέα δεδομένα.

Σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται, ο τομέας φυσικού αερίου στην Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μια βασική πρόκληση, επεσήμανε ο κ. Πολυχρονίου.

Η πρόκληση αυτή έγκειται στις ταχείες μεταβολές που πρέπει να συντελεστούν στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, ώστε να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό μοντέλο, στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, καθώς υπολείπεται σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών. Το στέλεχος της ΔΕΠΑ έφερε ως απόδειξη το γεγονός ότι είναι ο ιδιαίτερα χαμηλός βαθμός διείσδυσης του καυσίμου στην χώρα μας, που ανέρχεται σε μόλις το 8%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι άνω του 50% και σε ορισμένες χώρες κινείται ακόμη και πάνω από το 80%.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Πολυχρονίου, δεν θα πρέπει κανείς να παραγνωρίσει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη, τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο έδαφος στην οικονομία, ιδίως χάρη στη συμβολή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Έφερε δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πως στα 18 χρόνια λειτουργίας της Ρεβυθούσας έχουν εκφορτωθεί, συνολικά, 504 φορτία, όταν μόνο το 2019 ο αριθμός των φορτίων ανέρχεται σε 60 και αντιπροσωπεύουν το 45% των συνολικών εισαγωγών αερίου της χώρας για το έτος που διανύουμε. Τα φορτία LNG το 2018 αντιστοιχούσαν στο 20% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώθηκαν στη χώρα και φέτος βρίσκονται στο 45%. «Το LNG γίνεται το new market trend και στην Ελλάδα», όπως τόνισε η Τατιάνα Ελευθεριάδου, Business Development Expert του ΔΕΣΦΑ, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον η στρατηγική της ΔΕΠΑ συνοψίζεται σε 3 βασικούς άξονες, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας.

Προώθηση νέων χρήσεων αερίου και αγορών. Σχετικό με αυτό είναι η δραστηριότητα της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη του LNG μικρής κλίμακας (small scale LNG). Μάλιστα εδώ αξίζει να συνυπολογίσουμε την παρατήρηση της κυρίας Ελευθεριάδου η οποία επισήμανε ότι η επιτυχία των έργων SSLNG εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγγύτητα που έχουν με τα μεγάλα terminals και τα μεγάλα λιμάνια, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του GIE.  Υπό το πρίσμα αυτό, τα σχέδια για ανάπτυξη τέτοιων υποδομών σε Πειραιά, Πάτρα, Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, βάσει και της διεθνούς εμπειρίας.

Ανάπτυξη νέων δικτύων σε όλη τη χώρα, ζήτημα που αφορά κυρίως τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Προβλέπονται επενδύσεις 330 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Έμφαση στα διεθνή έργα που θα επιτρέψουν την σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές με θετικές επιπτώσεις για τη ρευστότητα της αγοράς και την διαμόρφωση των τελικών τιμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του TAP, όπου η εικονική αντίστροφη ροή του αγωγού από Ιταλία προς Ελλάδα παρέχει την δυνατότητα προμήθειας με τιμή μικρότερη κατά 5% σε σύγκριση με την κανονική ροή του αγωγού.

Τα στελέχη του κλάδου επισήμαναν, ακόμη, την ανάγκη στενής συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διαμορφωθεί το αναγκαίο πλαίσιο και να αρθούν οι υφιστάμενες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις.

( του Αδάμ Αδαμόπουλου, energia.gr)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron