Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Παρουσιάστηκε με Επιτυχία το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – Συμμετοχή του ΙΕΝΕ στη Δημόσια Διαβούλευση

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζα της Ελλάδος, η ημερίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που καθορίζει τις βασικές στρατηγικές στους δυο αυτούς τομείς έως το 2030.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης,σημείωσε ότι το ΕΣΕΚ αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης για την Ελλάδα και καταλύτη για μια πράσινη επενδυτική έκρηξη που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους τομείς της οικονομίας πέρα από την ενέργεια, στις μεταφορές, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις κατασκευές, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη γεωργία».

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι η ΤτΕ είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη κεντρική τράπεζα που ασχολήθηκε και ασχολείται συστηματικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Είπε, επίσης, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για την υλοποίηση του ΕΣΕΚ που δρομολογεί, μεταξύ άλλων, την απολιγνιτοποίηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και προδιαγράφει το ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Στη συνέχεια,ο υφυπουργός Ενέργειας και πρόεδρος τις Διυπουργικής Επιτροπής για το ΕΣΕΚ, Γεράσιμος Θωμάς παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές πτυχές του Σχεδίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «προσπαθήσαμε η ενεργειακή πολιτική να συμβαδίζει με την περιβαλλοντική προστασία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και προέβη σε ειδική μνεία για τις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται, για τις οποίες θα απαιτηθεί όχι μόνο η αποφασιστική συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση των εθνικών και των κοινοτικών πόρων που θα κατευθυνθούν σε δράσεις υλοποίησης του ΕΣΕΚ.

Μίλησαν, ακόμη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε σταΠεριφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και στην διαδικασία αξιολόγησης των πρώτων προτάσεων και των δράσεων που προωθούνται από τις Περιφέρειες, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία επεσήμανε την αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εξάπλωση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. «Πρόκειται για δυο πολύ μεγάλες προκλήσεις. Πολύ μεγάλη είναι και η ευθύνη αυτών που έχουν θέσει τους στόχους, συνεπώς απαιτείται να δουλέψουμε γρήγορα, σοβαρά και υπεύθυνα για να επιτευχθούν οι στόχοι».

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, ο οποίος παρουσίασε τα σενάρια για τον Μακροπρόθεσμο Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, με απώτερο στόχο την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050. Ο κ. Κάπρος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας μεταφράζεται σε μείωση της τάξης του 95% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και προϋποθέτει έναν τεράστιας έντασης κεφαλαίου μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα.

Ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝ E, κ. Κωστής Σταμπολής, συμμετείχε ενεργά ως εμπειρογνώμονας στην προετοιμασία του ΕΣΕΚ, καθώς είναι μέλος της σχετικής κυβερνητικής επιτροπής από τον Φεβρουάριο του 2018. Το Ινστιτούτο θα συμμετάσχει, επίσης, στη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης και προετοιμάζει ήδη σχόλια και προτάσεις για υποβολή, τις επόμενες μέρες.

Μπορείτε να δείτε τη συνοπτική έκδοση του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ στον κάτωθι σύνδεσμο: 

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=unob%2fTSwXxg%3d&tabid=37&language=el-GR


 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron