Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο Ανέδειξε τη Σημαντική Πρόοδο στα Ενεργειακά Ζητήματα της Κύπρου

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο της Κύπρου που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ σε συνεργασία με την Εταιρεία FMW Financial Media Way, στις 5 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο,The Landmark, στην Λευκωσία. Το Συμπόσιο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της ΝΑ Μεσογείου εστίασε την προσοχή του σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που άπτονται της ενέργειας, καθώς και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.

Στις τρεις ξεχωριστές συνεδρίες του Συμποσίου συμπεριελήφθησαν οι Έρευνες και Αξιοποίηση Yδρογονανθράκων, υπό τον συντονισμό του κ. Κωστή Σταμπολή, Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, ο Ηλεκτρισμός, υπό τον συντονισμό του κ. Χριστόδουλου Δήμα, Μέλους του ΔΣ & Προέδρου της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ, καθώς και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η Ενεργειακή Αποδοτικότητα, ενότητα που συντόνισε ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Γενικός Γραμματέας, του Ινστιτούτου.

Στο Συμπόσιο μετείχαν έγκριτοι τεχνοκράτες του ενεργειακού τομέα οι οποίοι ανέλυσαν και παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τη γεωπολιτική και οικονομική πτυχή του, ενώ το παρακολουθήσουν ξένοι Πρέσβεις και διπλωμάτες στην Κύπρο, εκπρόσωποι διεθνών ενεργειακών εταιρειών, κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και στελέχη τραπεζών, επιχειρηματίες, καθώς και εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών.

Τις εργασίες του 7ου Ενεργειακού Συμποσίου άνοιξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, με βαρυσήμαντη ομιλία που είχε θέμα: “Κύπρος: Τα επόμενα βήματα στη σκακιέρα της ενέργειας”. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε διεξοδικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου για το ερχόμενο έτος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως το 2020 προγραμματίζεται η ανόρυξη αριθμού νέων γεωτρήσεων από την κοινοπραξία EΝΙ / Total και οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις από την ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος» του τεμαχίου 10.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε, ακόμη, ότι το Έργο «CyprusGas2EU» στοχεύει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με την έλευση του φυσικού αερίου να τοποθετείται περί το τέλος του 2021.

Ακολούθως, χαιρετισμούς απηύθυναν, ο κ. Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων και ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και ο κ. Tore Lunde, Senior Business Developer, της Hoegh LNG.

Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) και ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Τεχνικός Σύμβουλος της Energean.

Παράλληλα, σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του κ. Δημήτρη Φεσσά, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, του Δρ. Μιχάλη Ανδρέου, Γραμματέα του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) της Κύπρου, του κ. Ιωάννη Μπασιά, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και του κ. Βαρνάβα Θεοδοσίου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ExxonMobil Κύπρου.

Στο βήμα ανέβηκαν ακόμη, παρουσιάζοντας τις δικές τους αναλύσεις και παρουσιάσεις, ο κ. Γιώργος Παπαναστασίου, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του VTT Vasiliko Ltd. και ο κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Διευθυντής Μελετών του ΙΕΝΕ.

Ομιλητές στη δεύτερη και τρίτη συνεδρία ήταν, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Βασίλειος Γκουντής, Διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο κ. Φάνος Καραντώνης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο κ. Χρίστος Τσίγκης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ).

Το Συμπόσιο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου οργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την εταιρεία fmw financial media way.

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με τη χορηγία της Ελληνικής Τράπεζας, και υποστηρίχτηκε, ως συνήθως, από μεγάλες ελληνικές και κυπριακές εταιρείες και σημαντικά Μέσα Επικοινωνίας από τις δύο χώρες.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron