Ενεργειακή Επικαιρότητα

Γερμανία: Βοήθεια Από την Κυβέρνηση Ζητούν οι Αυτοκινητοβιομηχανίες Μετά την Αναστολή της Λειτουργίας τους

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020

Την βοήθεια της κυβέρνησης προκειμένου να υπερβούν την κρίση που πλήττει και τον κλάδο τους ζήτησαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν το τελευταίο διάστημα αναστείλει την λειτουργία τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η Handelsblatt, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, του υπουργού Μεταφορών Αντρέας Σόιερ, του υπουργού Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, του υπουργού Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, εκπροσώπων συνδικάτων και των επικεφαλής της VW, της Daimler και της BMW. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές τους έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία τους τουλάχιστον έως τις 20 Απριλίου, ενώ έχουν θέσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε καθεστώς εργασίας περιορισμένου χρόνου, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και λόγω του "παγώματος" των παραγγελιών.

Ο μεγαλύτερος φόβος που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών αυτοκινήτων αφορούν, σύμφωνα με την εφημερίδα, τους προμηθευτές εξαρτημάτων, οι οποίοι απειλούνται με κατάρρευση, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας των εταιριών, οι οποίες ετοιμάζονται να στηρίξουν οι ίδιοι τους στρατηγικούς προμηθευτές τους. "Τα μπαζούκα του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να βγουν γρήγορα", δήλωσε ένας εκ των συμμετεχόντων, τονίζοντας ότι η έκτακτη βοήθεια που σχεδιάζει η κυβέρνηση πρέπει να φτάσει στους αποδέκτες της το συντομότερο δυνατό. Είναι ενδεικτικό ότι η VW συνεργάζεται μόνο στην Ισπανία και στην Ιταλία με 800 προμηθευτές.

Επιπλέον, η αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε βελτιώσεις και προσαρμογές των πακέτων βοήθειας, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος δεν απειλείται μόνο από τον κορονοϊό, αλλά αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα λόγω της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση. Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των εργοστασίων, η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι το εάν θα μπορούν πράγματι να ανοίξουν στις 20 Απριλίου ή όχι θα επανεξεταστεί μετά το Πάσχα (12 Απριλίου).

Στο μεταξύ η Volkswagen κατασκευάζει πλέον χειρουργικές μάσκες και αναπνευστήρες στα περισσότερα εργοστάσιά της στην Ευρώπη, με στόχο την υποστήριξη των μεγάλων αναγκών του υγειονομικού προσωπικού, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργοστάσια της Seat, της Skoda, ακόμη και της Lamborghini, κατασκευάζουν εδώ και μέρες μάσκες και αναπνευστήρες, αξιοποιώντας τις υποδομές τους, κυρίως σε ό,τι αφορά την τρισδιάστατη εκτύπωση.

Στην έδρα της Γερμανίας, στο Βόλφσμπουργκ, η εταιρία έχει μετατρέψει ιδιόκτητο ξενοδοχείο της σε νοσοκομείο για έκτακτα περιστατικά ασθενών με κορονοϊό, με 210 κλίνες.

(από www.energia.gr, 02/04/2020)

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron