Άρθρα-Αναλύσεις

Η Εικόνα της Ενεργειακής Αγοράς – Το Ζήτημα της Εισπραξιμότητας

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Στενά παρακολουθείται τις τελευταίες ημέρες από το ΥΠΕΝ και από τους αρμόδιους φορείς η κατάσταση που εξελίσσεται στο χώρο της ενέργειας, με φόντο τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του καρωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ η εκτίμηση της μέσης τιμής των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για το 2020 γίνεται 20 €/tn και το ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για το 2020 λαμβάνεται στο 65%, ενώ η πρόβλεψη της Οριακής Τιμής Συστήματος(ΟΤΣ) για το 2020 είναι 50 €/MWh.

Να σημειωθεί πως τους προηγούμενους μήνες η ΟΤΣ ήταν σε πιο αυξημένα επίπεδα, της τάξης των 60-65 ευρώ/MWh, ενώ τώρα παρατηρείται μια πτωτική τάση. Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ  και την ανάλυσή του για την ενεργειακή αγορά της χώρας μας για το μήνα Μάρτιο, η μέση ΟΤΣ έφτασε τα 43,64 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 11% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και κατά 27% σε σχέση με τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Από τη μια πλευρά επομένως παρατηρείται μια πτωτική τάση στην ΟΤΣ λόγω των μειωμένων καταναλώσεων, από την άλλη πλευρά όμως, όπως εκτιμούν αναλυτές που γνωρίζουν την ελληνική αγορά ενέργειας, υπάρχουν περιθώρια κέρδους για τους προμηθευτές για τον απλούστατο λόγο, πως εάν κάποιος από αυτούς είχε το τιμολόγιο του στα 70- 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα έβγαζε με τις τιμές της ΟΤΣ των προηγούμενων μηνών 10-12 ευρώ/MWh, ενώ τώρα μετά την πτώση της ΟΤΣ δεν έχει αλλάξει το τιμολόγιο του. Βέβαια, οι πάροχοι εκφράζουν τον τελευταίο καιρό τις αμφιβολίες τους σε σχέση με την πορεία της εισπραξιμότητας εφεξής.

Ήδη, πάντως ξεκίνησε μια διαδικασία από τη ΡΑΕ η οποία θα παρακολουθήσει πως πηγαίνουν τα έσοδα τους, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται, πως το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαβούλευση με τους παρόχους ενέργειας και εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η δυνατότητα διακανονισμού σε δόσεις του 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για ένα μήνα. Παράλληλα, η ΡΑΕ σχεδιάζει ένα σύστημα σύγκρισης τιμών, ενώ ταυτόχρονα θα υποχρεώνονται οι προμηθευτές να έχουν τουλάχιστον ένα τιμολόγιο σταθερό, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με το άλλο διακύβευμα που είναι η διασφάλιση των ευάλωτων καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε πρόσφατα σε συνέντευξή του πως δεν θα κοπεί το ρεύμα σε καταναλωτές που δε έχουν να πληρώσουν. Όπως εκτιμούν πάντως αναλυτές της αγοράς κανένας προμηθευτής αυτή την ώρα δεν θα επωμιστεί το βάρος της δυσφήμισης ότι έκοψε ρεύμα ειδικά σε ευάλωτο νοικοκυριό.

(του Δημήτρη Αβαρλή, από energia.gr, 10/04/2020)

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron