Ενεργειακή Επικαιρότητα

Τα Δεδομένα με τον ΕΛΑΠΕ – Στοίχημα να Μην Υπάρξουν Προβλήματα Αξιοπιστίας

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020

Τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ συνεχίζουν να προβληματίζουν, με το μεγάλο στοίχημα σε κάθε περίπτωση να είναι η βιωσιμότητά του, ώστε στο μέλλον να μην υπάρξουν προβλήματα αξιοπιστίας. Αναλυτές που γνωρίζουν την ελληνική αγορά ενέργειας αναφέρουν πως υπήρχε στην αρχή ένας μάλλον υπερβολικός φόβος στην αγορά που μιλούσε για τρύπες πολλών εκατομμυρίων, κάτι που δεν συμμερίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, από την άλλη είναι σαφές ότι οι διάφορες συνιστώσες του ΕΛΑΠΕ δεν μπορεί να μην πληγούν από την κρίση της πανδημίας.

Επισημαίνουν βέβαια πως ο μηχανισμός διόρθωσης υπάρχει, άρα θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να ισοσκελίσουν τους ισολογισμούς του ΕΛΑΠΕ.

Άλλωστε, οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν πως στο ΥΠΕΝ εκτιμούν πως σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν προβλήματα σε μελλοντικές επενδύσεις. Με άλλα λόγια σκοπός είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα αξιοπιστίας.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε πως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, πριν λίγες ημέρες δήλωνε πως, «η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την διασφαλίσουμε». Σύμφωνα με τον υφυπουργό «τα εξεταζόμενα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν πριν το καλοκαίρι, μετά την δημοσίευση και των στοιχείων του ΕΛΑΠΕ για τον Φεβρουάριο (22 Απριλίου) και τον Μάρτιο (θα δημοσιευθούν εντός του Μαΐου), την ψήφιση από τη Βουλή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου (που περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την αγορά ΑΠΕ, μεταξύ άλλων στο σκέλος της αδειοδότησης) και προφανώς αφού υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά ενέργειας και στον κλάδο των ΑΠΕ ειδικότερα».

Το στοίχημα είναι επομένως εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προσπαθήσει να δώσει μια αίσθηση κανονικότητας, ενώ παραμένει ερώτημα εάν βάση των εξελίξεων τεθεί ζήτημα σε βάθος χρόνου αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ.

Πάντως, το ΥΠΕΝ μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε πως ο ΔΑΠΕΕΠ θα μπορεί να συνάψει βραχυπρόθεσμο δάνειο ειδικού σκοπού, για την κάλυψη τυχόν ελλείμματος στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού που προέρχονται από το ΕΤΜΕΑΡ και διοχετεύονται για την ενίσχυση της αγοράς των ΑΠΕ. «Το ύψος του δανείου θα υπολογιστεί από τον Διαχειριστή, αφού εκτιμήσει τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ που προσδοκάται να διοχετευθούν στον Ειδικό Λογαριασμό έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους. Με άλλα λόγια, το δάνειο αφορά στην κάλυψη κενού που ενδεχομένως προκύψει στα έσοδα από ΕΤΜΕΑΡ από την ημερομηνία έκδοσης της ΠΝΠ έως τις 30 Ιουνίου», επισημαίνει το υπουργείο.

Από την άλλη πλευρά, πηγές της αγοράς διευκρινίζουν στο energia.gr πως αν και επηρεάστηκε η αγορά φ/β αυτή συνεχίζει. Το περασμένο δίμηνο υπήρχε πρόβλημα με την προμήθεια εξοπλισμού, κυρίως από την Κίνα, η οποία όμως σταδιακά ομαλοποιήθηκε. Επιπλέον, οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν δάνεια, ενώ το αίτημα της αγοράς λόγω των καθυστερήσεων να δοθούν παρατάσεις στις προθεσμίες για την σύνδεση, κυρίως για τα έργα των διαγωνισμών, αυτές τελικώς δόθηκαν από το ΥΠΕΝ και εφόσον πάμε σε σταδιακή άρση των μέτρων αυτές θα είναι επαρκείς.

(από energia.gr, 16/04/2020)

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron