Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Η Έντονη Πτώση της Ζήτησης λόγω των Μέτρων για τον Κορωνοϊό Οδήγησε τις Τιμές Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Νέα Χαμηλά Επίπεδα

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020

Όπως αναφέρθηκε στο πιο πρόσφατο SEE Electricity Market Analysis του IENE, το οποίο εστάλη στα μέλη του Ινστιτούτου στις 14 Απριλίου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη κατά τη διάρκεια της 15ης εβδομάδας συνέχισε να μειώνεται μετά την επέκταση των μέτρων καραντίνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τον σημαντικά θερμότερο καιρό με άφθονη ηλιοφάνεια σε όλη την περιοχή. Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν πτώση σε όλες τις περιφερειακές αγορές, συγκλίνουσες στα 25 € / MWh, χαμηλό 18 μηνών, επηρεασμένο από τη μικρή μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές spot της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες υποχώρησαν ως αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών τιμών χονδρικής στις γαλλικές αγορές spot (14,43 € / MWh). Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε σε όλα τα συστήματα, αλλά ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη στην Τουρκία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Ρουμανία λόγω της λήψης αυστηρότερων μέτρων καραντίνας, καθώς οι περισσότερες από τις παραπάνω χώρες δεν είχαν περιορίσει σημαντικά έως τώρα την οικονομική τους δραστηριότητα.

Μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας - Εβδομάδα 15η : 6 - 12 Απριλίου 2020

 

Επιπλέον, η υψηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Τουρκία, αύξησε τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και στα δύο συστήματα σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της 15ης εβδομάδος το δυναμικό της υπάρχουσας φωτοβολταϊκής υποδομής χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία, όπου η παραγωγή μέσω φωτοβολταϊκών έφθασε σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Στη Ρουμανία το σύστημα επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη διακοπή του σταθμού TPP Turceni, ο οποίος παρέμεινε εκτός σύνδεσης ως αποτέλεσμα των μέτρων καραντίνας, ενώ στη Βουλγαρία η μονάδα 5 του Πυρηνικού Σταθμού Kozloduy ξεκίνησε την προγραμματισμένη ετήσια συντήρησή της την Παρασκευή 10/4. Στην Κροατία, καθώς η ζήτηση μειώθηκε σημαντικά, το τοπικό σύστημα επωφελήθηκε από την υψηλή διαθεσιμότητα του πυρηνικού φορτίου βάση του σλοβενικού συστήματος, καθώς η Κροατία κατέγραψε εποχικά υψηλούς όγκους ηλεκτρικής ενέργειας που εισήχθησαν από τη Σλοβενία.


 

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron