Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

κ. Κωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής ΙΕΝΕ: «Στα 35 Δις Ευρώ Εκτιμώνται οι Επενδύσεις στον Ενεργειακό Κλάδο ως το 2020 στην Ελλάδα»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αναλυτική παρέμβαση με θέμα «Επενδυτικές Προοπτικές στον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα» πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής στο πλαίσιο του Συνεδρίου του «Κέντρου Προοδευτικής Πολιτικής» (ΚΕΠΠ) την Παρασκευή, 23 Απριλίου στην Αθήνα. Στην σημαντική αυτή εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ τόνισε ότι, ως το 2020, η χώρα μας προβλέπεται να δεχθεί ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους 35 δις ευρώ.

Ο κ. Σταμπολής περιέγραψε, εξάλλου, αναλυτικά την παρούσα κατάσταση του τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα, ο οποίος, όπως ανέφερε, αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ, ενώ απασχολεί άμεσα 250.000 ανθρώπους σε τομείς όπως η διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών, η παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αλλά και ο ραγδαία αναπτυσσόμενος χώρος των ΑΠΕ. 

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής μεγάλη είναι η εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο, καθώς το 65% του ενεργειακού μας τομέα έχει ως καύσιμη ύλη τον «μαύρο χρυσό» (ημερήσια κατανάλωση 420 χιλ. βαρέλια την ημέρα) – μία πραγματικότητα, για την αντιμετώπιση της οποίας το ΙΕΝΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις και έχει προβεί σε εμπεριστατωμένες μελέτες. Το παραπάνω δεδομένο ο κ. Σταμπολής το αντιπαρέθεσε με το ιδιαίτερα χαμηλό μερίδιο (5%) των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ στο σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής παραγωγής φτάνει στο 10%. Ενδεικτικά, μάλιστα, είναι τα μεγέθη που ανέφερε ο  Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ σχετικά με την εγκατεστημένη δυναμικότητα από ΑΠΕ η οποία φτάνει μόλις τα 1200 MW(εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών) σε σύνολο 13.000 MW.

Σημαντική, επιπλέον, θα πρέπει να θεωρηθεί η εκτεταμένη αναφορά του κ. Σταμπολή στις επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στον τομέα της Ενέργειας συνολικά στην Ελλάδα ως το 2020. Όπως ανέφερε, 35 δις ευρώ προβλέπεται να επενδυθούν εντός της επόμενης δεκαετίας, εκ των οποίων οι περισσότερες στην αιολική (9.0 δις ευρώ ή 6.000 MW) και φωτοβολταϊκά και ηλιακά θερμικά (5.0 δις ή 2.000 MW). Οι υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, βιομάζα, διαχείριση απορριμμάτων, βιομάζα) αναμένεται να απορροφήσουν 2 δις ευρώ και να αποφέρουν νέα εγκατεστημένη ισχύ 2.000 MW. 

Ο τομέας της παραγωγής φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα δεχθεί επενδύσεις 5.0 δις ευρώ, ενώ προέβλεψε παραγωγή ύψους 200.000 βαρελιών την ημέρα και 120.000 βαρελιών όσον αφορά την διύλιση. Η παραγωγή ηλεκτρισμού με κλασικές θερμικές μονάδες θα έχει και αυτός ένα σημαντικό μερίδιο επενδύσεων, ύψους 5.0 δις ευρώ και άνω, που θα οδηγήσουν σε νέα εγκατεστημένη ισχύ 6.000 MW.

Ιδιαίτερα βαρύνουσα, τέλος, ήταν η αναφορά του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου στις επενδύσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου, που θα επεκτείνουν  το παρόν δίκτυο συνολικά κατά 2.000 χλμ ως το τέλος της δεκαετίας, φέροντας στην Ελλάδα επενδύσεις 3,5 δις ευρώ και στις οποίες συμπεριέλαβε την αναβάθμιση του τερματισμού της Ρεβυθούσας, αλλά και την προγραμματισμένη κατασκευή σταθμού LNGστην Κρήτη. 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2022 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron