Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η Κλιματική Αλλαγή Αφορά Όλους μας

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται από το 1972 και κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου, και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η φετινή θεματική του Οργανισμού αφορά στην προστασία τηςΒιοποικιλότητας.

 

Η μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, αποτελεί μείζονα πρόκληση για τις χώρες του πλανήτη και προϋποθέτει την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών που θα συμβάλουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Το μέλλον των επερχόμενων γενεών εναπόκειται στο εάν θα καταφέρουμε να μειώσουμε το βάρος που ενέχουν για το περιβάλλον τα ορυκτά καύσιμα.

 

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια, με βασικό εργαλείο το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που παίζει ρόλο εθνικού «οδικού χάρτη» για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το Ε uropean Green Dea l θέτει το πλαίσιο μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050.

 

Πρόκειται για ένα εξόχως θετικό πρώτο βήμα που εισχωρεί βαθιά σε ζητήματα νομικής κατοχύρωσης, ασφαλούς και καθαρής ενέργειας, θέματα που αφορούν στην βιομηχανία και την κυκλική οικονομία, την κινητικότητα, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων.

 

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει όλες τις δράσεις που συμβάλλουν στην «Ενεργειακή Μετάβαση» προς ένα περιβάλλον με χαμηλότερους ως και μηδενικούς ρύπους, μέσω της υιοθέτησης καθαρών πηγών ενέργειας και των συναφών τεχνολογιών. Προς αυτή την κατεύθυνση οργανώνει σε τακτική βάση συνέδρια, ημερίδες και Webinars όπου συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και εμπειρογνώμονες με αναγνωρισμένο έργο και εμπειρία.

 

Παράλληλα, το ΙΕΝΕ έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στο ερευνητικό του έργο, όπου πρόσφατα έργα του περιλαμβάνουν μελέτες που έχουν καλύψει την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, την λειτουργία της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη βάσει του Target Model όπου προβλέπεται μεγιστοποίηση της χρήσης ΑΠΕ. Ακόμα, το χαρτοφυλάκιο πρόσφατων μελετών του ΙΕΝΕ καλύπτει την μεγαλύτερη διείσδυση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αεριού στη ΝΑ Ευρώπη μέσω της δημιουργίας Gas Trading Hubs, και την εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στον νησιωτικό χώρο (λεπτομερείς μελέτες για το Καστελλόριζο και την Κρήτη).

 

Το ΙΕΝΕ, μέσω της πολυετούς δραστηριοποίησής του στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, εξετάζει μέσω επιμέρους διεισδυτικών μελετών και στοχευμένων δράσεων το φλέγον θέμα της απανθρακοποίησης της ευρύτερης περιοχής και της παράλληλης ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

 

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η «Ενεργειακή Μετάβαση» απασχολεί ιδιαίτερα το ΙΕΝΕ, αφού μέσα από τα τακτικά ενημερωτικά του έντυπα και τις αναλύσεις του την έχει αναδείξει ως κορυφαίο θέμα στην τρέχουσα συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική και την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού μίγματος, με απώτερο στόχο την μείωση και τον μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος στον πλανήτη.

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron