Ενεργειακή Επικαιρότητα

Θεμέλιος Λίθος για ένα Καθαρό Μέλλον το Νομοσχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση (video)

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, ξεκίνησε με μια σημαντική παρέμβαση από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε το εθνικό σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, και ανέλυσε τις παραμέτρους της στρατηγικής που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο ως σημαντικό βήμα για ένα πιο καθαρό μέλλον, αποκάλυψε τα κίνητρα που θα ισχύσουν για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, τις φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες που θα χρησιμοποιούν ανάλογα οχήματα, ενώ αναφέρθηκε και στην επιδότηση για αγορά επαναφορτιζόμενων δικύκλων και ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, τα κίνητρα για την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας αναλύονται ως εξής:

  • 15% ή μέχρι 5.500 ευρώ για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος
  • 20% ή μέχρι 800 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού δικύκλου
  • 40 % ή μέχρι 800 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου
  • 500 ευρώ για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή
  • 1.000 ευρώ για αντικατάσταση παλαιού οχήματος
  • 25% ή μέχρι 8.000 ευρώ για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος για ταξί
  • 15% ή μέχρι 5.500 ευρώ για αγορά υβριδικού οχήματος για ταξί
  • 2.500 ευρώ για υποχρεωτική  αντικατάσταση παλαιού οχήματος ταξί
  • 15% ή μέχρι 5.500 ευρώ για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος για εταιρείες
  • 15% ή μέχρι 4.000 ευρώ για αγορά υβριδικού επαγγελματικού οχήματος
  • 20 % ή μέχρι 800 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού δικύκλου για εταιρείες και
  • 1.000 ευρώ για αντικατάσταση παλαιού οχήματος από εταιρείες

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, επίσης για τα οικονομικά κίνητρα του πακέτου για την ηλεκτροκίνηση, όπως την επιδότηση με 100 εκατ. και για 18 μήνες, της αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις φοροαπαλλαγές, θα εγγίζει τα 10.000 ευρώ, πράγμα που θα καταστήσει πιο προσιτά για τα μέσα εισοδήματα. Ταυτόχρονα, ο χρήστης ενός Η/Ο θα εξοικονομεί μέχρι και 2.500 ευρώ από ανεφοδιασμό και συντήρηση

Επίσης, το πρόγραμμα «Ηλεκτρικά», θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή τη μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και ελαφρών φορτηγών και θα επιδοτεί, παράλληλα, κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί.

Τα οχήματα αυτού του τύπου θα κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλους τους χώρους, οι ιδιοκτήτες τους θα απαλάσσονται για 2 χρόνια από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, ενώ οι δαπάνες για την φόρτιση θα εκπίπτουν από τη φορολογία.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι από τα εταιρικά έξοδα, θα εκπίπτει το 50% και το 70% για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και το 40% για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων, στα νησιά.

 

Τέλος, περιλαμβάνονται κίνητρα για την εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων στις περιοχές της χώρας που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση. «Κάνουμε ένα μεγάλο άλμα ανάπτυξης. Θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, θεσπίζοντας κίνητρα για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Αρκαδίας, όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση", επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Τα κίνητρα θα είναι η μείωση φόρων. Οι μονάδες που θα εγκαθίστανται εκεί θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις. Θα έχουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας την οποία ιδρύουν.  Θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα τους προσαυξημένες μάλιστα κατά 15%», τόνισε.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ρυθμίζει την αγορά των υπηρεσιών φόρτισης και οργανώνει τις υποδομές υποστήριξης. Η φόρτιση θα παρέχεται από τους φορείς εκμετάλλευσης των σχετικών υποδομών, που θα αποτελέσουν και τους διαδόχους των σημερινών πρατηρίων βενζίνης.

«Η πράσινη στροφή είναι μία επιλογή πολιτική. Αφορά την υγεία των κατοίκων, αφορά την εθνική οικονομία, αφορά το πορτοφόλι κάθε νοικοκυριού. Αλλά, αφορά και τη συνολική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας, για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση από την οποία κινδυνεύει η δική μας γενιά, αλλά και οι επόμενες γενιές. Και αυτή δεν είναι άλλη από την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Από επιλογή, αλλά και από ανάγκη ο πλανήτης συναντάται με την καθαρή ενέργεια και η ηλεκτροκίνηση απλώνεται παντού με δυναμισμό», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης, απαρίθμησε τα οφέλη που προκύπτουν από την εξηλέκτριση της κινητικότητας και των μεταφορών, όπως παρουσιάζονται στο νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών καυσίμων: Μέτρα προώθησης και εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης.» 

Όπως είπε ο ίδιος, η ηλεκτροκίνηση εξοικονομεί 18 δισ. ευρώ ετησίως, στην Ε.Ε. σε όρους μείωσης της καύσης ορυκτών καυσίμων και άλλα 6 δισ. από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου. Ένα ηλεκτρικό λεωφορείο, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, εξοικονομεί 200 βαρέλια πετρελαίου ετησίως, ενώ ένα ηλεκτρικό Ι.Χ, 1.300 λίτρα ορυκτού καυσίμου. Όπως είναι γνωστό, ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μέσω της ανανέωσης του στόλου των οχημάτων στην Ελλάδα, συμμετέχουμε στον Ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 170 εκατ. τόνους, έως το 2030, ενώ αντικαθιστώντας ένα συμβατικό όχημα με ένα ηλεκτρικό εξοικονομούμε 2,5 τόνους CO2 ετησίως, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Ανακοινώνουμε μία εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον. Μία πολιτική που απαντάει και στη μιζέρια του χθες αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα. Το εθνικό σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας αντίληψης για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων. Είναι ένα σχέδιο που αφορά το κράτος, αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, τις περιφέρειες, τους δήμους. Αφορά προφανώς την αγορά, αφορά σε όλες τις εκφάνσεις την κοινωνία των πολιτών. Στη χώρα μας,  το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με το ζόρι ξεπερνάει, σήμερα, το 0,3%. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει και αυτή στην πρίζα του μέλλοντος. Ο εθνικός μας στόχος είναι ένα στα τρία νέα οχήματα στην Ελλάδα, το 2030, να είναι ηλεκτρικά. Μακάρι η τεχνολογία, αλλά και η επιθυμία των καταναλωτών να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και να μας βοηθήσει να αναθεωρήσουμε αυτούς τους στόχους σε πιο φιλόδοξη κατεύθυνση», ήταν ορισμένα από τα όσα είπε, ακόμη, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

"Θεμέλιος Λίθος" για την Ηλεκτροκίνηση 

Στην ίδια εκδήλωση, υπογράφηκε η «Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης», που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ και αφορά μια στρατηγική συνέργεια ανάμεσα σε υπουργεία και φορείς..

Σύμφωνα, με πληροφορίες του energia.gr, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η δέσμευση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ήτοι, Κυβέρνησης, Φορέων, Δήμων Βιομηχανίας, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Κοινωνίας των Πολιτών στην προώθηση του εξηλεκτρισμού των μεταφορών.   

Συγκεκριμένα, τα συμβαλλόμενα μέρη, θα δεσμεύονται στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών στην Ελλάδα, για τη δημιουργία επαρκούς δικτύου σημείων φόρτισης ανά την ελληνική επικράτεια με σκοπό την μέγιστη γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη, να έχουν ενεργό και πρωτοπόρο ρόλο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας και να συνεργαστούν μεταξύ τους σε δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ηλεκτροκίνηση.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής οικονομικών κινήτρων, με στόχο την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο ΕΣΕΚ για μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων στο 30% επί του συνόλου των νέων οχημάτων, για τον σταδιακό εξηλεκτρισμό του στόλου οχημάτων του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Πιο συγκεκριμένα, τίθεται ο στόχος,  ειδικά για τους στόλους του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων στις προμήθειες νέων οχημάτων να ξεπερνά το 25% από το 2021 και να φτάσει στο 30% ή παραπάνω το 2025, για την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών φόρτισης για την κάλυψη των αναγκών των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακόμη, θα δεσμεύεται για την εξασφάλιση της απαραίτητης συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, με σκοπό την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και για την δημιουργία κατάλληλης επικοινωνιακής καμπάνιας που θα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης

Τα συμβαλλόμενα μέρη της Πράσινης Συμφωνίας για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης περιλαμβάνουν

· Την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος,

· Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας,

· Τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας,

· Τις Πολυτεχνικές Σχολές και Ιδρύματα της χώρας,

· Τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων,

· Τον Οργανισμό «Πόλεις για ποδήλατο»,

· Τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών,

· Την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς επίσης,

· Την Ecocity, ως εκπρόσωπο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων,

· Την ΔΕΗ,

· Τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας,

· Τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας,

· Τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ,

· Τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και

· Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων

( του Αδάμ Αδαμόπουλου, από www.energia.gr, 05/06/2020)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron