Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το IENE Προάγει τον Διάλογο για τη Χρήση Φ. Αερίου στις Αγορές Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης με την Δημοσίευσης δύο Νέων Working Papers

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Καθώς αυξάνεται η αντίθεση στη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα στην προσπάθεια για την απανθρακοποίηση, στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι περισσότερες ενεργειακές εταιρείες που χρησιμοποιούν άνθρακα ή λιγνίτη για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στην ΝΑ Ευρώπη, προσβλέπουν στη μετάβαση στο φυσικό αέριο, καθώς αυτός είναι ο γρηγορότερος και αποδοτικότερος τρόπος για να παραμείνουν βιώσιμες.

Καθώς η χρήση άνθρακα καθίσταται ολοένα και πιο περιθωριοποιημένη, από οικονομικής άποψης, το φυσικό αέριο προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική λύση η οποία μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να παρέχουν βασικό φορτίο σε ανταγωνιστικές τιμές, κάτι που είναι απαραίτητο εάν θέλουμε να στοχεύσουμε σε περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με τις ΑΠΕ να σημειώνουν αργή πρόοδο στην απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στο ενεργειακό μείγμα, στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, το φυσικό αέριο αποδεικνύεται ότι είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για γρήγορη απομάκρυνση από την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα ή πετρέλαιο. Ως εκ τούτου, και προς επίταση της αγωνίας των Ευρωπαίων γραφειοκρατών που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν να χρηματοδοτούν έργα υποδομής φυσικού αερίου στο νότιο τμήμα της ηπείρου, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να αποθαρρύνουν τη χρήση φυσικού αερίου, οι αγορές του καυσίμου, όχι μόνο αποδεικνύονται ανθεκτικές, αλλά επεκτείνονται, ιδίως από τη στιγμή που ρέουν πολύ περισσότεροι όγκοι στην περιοχή.

Η σχεδόν ταυτόχρονη ολοκλήρωση ορισμένων μεγάλων αρτηριών μεταφοράς αερίου, συμπεριλαμβανομένων των TurkStream και TAP και η αναβάθμιση των βασικών τερματικών LNG, όπως η Ρεβυθούσα στην Ελλάδα, εξασφάλισε τη ροή σημαντικών νέων όγκων αερίου στην περιοχή. Με μια σειρά νέων διασυνδέσεων φυσικού αερίου και πλωτών τερματικών LNG σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού, ή υπό κατασκευή (π.χ. διασύνδεση IGB), οι αγορές φυσικού αερίου είναι έτοιμες για μια μεγάλη περιφερειακή επέκταση που θα διευκολύνεται από πιο ευέλικτους μηχανισμούς τιμολόγησης αερίου.

Τα δύο νέα working papers που συντάχθηκαν από το μελετητικό προσωπικό του IENE και ενός έμπειρου συνεργάτη του Ινστιτούτου και δημοσιεύθηκαν στις 7/7/2020 επικεντρώνονται στις εξελισσόμενες αγορές φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό περιβάλλον, στην εισαγωγή νέων μηχανισμών τιμολόγησης φυσικού αερίου, μέσω της λειτουργίας κέντρων εμπορίας φυσικού αερίου και τις προκλήσεις που θέτει η ανάγκη για πρόσθετες εγκαταστάσεις υποδομής φυσικού αερίου. Το έγγραφο του Δρ. Charles Ellinas με θέμα «Ο ρόλος του φυσικού αερίου στο νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό περιβάλλον και η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου» ( "the Role of gas in the new European energy environment and the importance of East Mediterranean ) ρίχνει άπλετο φως στους περιορισμούς που αντιμετωπίζει σήμερα που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου σε αυτό το στάδιο. Το δεύτερο έγγραφο, που συνέταξαν από κοινού οι Δημήτρης Μεζαρτάσογλου και Κωστής Σταμπολής με θέμα «Οι προοπτικές για την ίδρυση κόμβων εμπορίας φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη» ( " Prospects for the Establishment of Gas Trading Hubs in SE Europe )εστιάζει στους νέους μηχανισμούς τιμολόγησης φυσικού αερίου που παρέχονται από κόμβους εμπορίου φυσικού αερίου, που βρίσκονται τώρα σε νεογέννητη μορφή, σε διάφορες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, που θα διευκολύνουν την υλοποίηση έργων φυσικού αερίου, και στην επίτευξη φθηνότερων τιμών του καυσίμου για τον καταναλωτή.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron