Ενεργειακή Επικαιρότητα

Δυτ. Μακεδονία: Οι Αντιδράσεις για τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα – Η Θετική Ψήφος στις Ενεργειακές Κοινότητες

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ζυμώσεις μάλιστα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο συμβαίνουν την ώρα που εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις με πρόσφατες εκείνες στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, σε σχέση με την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης μπορεί να εγκρίθηκε η εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων κυρίως στην περιοχή Μαυροδεντρίου, ωστόσο σε αυτό εκφράστηκαν αντιρρήσεις ακόμα και από συμβούλους της συμπολίτευσης. Απέναντι στην παραχώρηση βρέθηκε η δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις», αλλά και η «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας εκπροσωπήθηκε από τον κ. Αντώνη Σιαμπανόπουλο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων, επισημαίνοντας πως θα αποφέρουν εισόδημα στους κατοίκους της περιοχής. Να σημειωθεί πως στην περιοχή προβλέπεται η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 20MW.

- Αντιδράσεις προκαλεί η κατασκευή φωτοβολταϊκού στην περιοχή Παλαιό Κωσταράζι στο Δήμο Άργος – Ορεστικό. Το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την ομόφωνη διαφωνία του

Σοβαρές όμως αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο Δήμο Άργος – Ορεστικό με το δημοτικό συμβούλιο να εκφράζει την ομόφωνη διαφωνία του για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Παλαιό Κωσταράζι. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «σημαντικό μέρος της έκτασης (συνολικά 3.600 τ.μ. περίπου) στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, ανήκει στον Δήμο, ο οποίος ουδέποτε ερωτήθηκε και ουδέποτε έδωσε σχετική άδεια. Επιπρόσθετα, το πάρκο συνολικής ισχύος 105 MW περίπου, θα έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λόγω της εκπεμπόμενης θερμότητας. Έτσι, αναμένεται να προκαλέσει σημαντική ζημία στις αγροτικές και κτηνοτροφικές παραγωγές της περιοχής και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις πηγές από τις οποίες υδρεύεται η Κοινότητα Κωσταραζίου». Ομόφωνο «όχι» υπήρξε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να στηλιτεύει το χαμηλό ανταποδοτικό όφελος του έργου για την κοινωνία, σε σχέση με την υψηλή του απόδοση.

Οι συγκεκριμένες αντιδράσεις ξετυλίγονται εν μέσω αμφιβολιών και αντιδράσεων συνολικότερα για το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης στη χώρα, σε σχέση με τους αυστηρούς χρόνους υλοποίησης του και ενώ παράλληλα στην Ελλάδα βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες κλιμάκιο της γερμανικής εταιρείας RWE. Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας βρέθηκε στα ορυχεία της ΔΕΗ, ενώ επισκέφθηκε εκτάσεις στην περιοχή της Ποντοκώμης, της Ακρινής, και του Πτελεώνα, όπου αναμένεται να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2 GW.

(του Δημήτρη Αβαρλή, 03/09/2020)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron