Άρθρα-Αναλύσεις

Σε Πλήρη Εξέλιξη το Σχέδιο Ανάπτυξης των ΑΠΕ-Ανησυχίες για τις Επιπτώσεις του Κορονοϊού

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

του Αδάμ Αδαμόπουλου

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού είναι αυτές που επιφέρουν μεγάλη αβεβαιότητα στις προοπτικές περαιτέρω διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό σύστημα, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς. Οι εταιρείες του κλάδου έχουν χαρακτηρίσει το τρέχον έτος ως κομβικό για την εξάπλωση των ΑΠΕ με την κυβέρνηση να τις έχει καταστήσει άμεση προτεραιότητα στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και σχεδιάζει να αποτελούν το 35% του ενεργειακού μίγματος της χώρας έως το έτος 2030. 

Μεταξύ των εταιρειών που διακρίνονται από τη μεγάλη έκθεσή τους στον κλάδο είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της οποίας η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται πλέον σε 1.373 μεγαβάτ που κατανέμονται ως εξής: 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην ΝΑ Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή, ή έτοιμες προς κατασκευή, εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος ακόμη 430 MW εντός και εκτός Ελλάδος, γεγονός που ανεβάζει την εν λειτουργία ή υπο κατασκευή εγκατεστημένη ισχύ του στα 1.800 μεγαβάτ.  Φιλοδοξία της διοίκησης της εταιρείας είναι να αυξήσει την συνολική εγκατεστημένη ισχύ της στα 2.800 μεγαβάτ έως το 2025.

Δεν είναι όμως μόνο η ΤΕΡΝΑ που τρέφει υψηλές φιλοδοξίες για να αποκτήσει ισχυρό μερίδιο στην ραγδαία εξελισσόμενη αγορά των ΑΠΕ. Η ΔΕΗ αναδεικνύεται σε έναν ακόμη σημαντικό παίκτη, καθώς βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την γερμανική RWE, προκειμένου το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) που υπέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα απολιγνιτοποίησης να αποκτήσει χαρακτηριστικά κανονικού εταιρικού deal. Για το λόγο αυτό επισκέφθηκαν τις λιγνιτικές περιοχές της Κοζάνης στελέχη της RWE.

Θυμίζουμε ότι η Δημόσια Επιχείρηση διαθέτει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,9 γιγαβάτ, με την γερμανική πλευρά να αναζητεί ευκαιρίες εξαγοράς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.Μάλιστα, για το λόγο αυτό η αντιπροσωπεία της RWE είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, όπου συζητήθηκαν καίρια θέματα όπως οι χρόνοι αδειοδότησης, ενώ εξετάστηκαν και οι παράμετροι του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η τριήμερη επίσκεψη εργασίας των στελεχών της RWE ολοκληρώθηκε στις 3 του μήνα που διανύουμε.

Βάσει του MoU ανάμεσα στις δύο πλευρές, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που αποτελεί τη βάση της συνεργασίας, προβλέπεται να εισφέρει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος μέχρι και 1 γιγαβάτ, ενώ και από η γερμανική  πλευρά άλλο 1 GW. Θυμίζουμε ότι η ΔΕHΑΝ έχει ήδη αναθέσει την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της, συνολικής ισχύος 30 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα, με τα 14,99 μεγαβάτ να παραχωρούνται στην ΜΕΤΚΑ EGN και τα υπόλοιπα στην ΤΕΡΝΑ.

Ταυτόχρονα, η θυγατρικής της ΔΕΗ δέχτηκε, τον Ιούνιο, προσφορές για το μεγάλο ηλιακό πάρκο των 200 μεγαβάτ που θα κατασκευστεί επίσης στην Πτολεμαΐδα, ενώ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 50 μεγαβάτ στην Μεγαλόπολη, με τις προσφορές να αναμένονται να κατατεθούν τον ερχόμενο  Οκτώβριο.

Τέλος, αξίζει να σημιωθεί ότι η ΔEH έχει εξαγγείλει την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, που προβλέπονται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί κατά το επόμενο έτος.

(από energia.gr, 08/09/2020)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron