Ενεργειακή Επικαιρότητα

Έτοιμο να Βγει στους Δρόμους το Πρώτο Πλήρως Αυτοκινούμενο Αυτοκίνητο – Χωρίς Εφεδρικό Οδηγό

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020

Η Waymo, θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Alphabet, μητρικής της Google,  μόλις ανακοίνωσε τα σχέδιά της για ανάπτυξη οχημάτων χωρίς εφεδρικούς οδηγούς ασφαλείας, γεγονός που αποτελεί σημαντικό ορόσημο σε έναν τομέα που έχει δει ως τώρα πολλά πισωγυρίσματα.

Η εταιρεία δήλωσε ότι σύντομα θα επεκτείνει την υπηρεσία οδήγησης χωρίς οδηγό για να συμπεριλάβει το ευρύ κοινό στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

«Ξεκινώντας σήμερα, 8 Οκτωβρίου, είμαστε ενθουσιασμένοι που καθιστούμε πλήρως διαθέσιμη στους χρήστες του Waymo One την υπηρεσία της οδήγησης χωρίς οδηγό», αναφέρει η Waymo σε ανάρτηση στο blog της, προσθέτοντας ότι, πλέον, ότι οι χρήστες αυτής της δημόσιας διαδικτυακής λειτουργίας μπορούν τώρα να πάρουν φίλους και συγγενείς μαζί τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους με τον κόσμο.

Προς το παρόν, όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Oilprice.com, η υπηρεσία της Waymo θα εξακολουθεί να περιορίζεται στο Φοίνιξ της Αριζόνα, αλλά η εταιρεία ελπίζει ότι θα επεκταθεί και αλλού στο μέλλον. Η Waymo, και άλλοι αυτόνομοι προγραμματιστές οχημάτων, επέλεξαν την Αριζόνα για τη δοκιμή της νέας υπηρεσίας λόγω της έλλειψης περιορισμών και ρυθμιστικών εμποδίων στην Πολιτεία αυτή.

Ωστόσο, η προσφορά διαδρομών σε όλους τους πελάτες παρέχει στην εταιρεία ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς οι τελευταίοι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της δοκιμής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας John Krafcik αναφέρει σε δήλωσή του ότι η Waymo αναζητά την ευκαιρία να φέρει τις υπηρεσίες χωρίς οδηγό στην έδρα της στην Καλιφόρνια.

Η Waymo ξεκίνησε την ανάπτυξη αυτοκινήτων χωρίς οδηγό το 2017.

Το επόμενο έτος, η εταιρεία ξεκίνησε συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar και ανακοίνωσε μια συμφωνία που περιελάμβανε την κατασκευή έως και 20.000 ηλεκτρικών οχημάτων SUV, από το μοντέλο Jaguar I-PACE  για τον επερχόμενο αυτόνομο στόλο της.

Η συνεργασία, συνολικής αξίας έως και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι της φιλοδοξίας της Waymo να κερδίσει την Uber στον «αγώνα δρόμου» για την παροχή της υπηρεσίας της οδήγησης χωρίς οδηγό. Ήδη η Waymo έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς τα Chrysler Pacifica στις δοκιμές της για τις αυτόνομες τεχνολογίες οδήγησης.

Η Waymo είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι συζητούσε πιθανή συνεργασία με τη Honda. Ωστόσο, αυτή οι συνομιλίες δεν είχαν επιτυχή κατάληξη και η Honda γνωστοποίησε πρόσφατα την πρόθεσή της να φέρει το δικό της πλήρως αυτόνομο όχημα στην αγορά έως το 2025.

Η Waymo ανταγωνίζεται με πολλούς άλλους «παίκτες» για την ανάπτυξη τέτοιων οχημάτων για το ευρύ κοινό, αλλά αυτό δεν είναι, τελικά, τόσο εύκολο όσο πιστεύαμε κάποια χρόνια πριν, ενώ και η πανδημία επιβράδυνε την πρόοδο των ερευνών και των δοκιμών.

Η Ford συνεργάζεται επίσης με τη Volkswagen και την Argo AI με στόχο την εισαγωγή τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης οχημάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Λόγω του Covid-19, ωστόσο, η Ford δήλωσε ότι θα καθυστερήσει τα σχέδια κυκλοφορίας έως το 2022.

Αλλά και η General Motors παρουσίασε το πρώτο όχημα χωρίς οδηγό τον Ιανουάριο και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις πωλήσεις στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Hyundai ανακοίνωσε ότι θα συστήσει κοινοπραξία αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Aptiv για την προώθηση της ανάπτυξης αυτόνομων συστημάτων οδήγησης έτοιμων για παραγωγή. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων χωρίς οδηγό το 2024.

Όσον αφορά την Uber, την οποία μήνυσε η Waymo για κλοπή των εμπορικών της μυστικών καταλήγοντας, τελικά, σε συμβιβασμό ύψους 245 εκατ. δολ., το τμήμα αυτο-οδήγησης που διαθέτει, η Advanced Technologies Group (ATG), είχε μια άσχημη στιγμή καθώς το 2019 ένα από τα αυτοκινούμενα οχήματά της ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο.

(από energia.gr, 13/10/2020)

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2021 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron