Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Tο ΙΕΝΕ Χαιρετίζει την Έναρξη του Target Model στην Ελλάδα

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020

Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού περνά σε μία νέα εποχή με την εκκίνηση από την περασμένη Κυριακή (1/11) του λεγόμενου "Target Model" (Mοντέλου Στόχου), δηλαδή του ενιαίου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα συμμορφώνεταιμε μια θεμελιώδη υποχρέωσή της απέναντι στην ΕΕ, καθώς τα κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν δεσμευθεί εδώ και χρόνια για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα αίρει τους περιορισμούς στις συναλλαγές και θα επιτρέπει την αποδοτική διαμόρφωση των τιμών, χωρίς την πρόκληση στρεβλώσεων.

Το ΙΕΝΕ συγχαίρει την Διοίκηση και τα λοιπά στελέχη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) για τις άοκνες προσπάθειές τους για την οργάνωση, προετοιμασία και λανσάρισμα της νέας αγοράς και εύχεται ειλικρινά η τεράστια αυτή κινητοποίηση να βρει την απαραίτητη ανταπόκριση στην ενεργειακή αγορά. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά, προμηνύοντας την ομαλή μετάβαση στο νέο μοντέλο αγοράς.

Ειδικότερα, η εφαρμογή του Target Model περιλαμβάνει την προημερήσια αγορά (Day-Ahead Market - DAM), η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου για να ακολουθήσει την επόμενη ημέρα η έναρξη λειτουργίας της ενδοημερήσιας αγοράς ( Intraday Market) και της αγοράς εξισορρόπησης (Balancing Market), που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ και εκκαθαρίζεται από το EXE, ενώ η προθεσμιακή αγορά (Futures Market) είναι ήδη σε λειτουργία από τον περασμένο Μάρτιο. Μετά την πλήρη λειτουργία των αγορών του Target Model, ακολουθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η σύζευξη (coupling) της εγχώριας αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.

Από τεχνικής άποψης, δεν καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα, με το σύστημα να φαίνεται ότι ανταποκρίνεται, τόσο στο κομμάτι που αφορά στη διαμόρφωση των τιμών, δηλαδή το αν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα προσφοράς-ζήτησης, όσο και στα δεδομένα του φορτίου.

Πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, χαιρέτισε την έναρξη της νέας αγοράς ηλεκτρισμού ως μία σημαντική μεταρρύθμιση του εγχώριου ενεργειακού τομέα ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται όσον αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στον εξορθολογισμό των τιμών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα ήταν το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν είχε ακόμη εφαρμόσει το συγκεκριμένο μοντέλο και, ως εκ τούτου, μέχρι πρόσφατα είχε καταγράψει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το IENE έχει συνεργασθεί στενά με το ΕΧΕ τους τελευταίους 18 μήνες, διοργανώνοντας μια σειρά τεσσάρων σεμιναρίων υψηλού επιπέδου που απευθύνθηκαν σε ανώτερα στελέχη των συμμετεχόντων στην εν λόγω αγορά, ενώ το τελευταίο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του Target Model.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron